Pınar Durko (32), 2007 yılında Çukurova Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde öğrenci olduğu sırada bir yürüyüşe katıldı. Yaklaşık 7 bin öğrenci İstiklal Marşı okudu, saygı duruşunda bulundu ardından basın açıklaması yapmak istedi.

OKUL KAMPÜSÜNDE ARBEDE


Kolluk görevlileri ise grubun dağılmasını istedi. Bu sırada öğrenciler ve polis arasında arbede yaşandı ve kolluk güçleri tarafından öğrencilere boyalı plastik top atıldı. Pınar Durko ise derse gitmek için ilerlediği sırada koşuşturma arasında kaldığını ve gözüne boyalı top geldiğini belirtti. Gözünde şişme ve kızarıklık oluşan Durko yüzde 20 oranında işgücü kaybı ve görme bozukluğu yaşadı.

İNSAN HAYSİYETİNE AYKIRI


Durko Çukurova Üniversitesi ve İçişleri Bakanlığı'na yaptığı başvuruların reddedilmesi üzerine Adana 2. İdare Mahkemesi'ne dava açarak 50 bin maddi, 75 bin TL manevi tazminat talebinde bulundu. İdari Mahkeme’nin takipsizlik kararı vermesiyle de Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. AYM ise insan haysiyetine aykırı tutumda bulunulduğu gerekçesiyle Durko’ya 20 bin TL manevi tazminat ödenmesini hükmetti.