Şirketin ikinci çeyrek gelirlerinin açıklandığı toplantıda konuşan Lockheed Martin CEO'su Marillyn Hewson, Mart 2020 tarihi itibarıyla Türkiye'nin üretim zincirinden çıkarılmasının planlandığını duyurdu.

BBC Türkçe'de yer alan habere, Türkiye'de F-35'lere parça üreten şirketler Mart 2020'den itibaren bu üretimlerini sonlandırmış olacak. F-35 programına dahil olan ülkeler arasında yer alan Türkiye, uçakların kokpit göstergelerinden iniş takımlarına kadar yüzlerce parçayı üretiyordu.


[old_news_related_template title="Türkiye'den F-35 açıklaması: Resmi olana kadar bekliyoruz" desc="Reuters son dakika gelişmesi şeklinde servis ettiği haberde ABD'nin F-35 kararına Türkiye'nin yanıt verdiğini aktardı. Savunma Sanayi Başkanı Profesör Doktor İsmail Demir, Ankara'da açıklamalarda bulundu. Ankara'da basın mensuplarına konuşan Demir, Türk şirketlerinin ABD'nin kararından etkileneceğini ama aynı zamanda program kapsamındaki ülkelerin de milyonlarca dolarlık zarara uğrayacağını açıkladı. Demir, ayrıca Türkiye'nin gerekli olmadıkça başka ülkelerden savunma sistemi almayacağını da duyurdu. Demir ayrıca ABD'nin kararının resmiyet kazanmasını beklediklerini ve bu süre zarfında taahhütleri karşılayacağını söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/07/18/iecrop/f35-reuters_16_9_1563457954.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/son-dakika-turkiyeden-f-35-aciklamasi-resmi-olana-kadar-bekliyoruz-5236816/"]

NELER YAŞANMIŞTI?


ABD, Türkiye'nin Rus yapımı S-400 füzelerini alması nedeniyle Ankara'nın F-35 programına katılımını durdurmuştu. Türkiye ise ABD'den Patriot sistemini almak istediklerini, bu satış gerçekleşmeyince Çin'den hava savunma sistemi almanın planlandığını fakat bu şirket ABD yaptırımları listesine girince Rusya'dan S-400 almak zorunda kaldığını söylüyor ve yaptırımlara karşı çıkıyor.