Çankaya Köşkü'nde Başbakan Yıldırım başkanlığında gerçekleşen Bakanlar Kurulu toplantısında  gündem maddelerinden biri çocuk istismarının önlenmesi idi. Toplantıda çocuk istismarının önlenmesine dönük yürütülen çalışmaların geldiği nokta hakkında Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ bilgi verdi. Toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, "Cezaların caydırıcılığı suçların önlenmesinde büyük bir etkiye sahip." dedi.

HADIM CEZASI GELİYOR


Cezaların arttırılacağını vurgulayan Bozdağ şunları söyledi: Bakanlar Kurulumuzda konu enine boyuna müzakere edilmiştir. Bakanlar Kurulumuz bazı tavsiyelerde bulunmuştur. En kısa sürede detaylar paylaşılacak. Cezalar artırılmaktadır. Halk arasında hadım olarak bilinen konu yasal dayanağa kavuşturulmaktadır. Suçluların cezalarının infazından sonraki süreçte de takibi zorunlu hale getirilmektedir. Adres bilgileri güvenlik birimlerine olacak ve bunlar hayatları boyunca kontrol altında olacaklardır. Risk araştırmaları yapılacak, her yıl tekrar edilecek. Kamuda ve özel sektörde bu suçlarla yargılanan ve ceza alan kişiler, özel sektörde çalıştığı kuruma da bilgilendirme yapılacaktır.

BAZI MESLEKLERDE ÇALIŞMALARI YASAKLANACAK


Ceza suçun işlenmesinden sonra devreye giriyor. O cezanın verilmiş olması, infazı, o mağduriyeti ortadan kaldırmıyor. O nedenle bir yandan cezaların caydırıcılığını yükseltirken öte yandan suça muhatap olmadan önce, onları koruyucu, bu tür suçları önleyici tedbirleri almamız gerekir. Hükümetimiz bu adımları birbirinden ayırmaktadır. Esasında hepimize büyük görevler düşüyor. Risk haritası çıkarılacak. Bir takım çalışma yöntemleri ile çıkarılacak. Pek çok konuda tedbir alınacak. Bu tür eğilimi olan kişilerin bazı mesleklerde çalışması tamamen yasaklanacaktır. Bazı mesleklere girecek kişilerle ilgili psikoteknik incelemeler yapılacak. Bununla ilgili pek çok tedbir var. Çalışması en kısa sürede bitecek.

"12 YAŞ" TARTIŞMASI


Bu konuda hükümetimizin bir ısrarı yok. Bu Anayasa Mahkemesi'dir. AYM verdiği bir kararda cezaların suç mağdurlarına göre kademelendirilmesi konusunda bir karar verdi. 2016'da da bir kademelendirme yapıldı. Bu çerçevede adım atıldı. Burada atılmak istenen adımın ne olduğunu görürüz. Ceza Kanunu'nda da bir kademelendirme var. Uluslararası hukukta da bir artan azalan kademelendirme var. Burada birilerini koruma kastı yoktur. Ceza adalet sistemine uygun, orantılı ve adil bir ceza tespit etme gayreti vardır. Bazıları AK Parti'ye zarar vermek için kullanıyorlar. Sanki AK Parti 12 yaş üstündeki farklı bakıyormuş gibi bir algı gayreti içindeler. Bu kademelendirme Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararının zorunlu bir sonucudur. Başka ülke hukuklarında da benzer kademelendirme vardır.