54 bin 538 adet tıbbi cihazın satın alım ihalesi 31 Ekim’den 10 Ocak 2019’a ertelendi. Yaklaşık 10 milyar dolarlık ihalenin sadece ertelenmesi “mali disiplin”den taviz verildiğini bir kez daha gösterdi

Kötüleşen ekonomik göstergeler nedeniyle kamu ihaleleri askıya alınırken, ABD Doları üzerinden yapılacak dev bir ihale de 3. kez ertelendi. Kısa adı SİP olan Sanayi İşbirliği Projesi kapsamında, Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü’nce açılan tıbbi cihaz alımı ihalesi, 31 Ekim 2018 tarihinden 10 Ocak 2019’a ertelendi. İhale açıldığında şartname satın alan şirketlere de zeyilname gönderilerek ihalenin ertelendiği bildirildi.

Orta Vadeli Plan (OVP) ile 2019 bütçe teklifinin konuşulduğu bugünlerde, bakanların dilinden “mali disiplin” sözü düşmüyor. Kamu İhale Kanunu’na göre açılmış ve şartnamesine göre de toplam 54 bin 538 adet tıbbi cihazın satın alınacağı ihalenin 3. kez tekrar ertelenmesi ise ciddi soru işaretlerine yol açtı.

KUŞKULARIN ÜÇ SEBEBİ

“Acaba birilerine söz mü verildi?” sorusuna yol açan kuşkulu durum, “Şartnameye göre teklifler dolar üzerinden verilecek… İhalenin, yetkin ortak olarak adlandırılan küresel ölçekli dev firmalardan birinin öncülük edeceği diğeri yerli bir ortaklık üzerinde kalması da kesin ve ihale kısmi teklife kapalı’’ biçiminde özetleniyor.

“Kısmi teklife kapalılılık”, devletin 54 bin 538 adet tıbbi cihazın hepsini tek bir kaynaktan satın alması anlamına geliyor. Cihazların bir kısmı, ülke içinde farklı yerli firmalarca daha düşük maliyetle üretiyor olsa bile, yabancı bir tekelin öncülük ettiği ortaklıktan alınacak. Türkiye genelindeki kamu ve şehir hastaneleri için satın alınacak cihazların tür ve sayıları şöyle: Manyetik rezonans görüntüleme (350), bilgisayarlı tomografi (538), ultrasonografi (7142), dijital radyografi (3236), hasta başı monitör (43.327).

İTİRAZLAR DİNLENMEDİ

Sonuçlandığında devletin 10 milyar dolara yakın alım yapacağı anlamına gelen bu ihale nedeniyle, geçtiğimiz aylarda yerli üreticiler Ankara OSTİM’de Maliye eski Bakanı Naci Ağbal’ın bulunduğu toplantıda tepkilerini dile getirmişlerdi. Daha sonra da Sağlık Bakanlığı, üretici firmaların itirazlarını dinlemiş ve bunları dikkate alacağını belirtmişti. Ancak son bildirimle bu itirazların hiçbirinin dikkate alınmadığı, sadece tarihin değiştiği ortaya çıktı.