Et, tavuk, hindi kaynaklı proteinler doymuş yağdan zengin oldukları için fazla tüketildiklerinde kolesterol değerlerini yükseltici etki gösterir ve asidik yani enflamatuvar etkiye neden olur. Üstelik bütçenizi ve sindirim sisteminizi zorlayabilir. İşte tam bu noktada, et dışı protein kaynakları yardımınıza koşar. Bunlar tam protein ve kombine proteinler olarak ayrılırlar...

Süt grubu

Peynir, yoğurt, kefir ve süt, et dışı protein kaynakları grubunda yer alır. Orta zincirli yağ asitlerinden zengin olan bu grubun yağ asitleri karaciğer dostudur. Miktarı artırıldığında kolesterol değerlerinde yükselişlere neden olur. Eğer ‘doymuş yağ sınırlı’ bir diyete ihtiyacınız varsa, yarım yağlı ya da az yağlı süt grubu besinleri tercih edebilirsiniz. Lor peyniri, yarım yağlı pastörize süt, light kefir örnek olarak verilebilir.

kinoa

Kinoa

Kinoa, yetişkinler için elzem olan sekiz esansiyel amino asidi de bünyesinde içerir. Kinoayı tüketmekte zorlanıyorsanız, bulgur ya da makarnayı hazırladığınız gibi pişirip tüketmeyi deneyin. Chia ve keten tohumunu da beslenmenize ekleyebilirsiniz.

Yumurta

Bir adedi sadece 70 kalori olan yumurta tam ve en kaliteli proteindir. Yumurta, ihtiyaç duyduğunuz yapı taşlarının hemen hemen hepsini içerir. Yumurta içeriğindeki B2, B12, E vitamini ve iyot minerali sayesinde sinir sistemi, bunların yanı sıra omega 3 içeriğiyle beyin fonksiyonlarını destekler. Bir orta boy yumurta 175 miligram kolesterol içerir. Bu nedenle risk grubundakilerin daha ölçülü tüketmesi gerekir.

Kombine protein kaynakları


Kurubaklagiller

Kuru baklagillerin çoğu etten daha yüksek oranda protein içerir ancak biyoyararlık olarak ele aldığımızda et gibi yüksek emilime sahip değildir. Kurubaklagillerde eksik kalan lizin ve metionin amino asitleri tahıllardan karşılandığında protein zinciri tamamlanır. Böylece kolesterol içermeyen yağ miktarı yemeği hazırlarken kullandığınız yağın kalitesine bağlı olarak şekillenir.

yumurta

Kuruyemişler

Kuruyemişler adeta bir mineral madenidir. Başlıca selenyum ve E vitamini içeriğiyle serbest radikal avcılarıdır. Sinir dostu tekli doymamış yağ asitlerinden oldukça zengindirler. Bu nedenle özellikle yoğun stres yaşayan bireylerde günlük 1 avuç taze kuruyemiş ve doğal yoğurt tüketimi yararlarına olur. Bir avucu, 1 köfte kadar protein içerir ve yaklaşık 170 kaloridir.