Hazır böyle bir konuya değinmişken, "milli" kavramını da açıklamakta fayda var. Özellikle otomotiv endüstrisi üzerinden gitmem gerekirse, bir modelin ya da otomobilin milli olabilmesi için, son tanımlamalara göre onun tüm fikri ya da teknik haklarının tümüne sahip olunması gerekiyor. Dış tasarımından, iç tasarımına, motorundan şanzımanına, elektrik tesisatından kullanılan teknolojik donanımlara kadar her şeyi ile yerli olan, o ülkede tepeden tırnağa üretilen otomobil milli kavramını bizlere açıklıyor.

Son yıllarda Türkiye'de bu konu hakkında bir adım atmış olsa da henüz karşımıza çıkan somut bir örnek ne yazık ki yok ama merakla bekliyoruz. Peki başka ülkeler neler yaptı?

Almanya - Volkswagen 

1938 yılından 2003 yılına kadar üretilen otomobil, düşük maliyetli halk otomobili olarak o dönemin Almanya'sında Adolf Hitler'in öncülüğünde üretilmişti. Proje, düşük maliyetli, ucuz ve basit bir otomobil olması yönündeydi. Projenin başında günümüzün spor otomobil üreticisi Porsche'nin kurucusu Ferdinand Porsche vardı.

beetle-kopya

Arkaya konumlandırılmış olan hava soğutmalı motoru, yumuşak ve sempatik hatlara sahip olan tasarımı otomobilin şirin duruşunu destekledi. Toplamda 21 milyon 529 bin 464 adet üretilen bu otomobil Almanların milli otomobillerinden biri...

Avusturya - Steyr

Ülkede başka ülkelerin markalarının üretimi yapılıyor olsa da onların en yerel üretimi olan araçları askeri taşıt olarak nitendirilen kamyonları olan Steyr'ler. 1987-2001 yılları arasında üretilen bu taşıtların operasyonel olarak(yedek parça ve servis) işlemleri devam ediyor.

steyr-kopya

Bu askeri kamyonları üreten marka ilk olarak 1864 yılında tüfek üretimiyle hayatına başlıyor. Birinci Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru 14 bin çalışana ulaşan marka 1918 yılında otomotiv üretimine başlıyor.

Markanın tüfek üretiminde kullandığı ismi Steyr-Werke AG olarak 1926 yılında değiştiriliyor. 1934 yılında ise Austro-Daimler-Puch ismine geçiş yapıyorlar. Markanın ürün gamında o yıllarda Steyr 50 yer alıyordu sonrasında bu model 2.3 litrelik motorlar Steyr 220 oldu. Modern zamanda da bu marka efsane askeri kamyonlarını üretmeye başladı...

Bulgaristan - SIN Cars

2012 yılında üretilen otomobil Bulgaristan'ın ilk yerli spor otomobili olma özelliği taşıyor. Bulgar yarışçı ve mühendis olan Rosen Daskalov tarafından geliştirilen otomobil 6.2 litre V8 ve 7 litre V8 olmak üzere iki farklı motor seçeneğine sahip.

sincars-kopya

Hırvatistan - Rimac Automobili

2009 yılında kurulan marka Hırvatların otomotiv endüstrisinin değişimini yakalayacağı nitelikte. Tamamıyla elektrikle çalışan bu ootmobil "electric hypercar" olarak tanımlanıyor. Rimac'ın Concept One olan ilk modeli 2011 yılında Frankfurt Otomobil Fuarı'nda tanıtıldı. Marka C_Two adında bir yeni model daha geliştirdi. Bu yeni model ise 2018 yılındaki Cenevre Otomobil Fuarı'nda tanıtıldı. Son olarak Rimac'taki gelişimi ve geleceği gören Porsche markanın yüzde 10'luk hissesini satın aldı.

rimac-c2-kopya

Marka'nın tedarikçiliğiyle de dikkat çeken bir konumda. Örneğin Rimac ürettiği KERS hibrit sistemlerini Aston Martin'e satıyor ayrıca kendi üretimi olan batarya sistemlerini de Koenigsegg markasına satıyor. Jaguar, Seat ve Renault için ise multimedya sistemleri üretiyorlar. Rimac aslında bir teknoloji markası ama otomotiv endüstrisinden de pay almak istiyor.

Çek Cumhuriyeti - Skoda

İkinci Dünya Savaşı'ndan önce kendi otomobilini üretebilen ülkelerden biri olan Çekoslovakya(Çek Cumhuriyeti), Skoda markasını yarattı. Yıllık 250 bin araç üretimi kapasitesi olan marka 1989 yılında Volkswagen tarafından satın alındı.

skoda_105_bj_1978_foto_hilarmont_1-kopya

Markanın en efsane modeli ise Skoda Estelle/105/120 olabilir. Bu otomobilin en güncel versiyonunu ülkemizde de görmeniz mümkün. Otomobil 1976'dan 1990 yılına kadar üretildi.

Fransa - Citroen

Başlığı okuduktan sonra Renault, Peugeot gibi markalara neden yer vermedin diye sorabilirsiniz ama burada Fransız halkı için en önemli olan model Citroen 2CV idi. 1948-1990 yılları arasında üretilen otomobil 1948 Paris Otomobil Fuarı'nda tanıtılmıştı. Otomobilin en önemli özelliği ise düşük maliyetli, bakımı kolay yapılabilir, sorunsuz olmasıydı. Otombil toplamda 7 milyon adet üretilmiştir.

2cv-kopya

Macaristan - Ikarus

Hangimiz İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin gürültülü ve çığlık atar gibi ses çıkaran kırmızı beyaz ya da mavi kırmızı renkli otobüsüne binmedi? Bu marka Macaristan'ın milli markası olarak geçiyor. Sadece otobüs değil, kamyon, çekici ve minibüs gibi araçlarda ürettiler. Marka 1895 yılında kuruldu ve 2003 yılına kadar hayatına devam etti.

ikarus-kopya

Bizim İstanbul'da şahit olduğumuz gürültülü otobüs modelleri ise 200 serisi diye geçiyor. Bu model ise 1967-1996 yılları arasında üretildi.

İngiltere - MINI

İngilizlerin aslına bakarsanız her markası İngiltere'Nin milli otomobili olmuş durumda. İngilizler Aston Martin, Bentley, Jaguar, Land Rover, Lotus, McLaren, MINI, Morgan ve Rolls-Royce markalarıyla sektörde oldukça ünlüler. Biz ise bunların arasından MINI'yi seçtik.

old-mini-cooper-kopya

MINI, ilk olarak 1959-1968 yılları arasında üretildi. Küçük, dört koltuklu, şık ve hızlı olan otomobil 20. yüzyılın en etkili otomobil modeli olarak seçildi. MINI'den toplamda 5,387,862 adet otomobil satıldı bunu 1.6 milyonu İngiltere'de satılmıştı.

Günümüzde ise MINI markası BMW çatısı altında faaliyet gösteriyor ve üretilmeye devam ediyor. Otomobilin iki kapılı modellerinin haricinde bir adet SUV modeli de bulunuyor.

İspanya - Seat

Akdeniz ülkesi olan İspanya'da ise günümüzde Volkswagen çatısı altında bulunan Seat markası yer alıyor. Seat, 1950 yılında İspanya ulusal endüstrisi tarafından kurulan bir marka(Sociedad Española de Automóviles de Turismo S.E.A.T.). Markanın ilk modeli ise Seat 600. 1965 yılında üretilen otomobil markanın ilk ihraç edilen modeli olarak da hatırlanıyor. 1970 ile 1973 yılları arasında da Finlandiya'da en çok satılan otomobil modeli olmuş.

seat600-kopya

İtalya - Fiat

İtalyanlar da Almanlar gibi birden fazla otomotiv markası yaratmış ve bu markalarla Dünya'ya damgalarını vurmuşlardır. Ancak spor otomobil üreticilerinin haricinde halk içinde otomobil yapan markaları var. Lancia, Alfa Romeo, Fiat bunların en önemlileri. Bizi ilgilendiren ise tabi ki Fiat.

500-kopya

Fiat'ın üretime başlama tarihi 1899 yılına dayanıyor. O dönemde 4 HP gücünde motoru olan bir otomobil üretmiş olsa da günümüzde de üretimine devam edilen 500 modeli İtalyanların en milli otomobili pozisyonunda. İlk olarak 1957 ile 1975 yıllarında üretilen otomobil şirin ve sevimli bir tasarıma sahipti. Aracın tarihi ise 1975 yılından sonra 2007 yılında tekrar üretime başlandı.1990 yılında da marka Volkswagen tarafından satın alındı.

İsveç - Volvo

İsveç'te üretilen SAAB markası da var ama durumdan en iyi biçimde faydalanan marka kesinlikle Volvo. İlk defa 1927 yılında kurulan marka, kamyon, otobüs ve inşaat ekipmanları üretip satıyordu. O günden bu yana 2016 yılında Dünya'nın en büyük kamyon üreticisi oldu. Marka otomobil üretimine 1927 yılında başladı.

volvo200-kopya

Markanın insan güvenliği hakkında sektöre getirdiği yenilikler o dönemde beridir vardı. 1944 yılında patlamayan araç camları, 1950'li yıllarda üç noktalı emniyet kemeri bunlardan bazıları.

1974 yılında üretimine başlanan 200 Serisi modelleri ise markanın efsanesi ve ülkenin de milli otomobili olmuş durumda. 200 Serisi'ni Volvo, Avrupa'da 1993 yılına kadar üretti. Markayı 1999 yılında Ford satın aldı, sonrasında 2010 yılında da Çinli dev Geely markası satın aldı. O günden bu yana Volvo'daki gelişim inanılmaz...

Romanya - Dacia

Ülkemizde de şuan satılan ve hatta Renault tarafından satın alınan marka ilk olarak üretimine 1968 yılında başladı. Renault tarafından ise marka 1999 yılında satın alındı. Markanın 1100 modeli üretilen ilk modeli olarak tanımlanıyor. Renault 8 ve 10 modellerini andırıyordu. Her ne kadar Renault'u andırsa da Romanya'nın milli aracı olarak geçiyor.

dacia-1100-kopya

Rusya - Lada/AvtoVAZ

Sovyet Ruysa zamanında ülkenin otomotiv üretiminde toplam 600 bin kişi çalışıyordu. 1966 yılında kurulan marka VAZ2101 ile ülkemizde satılan Serçe, Avrupa'daki Fiat 124 ile döneme damgasını vurmuştu. Sonrasında ortaya çıkan zamanına göre daha modern modeller sayesinde(Niva) marka Rusya'nın milli otomobil markası olarak geçiyor.

lada-kopya

Yugoslavya - Yugo

Yugoslav milli otomobili Yugo'ya merhaba deyin. B segmenti şeklinde olan otomobil Fiat markası lisansı altında üretiliyordu. 1977 - 2008 yılları arasında üretilen Yugo, Fiat 127-128'in temelleri üzerine inşa edilmiş. Yugo'dan toplamda 794 bin 428 adet üretilmiş.

yugo-kopya

Amerika - Ford

Amerika'da birden fazla efsane ve otomotiv sektörüne yön vermiş markaya sahip. Bunun da en önemlisi sizin de tahmin ettiğiniz gibi Ford. Ford, Henry Ford tarafından kurulduğunda Model T modeliyle ünlendi. İlk üretim bandı sistemini geliştiren Henry Ford, otomotiv sektörüne o yıllarda yön veren kişi oldu.

model-t1-kopya

1896 yılında otomobil üretimine başlayan Henry Ford, Model T'yi 1908-1927 yıllar arasında üretti. Hala Dünya'nın En Çok Satan otomobilleri listesinde 3 sırada bulunan otomobilin o yıllardaki tercih edilme miktarı ortada...

modelt2-kopya

Avusturalya - Holden

Aslına bakarsanı Holden, General Motors grubunun bir parçası. Ülkedeki ilk üretim 1897 yılında başladı, Holden ise 1948 yılında Avusturalyalılar tarafından tasarlandı ve üretildi bu modelin adı ise 48-215 idi.

holden-kopya

Kenya - Nyayo Car

Orta Afirka ülkesi Kenya'nın ilk ve tek milli otomobili Nyayo'a merhaba deyin. 1986 yılında tasarlanan ve 1990 yılında üretilen otomobil 120 km/s hıza ulaşabiliyordu. Ancak ülkenin yetersiz kapitali otomobilin üretiminde sıkıntı doğurdu.

nyayo-kopya

Çin - Geely

Son yıllardaki üretim atağıyla birlikte Çin, birden fazla milli otomobile sahip. Özellikle 1950'li yıllardan sonra atağa kalkan ülke sanayileşme ve artan nüfusuyla dünyanın en büyük ekonomisi olmaya doğru emin adımlarla ilerliyor.

emgrand-kopya

Geely aslında şirketin adı ve bünyesinde Volvo, Polestar, Lotus, London Taxi co, Lykn & Co, Geely gibi markaları bulunduruyor. Geely Emgrand ise ülkemize bile gelmiş olan modellerden biri.

Emgrand Çinlilerin milli otomobillerinden biri olmakla beraber 2009-2014 yılları arasında üretildi. Kompakt sınıf otomobil olan Emgrand düşük bütçeli ve kullanışlı bir otomobil olarak dikkat çekiyor.

Hindistan - TATA

Son yılların en önemli markalarından biri olan TATA, Hindistan'ın milli otomobil markası. 1868 yılında kurulan marka Tata Steel, Tata Motors, Jaguar Land Rover, Tata Consultancy Services, Tata Power, Tata Chemicals, Tata Global Beverages, Tata Coffee, Tata Teleservices, Titan, Tata Communications ve Taj Hotels gibi birden fazla şirketi bünyesinde bulunduran bir yapı!

tat-kopya

Burada Tata Motors bizi ilgilendiren en önemli başlık. 1945 yılında kurulan Tata Motors, herkesin satın alabileceği bütçede olan ve 2008 yılında tanıtılan Nano ile dikkatleri üzerine topladı. Nano'nun fiyatı 3 bin dolar ve dört kapılı bir modeldi.

İran - IKCO

İran'ın milli otomobil markası IKCO, Samand modeliye karşınızda. İranlı mühendisler tarafından tasarlanan otomobil Peugeot 405 altyapısı üzerine inşa edilmiş. IKCO imzalı EF7 motora sahip olan otomobilin üretiminin yüzde 80'i İran'a ait.

samand-kopya

2003 yılından beridir üretilen otomobil halen satın alınabiliyor. Ayrıca yeni modellerin motorlarına fabrikasyon LPG'de takılabiliyor.

Japonya - Toyota

Evet Japonların Toyota'nın haricinde de büyük markaları var ama en çok satılan otomobil modelleri arasında Toyota Corolla yer alıyor ayrıca dünyanın en çok bilinen markaları arasında ilk 5 içerisinde Toyota'nın olması yetmez mi?

corolla-kopya

Corolla Türkiye'de dahil 15 farklı lokasyonda üretiliyor. İlk defa 1966 yılında üretilmeye başlanan Corolla günümüze kadar 40 milyon adetin üzerinde satış rakamına ulaşmış. Japonlara sağladığı prestij bakımınan ülkenin milli otomobil markalarından biri de Toyota.

Malezya - Proton

Malezya'nın da en önemli ve milli otomobil markası Proton. Ülkemizde de satın alınabilen proton ilk defa 1983 yılında kuruldu. Ancak marka Malezya'da yıllık 100 bin ile 170 arası üretim yapıyor.

waja-kopya

Markanın kompakt sedan modeli olan Waja, ülkemizde de satın alınabiliyor. 1.6 litrelik benzinli motora sahip olan Waja hem düz hem de otomatik şanzımanla satın alınabiliyor. Aracın üretim aralığı ise 2000 ile 2011 yılları arasında olmuş.

Güney Kore - Hyundai

Ülkemizde de üretimi olan Hyundai markası Güney Kore'nin iki milli otomobil markasından biri, diğeri de KIA ki iki marka çoğu durumda birlikte hareket ediyorlar.

accent-kopya

Hyundai, 1947 yılında kuruldu, 1967 yılında ise Hyundai Motor Company devreye girdi. Bu zamandan sonra otomobil modeli üretmeye başlayan marka ülkemizde de üretim yapıyor.

Markanın en efsane modeli diye düşünecek olursak da sizlere Accent diyebiliriz. 1994 yılından bu güne kadar yenilenerek üretilen otomobil toplamda 7.5 milyona yakın satış gerçekleştirdi.

Tayvan - Luxgen

Tayvan'ın milli otomobili olan Luxgen, M7 modeliyle MPV segmentinde yer alıyor. 2009 yılında kurulan marka sizinde tahmin ettiğiniz gibi pek eski değil.

luxgen_s3_sedan-kopya

Luxgen Orta Batı, Orta Amerika, Rusya, Çin ve Güney Batı Asya otomotiv pazarlarında satın alınabiliyor. M7 ve U7(SUV) modelleri olan marka, S3, S5, U6, U5 modellerine sahip.

Türkiye - Devrim

Ülkemizde üretilen birden fazla marka olsa da Devrim gibi tamamen yerli bir otomobilimiz hala yok. Devrim 1961 yılında, Eskişehir Demir Yolu fabrikasında 129 günde üretildi. Otomobilden toplamda 4 adet üretildi.

devrim-kopya