Süper Mavi Kanlı Ay tutulması ne anlama geliyor? 31 Ocak Çarşamba gecesi Süper Mavi Kanlı Ay tutulması gökyüzünden izlenebilecek. Peki Süper Mavi Kanlı Ay tutulması ne anlama geliyor? Neden Süper Mavi Kanlı Ay tutulması deniyor? Türkiye'den izlenebilecek mi? İşte ay tutulmasını özel kılan sebepler...

BBC Türkçe'nin haberine göre; 31 Ocak Çarşamba günü gerçekleşecek olan dolunayı üç şey ayrıca özel kılıyor. Çarşamba akşamı, Ay her zamankinden daha parlak olacak, hafif kırmızı gözükecek ve "mavi" olacak. Bir sonraki Süper Kanlı Mavi Ay 152 yıl sonra gerçekleşecek.



NEDEN SÜPER AY DİYORUZ?

Yarın Ay, Dünya'ya en çok yaklaştığı noktada olacak. Ay ile Dünya arasındaki mesafe yarın 360 bin 198 kilometreye kadar inecek.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) yetkilileri, Süper Ay esnasında Ay'ın normalden daha büyük ve yüzde 14 daha büyük ve yüzde 30 daha parlak gözükeceğini söylüyor.

NEDEN KANLI AY?

Süper Ay, yarın akşam Dünya'nın gölgesinde kalacak. Bu da Ay'ın hafif kızıl bir renge bürünmesini sağlayacak. Bu olaya "kanlı ay" deniyor.

Güneş ışınları Dünya'nın atmosferinden geçerek Ay'ın yüzeyine indiğinde bu kırmızı rengi veriyor.

NEDEN MAVİ AY?

Mavi Ay olayının adı gibi mavi renkle bir ilgisi yok.

Bir ay içerisinde meydana gelen ikinci dolunaya "mavi ay" deniyor.

[old_news_related_template title="Venüsyen Kanlı Mavi Süper Ay Tutulması" desc="2018 senesinin ilk tutulması 31 Ocak günü 11 derece Aslan burcunda meydana gelecek. Tutulma Tam Ay Tutulması olup Venüs güçlü bir şekilde vurgulanacağından, Venüsyen bir tutulma olacak. Tutulma hem kanlı hem mavi hem de süper tutulma olacak! Oldukça güçlü olan bu tutulmada burçlar nasıl etkilenecek? İşte ayrıntılar..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/01/mavi-ay-tutulmasi.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/astroloji/astroloji-haberleri/venusyen-kanli-mavi-super-ay-tutulmasi/"]

SÜPER KANLI MAVİ AY TUTULMASININ BURÇLARA ETKİSİ NELER OLACAK?

Sözcü Gazetesi'nin haberine göre; Tutulmalar, o sene meydana gelecek olan olayların genel kalitesini anlamamız açısından önem taşımaktadır. Ay düğümleri ile bağlantılı olduklarından dolayı da kadersel gelişmelere işaret ederler. Tutulmaların etki süresi genel olarak tutulmanın kaç dakika sürdüğü ve nitelik bakımından hangi burçlar üzerinde olduğu ile alakalıdır. Ama genel olarak aslında tutulmalar en güçlü etkilerini tutulmanın gerçekleştiği gün itibari ile (+/-1 ay) içinde en güçlü etkilerini ortaya koyarlar. Kısacası bu tutulmaların büyük etkisi Şubat sonuna kadar sürecek amma velakin azalarak da olsa Ağustos ayına kadar işaretlerini çokça deneyimleyeceğiz. Tutulmanın “SÜPER” tutulma olarak anılmasının sebebi, dünyaya çok yakın bir mesafede tutulmasından dolayı. Kanlı olması, Tam Ay Tutulmaları sırasında küçük bir ışık kırılması oyunundan dolayı, Ay'ın çevresinde kırmızı bir hare belirir. Bundan dolayı da kanlı ismini alır. Mavi olması da aslında, her ay bir Yeni Ay bir de Dolunay meydana gelir. Aynı ay içinde iki tane Dolunay olduğu zaman, Mavi ismini alır.

TÜRKİYE'DEN İZLENEBİLECEK Mİ?

DHA'nın haberine göre; Ay'ın Dünya'ya en yakın konumda olacağı 'Süper Kanlı Mavi Ay' tutulması Türkiye'den izlenemeyecek. 2018 yılında gökyüzü meraklıları üç Güneş Tutulması ile iki Ay Tutulması'na şahit olacak. Bu tutulmalardan sadece 27 Temmuz'daki Tam Ay Tutulması Türkiye'den izlenebilecek,  diğer tutulmalar ise genellikle kuzey ülkelerinden izlenebilecek.

Bu yılki ilk tutulma 31 Ocak Çarşamba günü Tam Ay Tutulması olarak gerçekleşecek. Ay'ın Dünya'ya en yakın konumda ve Dolunay şeklinde görüleceği bu tutulma, 'Süper Kanlı Mavi Ay Tutulması' olarak adlandırılıyor.

Türkiye saatiyle 13.51'de başlayacak ve 19.08'e kadar gözlenebilecek Süper Ay tutulması, Kuzey Amerika, Büyük Okyanus, Rusya, Asya ve İskandinavya'nın kuzeyinden gözlenebilecek. Genel zamana göre ise bu tutulma 10.49-16.10 saatleri arasında gerçekleşecek.

kanli-ay-tutulmasi

15 ŞUBAT'TA PARÇALI GÜNEŞ TUTULMASI

İkinci tutulma ise 15 Şubat'taki Parçalı Güneş Tutulması. Antarktika'nın büyük kısmından ve Güney Amerika'nın güneyinden gözlenebilecek bu tutulma, genel zamana göre saat 18.55'de başlayıp 22.47'de bitecek. Türkiye'den görülemeyecek olan bu tutulmada, Ay Güneş'in yüzde 60'ını örtecek.

Üçüncü tutulma 13 Temmuz'da Parçalı Güneş Tutulması şeklinde olacak. Antarktika'nın kuzeyi ve Avustralya'nın güneyinden izlenebilecek bu tutulma, genel zamana göre saat 01.48'de başlayıp 04.13'te sona erecek. Türkiye'den izlenemeyecek bu tutulmada Ay Güneş'in yüzde 34'ünü örtecek.

AY TAMAMEN KARARACAK, TÜRKİYE'DEN DE İZLENECEK

Bu yılki tutulmalardan Türkiye'den izlenebilecek tek tutulma ise 27 Temmuz'daki Tam Ay Tutulması. Antarktika, Avustralya, Asya, Rusya, Afrika, Avrupa ve Güney Amerika'nın doğusundan gözlenebilecek bu tutulma, saat 20.13'te başlayıp saat 02.30'da sona erecek. Tutulmanın maksimumunun gerçekleştiği 22.30-01.13 saatleri arasında Ay tamamen karacak.

Yılın son tutulması ise 11 Ağustos'ta Parçalı Güneş Tutulması. Kanada'nın en kuzeyi, Grönland, İzlanda, İskandinavya, Rusya ve Kazakistan'ın büyük bir kısmı, Moğolistan ve Çin'in büyük bölümünden izlenebilecek bu tutulma, genel zamana göre 08.02-11.30 saatleri arasında gerçekleşecek. Türkiye'den görülemeyecek bu tutulmada Ay Güneş'in yüzde 75'ini örtecek.