BMW markasının küçük sınıf elektrikli otomobil modeli olan i3'ün yenilenmiş ve modernize olmuş bataryalara, sportif tasarım detaylarına ve yeni donanımlara sahip olan versiyonuna verdiği isim İ3s.

img_4477-kopya

Otomobili dışarıdan gördüğünüzde farlarındaki "u" şeklindeki gündüz ledleri size bir canlıymış gibi gözükmesine sebep oluyor. Ayrıca olabildiğince kısık ve yüksek çeneli bir duruşa da sahip diyebiliriz. Otomobil yüksek ön tamponu, kısa ön kaputu yüzünden bu şekilde gözüküyor.

img_4492-kopya

Aracın yanına geçtiğinizde ise yüksek tavanı ve silüyeti yüzünden onu minivan olarak adlandırılan hafif ticari araçlara benzetmenize sebep oluyor. Ancak sizi kucaklayan tarzda açılan arka ve yarım kapıları durumu farklılaştırıyor.

img_4469-kopya

i3s'in yan profilden en dikkat çekici detaylarından biri 20 inç boyutundaki jantları. Siyah renkli bu jantlar 175-55-20 ölçüsündeki lastiklere sarılı. Lastikler bu otomobil için özel olarak geliştirilmiş dememizde fayda var. Daha düşük yuvarlanma direncine sahip olan lastikler otomobilin tasarruflu hareketine katkıda bulunuyor.

img_4491-kopya

İ3s'in arkasına geçtiğinizde ise klasik i3'te kullanılan cam bagaj kapağı ve içine gizlenmiş olan stoplar sizi karşılıyor. Bagaj kapağındaki eDrive ve i3s logoları en dikkat çekici detayları oluyor.

img_4470-kopya

Otomobilin boyutlarına bakacak olursak 4006 mm uzunluğa, 1791 mm genişliğe ve 1590 mm yüksekliğe sahip. Aracın ağırlığı ise 1340 kg. Otomobilin akü kapasitesi 27.2 kWh olarak belirtilmiş.

img_4472-kopya

i3s'in içine geçtiğinizde ise doku karmaşasıyla karşılaşıyorsunuz. Kompozit malzemeden üretilen bileşenlerin bir kısmının üzerinde kaplama yok. Bu durum aklınızda soru işareti yaratmasın aslında iç mekan oldukça şık ama şöyle düşünün birden fazla kaplama detayı var. Örneğin konsolda deri, ahşap ve fiber desenine rastlıyorsunuz. Kapı içlerinde farklı desende kumaş ve alüminyum dokulu birer detay daha var...

img_4482-kopya

Genel olarak şık ve fütüristik olan iç mekanda iki tane dijital ekrana yer verilmiş. Bu ekranlardan biri multimedya sistemini kontrol etmenizi sağlarken diğeri de gösterge tablosunun yerine konumlandırılmış ve onun görevini yerine getiriyor. i3s'te de markanın diğer modellerinden hatırlayacağınız iDrive teknolojisi kullanılıyor.

img_4485-kopya

i3s bir önceki versiyon olan i3'e göre kullanıcısına daha uzun menzil sunmayı başarıyor. Tam şarjla otomobil 300 km'ye kadar yol katedebiliyor. 184 beygir güç ve 270 Nm torka sahip olan bir adet elektrikli motoru olan otomobil 0'dan 100 km/s hıza 7.3 saniyede ulaşıyor. Otomobilin şanzımanı olmadığı için torku direkt olarak arka lastiklere bir anda vermesi i3s'i daha agresif kılıyor.

img_4486-kopya

i3s ile sürüşe başladığınızda otomobilin yüksek oturma pozisyonu kendinizi bir B-SUV'de hissetmenize sebep oluyor. Koltukların ergonomik yapısı ve tasarımı oldukça şık. Arka koltuklarda da aslına bakarsanız öyle dar bir pozisyon yok rahat bir şekilde dört yetişkin bu otomobili kullanabilirsiniz.

img_4480-kopya

Fren yaptığınızda ortaya çıkan enerjiyi depolayan bir sisteme sahip olan i3s'i kullanırken, fren pedalını kullanmanıza gerek kalmıyor. Ayağınızı gaz pedalından çektiğiniz andan itibaren otomobil, içten yanmalı motorlu araçlarda olan motor freninin daha şiddetlisini yaparak pillerini şarj ediyor, ekstra frene basmanız da şarj olayını hızlandırıyor.

img_4481-kopya

i3s'te BMW modellerinde olan sürüş modlarına da yer verilmiş ancak ekstra olarak "EcoPro+" modu otomobile eklenmiş. Bu moda geçiş yaptığınızda otomobil minimum enerjiyle maksimum olarak yol katetmek için elinden gelenin fazlasını yapıyor.

img_4488-kopya

Otomobil lastiklerinin yapısından dolayı özellikle ani direksiyon tepkilerine ürkütücü biçimde cevap verebiliyor. Ancak aracın direksiyon tepkileri oldukça iyi. Sessizlik içerisinde hareket ettiğiniz için dışarıdan gelen her sesi duymanız çok normal bir durumu oluşturuyor. Ama BMW mühendisleri kabin yalıtımını B segmenti bir otomobile göre oldukça iyi yapmış.

img_4494-kopya

Gelelim en çok merak edilen sorulara. BMW i3s'in boş bataryaları evdeki elektrikle yaklaşık 10-12 saat aralığında doluyor. Bu dolum da kesin olmamakla birlikte 5-6 tl'ye geliyor. Toplamda 300 km'ye kadar gidebilirim diyen otomobil bizim ülkemizde 160-180 km aralığında menzile sahip oluyor. Buna tabi ki klima, eğimli yollar vb. durumlar eklendiği için menzil bu kadar geriliyor.

img_4483-kopya

BMW i3s satın almak isterseniz otomobili 3 farklı donanım paketiyle alabiliyorsunuz. Başlangıç fiyatı ise 292 bin 600 tl olarak belirtilmiş. Bu fiyatın yüzde 15'inin de ÖTV olduğunu belirtelim.

[old_news_related_template title="Yeni A-Serisi Sedan ne zaman Türkiye'de olacak?" desc="A-Serisi'nin ilk defa A-Serisi Sedan diye geçen modeli olan yeni otomobil dünyanın en aerodinamik otomobili oldu. Mercedes-Benz'in bu yeni modelinin sürtünme katsayısı 0.22 cd! Otomobil ülkemizde 2019 yılında satışa sunulacak!" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/07/iecrop/mercedes-benz-a-class_sedan-2019-1600-07-kopya_16_9_1532601105.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/otomotiv/clanin-yerini-a-serisi-sedan-alacak-2542083/"]