Önceki gün Wall Street Journal'ın (WSJ) Bolton hakkındaki, 'İran'ı vurmak için Pentagon'dan plan yapılmasını istedi' iddiasını öne çıkaran NY Times gazetesi Pentagon'daki bazı yetkililerin Bolton'ın İran'a karşı bir çatışma çıkarmasından endişe ettiklerini açıkladı.

Gazetenin haberinde, geçtiğimiz Eylül ayında Bağdat'taki ABD Büyükelçiliğine saldırı girişimi sonrası, İran'ı vurma planıyla ortaya çıktığı söylenen Bolton'ın fikirlerinin, Pentagon ve eski Savunma Bakanı James Mattis'te korkuya neden olduğu yazıldı.

[old_news_related_template title="Çavuşoğlu'ndan Trump'ın skandal sözlerine yanıt" desc="Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Başkanı Donald Trump'ın sözlerine yanıt verdi. Çavuşoğlu, 'Stratejik ortaklar sosyal medyadan konuşmaz. Biz Kürtlerin düşmanı değiliz. Tarih boyunca en çok savunan biz olmuşuzdur. Terör örgütleriyle Kürtleri bir tutmak doğru değildir' dedi. Çavuşoğlu'nun basın toplantısı sırasında Lüksemburg Dışişleri Bakanı’nı azarlaması da dikkat çekti. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/01/iecrop/cavusoglu-asselborn-aa1_7166092_16_9_1547459565.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/cavusoglundan-trumpin-skandal-sozlerine-yanit-3118140/"]

İRAN SINIRINA HAVA HAREKATI İSTEDİ

WSJ'nin haberinde, Bolton'ın isteği üzerine Pentagon'daki bazı yetkililerin İran sınırına hava harekatı düzenleme talebi ilettiği ancak Mattis ve diğer askeri uzmanların bu talebi reddettiği belirtildi. Haberde, İran'ın askeri varlığına karşı düzenlenecek bir hava saldırısı sonrası Irak'ın ABD'den ülkeyi terk etmesini isteyeceği bildirildi.

NY Times, Bolton'ın Türkiye'yi ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaşadığı gerilim sonrası, Trump'ın 'Kürtlere saldırırlarsa Türkiye'yi ekonomik olarak mahvederiz' açıklamasını yaptığını vurguladı.

[old_news_related_template title="ABD Başkanı Trump'tan küstah Türkiye açıklaması" desc="ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya platformu Twitter'daki hesabından yaptığı açıklamada, 'Eğer Türkiye Kürtlere saldırırsa, Türkiye'yi ekonomik yönden mahvederiz. 20 millik (32 km) güvenli bölge oluşturulabilir. Aynı zamanda Kürtlerin Türkiye’yi provoke etmesini istemiyorum' ifadelerini kullandı. Türkiye'den Trump'a ilk yanıtı Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın verdi. Kalın, Trump’a, “Kürtleri, PKK ve onun Suriye kolu PYD/YPG ile eş tutmanın ölümcül bir hata olduğu” yanıtını verdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/01/iecrop/trump-aa-1_16_9_1547437202.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/son-dakika-abd-baskani-trumptan-kustah-turkiye-aciklamasi-3111343/"]