Türkiye'nin en önemli teknoparklarından biri olarak gösterilen Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark'ta istihdamı arttırabilmek ve genç girişimcilerin önünü açabilmek için basın toplantısı düzenlendi.

Türkiye Kalkınma Fonu çatısı altında 750 milyonluk Teknoloji ve İnovasyon Fonu ve Bölgesel Kalkınma Fonu'nun dağıtılacağı toplantıya, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Kalkınma Yatırım Bankası Genel Müdürü İbrahim Öztop katıldı.

350 milyon değerinde Teknoloji ve İnovasyon Fonu ve 400 milyon değerinde de Bölgesel Kalkınma Fonu şeklinde dağıtılacak fonlarda, öncelik genç girişimcilerin olacak. Fonlar sayesinde, Türkiye'deki girişimcilere de dünyadaki örneklerine benzer finansman araçları sağlanacak. Bu fonların büyüklüğünün 2020 sonuna kadar 1 milyar liraya çıkarılması hedefleniyor.


"YATIRIM ADEDİ AÇISINDAN GELİŞMİŞ ÜLKELERİN GERİSİNDEYİZ"


Toplantıda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, girişimcilik kabiliyeti olan ve güzel bir iş fikri olan herkesin yatırımlara başvurabileceğini belirterek,"Türkiye’nin üretken yarınları için tarihi ve vizyoner bir adım atıyoruz bunun için de yeni girişimlere ihtiyacımız var. Yatırım adedi ve miktarı açısından gelişmiş ülkelere göre gerideyiz. Büyük işlere imza atabilmek için özel sektörün de yeni filizlenen girişimleri desteklemesi, bu işlere heyecanla yaklaşması gerekiyor. İyi bir iş fikriniz varsa ve girişimcilik kabiliyetiniz olduğuna inanıyorsanız fonlarımıza başvurun” dedi.

"FONLAR SAYESİNDE BÖLGESEL FARKLAR KAPANACAK"


Varank, "Kuracağımız bu iki fonla, firmalarımıza uzun vadeli sermaye desteği sunacak ve şirketlerin faiz yükü altında ezilmesine de engel olacağız” ifadelerini kullanarak, "Anadolu'da faaliyet gösteren girişimcilere umut olacağız, güçlü kobiler ile istihdam artacak ve bölgesel farklar kapanacak. Gelin Türkiye'nin yarınlara yatırım yapalım” diye seslendi.

"HEDEF 1 MİLYAR TL"


Kalkınma Yatırım Bankası Genel Müdürü İbrahim Öztop, Türkiye Kalkınma Fonu ve bünyesindeki fonlar ile Türkiye’nin sürdürülebilir büyümesinde stratejik öneme sahip sektörleri desteklemeye devam edeceklerini ve yeni nesil girişimlere yatırım yapacaklarını söyledi. Öztop, “350 milyon değerinde Teknoloji ve İnovasyon Fonu ve 400 milyon değerinde de Bölgesel Kalkınma Fonu dağıtacağız. Bu fonların 3 katı geri dönüş bekliyoruz. Şirketlere stratejik ve finansal destek de sağlayacağız. Teknopark'lar canlansın istiyoruz. Bu fonların toplamda 2020 yıl sonuna kadar gelecek yatırımlar ile beraber 1 milyar TL’ye ulaşmasını hedefliyoruz” diye konuştu.

"GİRİŞİMLER HEP GELİŞMİŞ BÖLGELERDE"


Varank, şirketlere yatırım yapan girişim sermayesi fonlarının daha çok ülkenin gelişmiş bölgelerine yatırıma yoğunlaştığına dikkat çekerek, "Girişim sermayesi yatırımlarını artırmak, özel sektörün bu alana eğilmesini sağlamak ve bu yatırımları ülke geneline yaymak için harekete geçtik" dedi.

VARANK: YERLİ OTOMOBİLİN HEYECANINI KAÇIRMAYALIM


Tüm Türkiye'nin merakla beklediği ve 27 Aralık Cuma günü ön gösterime çıkacak yerli otomobil ile ilgili bir soruyu cevaplandıran Varank, "Cuma günü inşallah ön gösterimini yapacağız ve tüm Türkiye görmüş olacak, yerli otomobilimiz vatandaşlarla buluşacak. Şimdiden heyecanını kaçırmayalım” dedi. Bölgesel Kalkınma Ajansları'nın temsilcileri ve Teknopark'ların genel müdürlüğünün katıldığı toplantı sonunda imza töreni düzenlendi ve toplu fotoğraf çekildi.