Türkiye son günlerde tarım sektörünü konuşuyor. TÜİK, Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi'nin de Mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 27.33 arttığını açıkladı. Yem fiyatları, artan maliyetler derken Türkiye'de çok sayıda çiftçi borcunun ödeyemez duruma geldi. Kimisinin tavukları haczedilirken kimisinin de atına haciz konuldu. Haciz konulan canlı hayvanlar açık artırma usulüyle satışa çıkarıldı. 2019 yılının ilk çeyreğinde 19 adet icralık dosya bulunuyor. Toplam 445 adet hayvan icralık ve açık artırma usulüyle satışa çıkarıldı. Bunlar sırasıyla şöyle; 1 adet yarış atı, 138 adet küçükbaş, 306 adet büyükbaş hayvan... Peki hangi bölgede kaç adet canlı hayvan icradan dolayı satılık? İşte cevabı...

"ÇİFTÇİLER KREDİNİN ALTINDA EZİLİP ÖDEYEMİYOR"


Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, Türkiye'deki çok sayıda çiftçinin borcunun ödeyemediğini belirterek, yapılması gereken en önemli adımın süt fiyatlarının artırılması olduğunu söyledi .Yıldırım sozcu.com.tr'ye yaptığı açıklamada, "Canlı hayvanlara haciz işlemlerinin bu yıl içerisinde bu kadar artmasının öncelikli sebebi çiftçinin borcunu ödeyememesi. Çünkü hayvanlar ithal edilirken kredi kullandırılıyor. Daha sonra çiftçiler bu kredinin altında ezilip ödeyemiyorlar" dedi.


"PATATES SOĞAN DERKEN HAYVANCILIĞI GÖZ ARDI ETTİK"


Üreticilerin yeme para veremediğini belirten Yıldırım, "Çiftçinin ürettiği süt para etmiyor. Bu nedenle çiftçi borcunu ödeyemiyor. Biz patates soğanla uğraşırken, hayvancılığı göz ardı ettik. Hayvancılığın kalkınması için süt politikasının doğru yapılması gerekiyor. İnanın borcunu ödeyemeyen çok sayıda çiftçi hapis yatıyor. "ifadelerini kullandı.



 

CANLI HAYVAN HACİZ İŞLEMLERİ SON DÖNEMDE ARTTI


icraburada.com Genel Müdürü Caner Çakı da konu hakkında sozcu.com.tr'ye açıklamalarda bulundu. Tüm Türkiye genelindeki icra ihalelerinin yayını yaptıklarını söyleyen Çakı, "Taşıt ve gayrimenkul ihalelerinin dışında birçok farklı ürünün satışı gerçekleşmektedir. Bu satışlardan biri olan icradan canlı hayvan satışları ile sık sık karşılaştığımızı söylemek yanlış olmaz. Özellikle son dönemlerde bu sayının daha da arttığını ifade etmek isterim. Canlı hayvan satışlarının geneline baktığımızda büyükbaş, küçükbaş, kanatlı ve az da olsa yarış atlarının icralık olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye genelinde ise besiciliğin yaygın olduğu iller bu konuda ilk sıralarda yer almaktadır."dedi.

Genel Müdür Caner Çakı Canlı hayvan bakımının zor olması nedeni ile satışlarının en hızlı şekilde gerçekleşmesi gerektiğini söyledi.