Korkulan fırtına adım adım gelirken Meteoroloji en ciddi uyarılarını yayınladı. Uzun yıllardır yayınlanan en korkutucu uyarılar olarak dikkat çeken fırtına ve yağış uyarıları arasında 120 km hıza varan rüzgar ve metrekareye 100 kilograma varan yağışlar korkuttu.

YAĞIŞLARDAN VE FIRTINADAN HANGİ ŞEHİRLER ETKİLEYECEK?

İzmir, Muğla, Aydın ve Manisa, Çanakkale, Balıkesir, Tekirdağ, Kırklareli, Edirne ve İstanbul fırtına ve yağışlardan etkilenecek şehirler arasında yer alıyor.

İŞTE ACİL KODLU UYARILAR!

AŞIRI YAĞIŞ UYARISI

Yapılan son değerlendirmelere göre; Orta Akdeniz üzerinde oluşan tropik fırtınanın, 30.09.2018 Pazar günü ülkemizin batı kesimlerini etkilemesi bekleniyor. Bu sistemle birlikte Ege’nin batısında (İzmir, Muğla, Aydın ve Manisa), Marmara’nın batısında (Çanakkale, Balıkesir, Tekirdağ, Kırklareli, Edirne’nin güneyi ile batı kesimleri başta olmak üzere İstanbul’da) yerel olarak çok kuvvetli ve şiddetli (50-100 kg/m2) , Çanakkale ve Muğla ile İzmir ve Balıkesir’in batı kesimlerinde yer yer aşırı (100 kg/m2 üzeri) sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış beklendiğinden sel, su baskını, yıldırım, hortum , ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.
Tropik fırtınanın yön şiddet ve etkileyeceği alan konusundaki olası değişiklikler Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün güncel tahmin ve uyarılarından takip edilmelidir.

FIRTINA UYARISI

Ege'de Pazar günü (30.09.2018) kuzey ve kuzeydoğu, güneyinde güneydoğu yönlerden kuvvetli şekilde esecek olan rüzgarın, zamanla Güney Ege’de güneybatı, açıklarında kuzeybatıdan 7 ila 9 kuvvetinde (75-90km/sa) kuvvetli fırtına, Orta ve Güney Ege’de 8 ila 10 kuvvetinde (75-105 km/sa) tam fırtına, zaman zaman 11 kuvvetinde (120 km/sa) çok şiddetli fırtına şeklinde esmesi tahmin ediliyor.
Ege'de fırtınanın aynı gün (30.09.2018 Pazar) gece saatlerinden itibaren etkisini kaybetmesi bekleniyor.

Marmara'da rüzgarın; Pazar günü (30.09.2018) sabah saatlerinden itibaren kuzey ve kuzeydoğu, Pazartesi günü sabah saatlerinde güneybatıdan 6 ila 8 kuvvetinde (50-75 km/sa) fırtına, zaman zaman 9 kuvvetinde(90 km/sa) kuvvetli fırtına şeklinde esmesi tahmin ediliyor.
Marmara’da fırtınanın Pazartesi günü öğle saatlerinden sonra etkisini kaybetmesi bekleniyor.

Batı Karadeniz’de rüzgarın; Pazar günü (30.09.2018) öğle saatlerinden itibaren kuzey ve kuzeydoğu, Pazartesi günü sabah saatlerinden sonra güneybatıdan 6 ila 8 kuvvetinde (50-75 km/sa) fırtına, zaman zaman 9 kuvvetinde (90 km/sa) kuvvetli fırtına şeklinde esmesi tahmin ediliyor.
Batı Karadeniz’de fırtınanın Pazartesi günü öğle saatlerinden sonra etkisini kaybetmesi bekleniyor.

Fırtına’nın başta denizcilerimiz olmak üzere, ilgili ve vatandaşların meydana gelebilecek olumsuzluklara (deniz kabarması, ulaşımda aksamalar vb.) karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

İŞTE YUNANİSTAN'DAN GELEN KASIRGA FOTOĞRAFLARI

son-dakika-4

son DAKİKA YUNANİSTAN

son-dakika-1

son-dakika-2

[old_news_related_template title="Kasırgadan nasıl korunacağız? Fırtına gelirken korunma yöntemleri..." desc="Türkiye'nin gündemindeki kasırga hakkında Meteoroloji'nin de açıklama yapmasıyla birçok vatandaş kasırgadan nasıl korunacağını araştırmaya başladı. Ülkemizde çok fazla rastalanan bir doğa olayı olmayan çok kuvvetli rüzgarlardan korunmak için Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan bazı önemler bulunuyor. Rüzgar hızının 12 bofor kuvvetine kadar ulaşması bekleniyor, peki bu ne anlama geliyor?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/09/iecrop/firtina-son-dakika-kasirga_16_9_1538048358.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/kasirgadan-nasil-korunacagiz-firtina-gelirken-korunma-yontemleri-2649490/"]

 

[old_news_related_template title="Son dakika: Kasırga Yunanistan'a geldi! Okullar tatil oldu..." desc="Pazar günü Türkiye'ye gelmesi beklenen tropik kasırga Yunanistan'a ulaşmak üzere. Son dakika haberlerine göre Yunanistan'da önlemler artırıldı, bazı şehirlerde okullar tatil edildi. İşte komşuda Zorbas adı verilen tropik kasırga hakkında detaylar..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/09/iecrop/son-dakika-kasirga-yunanistan_16_9_1538128750.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/son-dakika-kasirga-yunanistana-geldi-okullar-tatil-oldu-2651254/"]
ŞİDDETLİ FIRTINA VE RÜZGARDAN NASIL KORUNMAK GEREKİR?

Fırtınadan önce:

Fırtına uyarılarını radyo ve TV dan takip edin.Meteoroloji'den telefonla bilgi alın.

Merdiven, bahçe mobilyası gibi serbest nesneleri ya da pencere ve camları kırıp içeri girebilecek her şeyi emniyete alın.

Kapı ve pencereleri, özellikle evin rüzgar alan tarafında olanları, garaj kapısı gibi büyük kapıları kapatın ve emniyetli bir şekilde bağlayın.

Araçları, varsa garaja park edin, yoksa onları bina, ağaç, duvar ve çitlerden uzakta tutun.

Çatı katı /tavan arası kapılarını ya da kapaklarını kapatın ve sürgüyle emniyete alın.

Eğer pencerelerde panjur / kepenk varsa bunların kapatılıp bağlandığından emin olun.

Eğer bacalar uzun ve kötü durumdaysa mümkün olduğunca sağlamlaştırın.

Afet ilk yardım çantasını yanınıza alın.

Fırtına sırasında:

Mümkün olduğunca içerde kalın.

Dışarı çıkarsanız, bina ve ağaçlara yakın yerlerde yürümeyin ve onlara sığınmayın.

Duvar ve çitlerin korunaklı tarafından uzak durun, korunaklı tarafa yıkılacağını unutmayın.

Fırtına devam ederken hasarı onarmak için dışarı çıkmayın.

Evinize girerken ve çıkarken kapıları arkanızdan kapatın ve güvenli yolu tercih edin.

İçerdeki kapıları yalnızca ihtiyacınız olduğunda açın ve arkanızdan kapatın.

Fırtınaya maruz kalan yollarda araba kullanıyorsanız (köprüler ve viyadükler) dikkatli olun mümkünse yolculuğunuzu erteleyin ya da alternatif yollar bulun.

Eğer yüksek bir aracınız varsa ya da yüksek bir aracı çekiyorsanız daha da dikkatli olun, yavaşlayın ve yandan esen rüzgara dikkat edin.

Gerçekten gerekli olmadığı sürece yolculuk yapmayın.

Fırtınadan sonra:

Yere düşmüş ya da hala sallanmakta olan elektrik / telefon kablolarına dokunmayın.

Duvar, bina ve ağaçlara yakın yürümeyin, fırtınanın zayıflatmış olabileceğini unutmayın.

Savunmasız komşu ve yakınlarınızın güvende olduğundan emin olun ve tamirat için gerekli düzenlemeleri yapmalarına yardım edin.