İdari Dava Daireleri Kurulu'na yapılan başvuruda "10 Kasım 2018 günü Atatürk’ün manevi huzurunda on binlerce kişi, hep bir ağızdan ‘Öğrenci Andını’ okumuş ve kaldırılmasına tepki göstermiştir. Öğrenci Andı’nın yeniden okullarımızda okutulması sağlanmalı ve bu tartışma bir daha açılmamak üzere kapatılmalıdır" denildi.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan sendikanın cevabını Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na teslim etti. Başvuruda "Bakanlık kutuplaşmayı artıracak nitelikte ifadeler kullanmış,‘Türk ulusal kimliği tarih sahnesine çok geç çıkmıştır’ diyerek gerçek dışı bir tartışmaya da neden olmuştur. Başında ‘Milli’ ibaresi bulunan Bakanlığın temyiz dilekçesi bilimsellik ve tarihi bilgiden yoksundur" denildi ve şu görüşler savunuldu:

KANUNA UYUMLU:

Öğrenci Andı’nın içerik ve yasal çerçevesi bakımından Anayasa ve Millî Eğitim Temel Kanunu ile uyumludur. And, öğrencilerde, sosyal ve millî değerlere ilişkin farkındalık kazandıran bir metindir. Evrensel değerleri benimsetmeyi, Atatürkçülüğe bağlılığı, ülkesini sevmeyi, çalışkan, dürüst olmayı, küçükleri koruyucu, büyüklere saygılı olmayı, ileri gitmeyi özendirmektedir. Ayrımcılık ve ırkçılıkla ilgisi yoktur.

ANITKABİR HATIRLATMASI:

Atatürk, ‘Türkiye Cumhuriyetini kuran Türkiye halkına Türk milleti denir’ demiştir. Türk Milletinin vicdanının sesi olmak amacı ile önemle ve özellikle belirtmek isteriz ki; 10 Kasım 2018 günü Atatürk’ü anmak isteyen on binlerce kişi Anıtkabir ziyaretlerinden hep bir ağızdan defalarca Öğrenci Andını okumuş ve bu konudaki hassasiyetlerini ve kaldırılmasına tepkilerini göstermişlerdir”