İşsizlik kimine göre Türkiye'nin en büyük sorunu. Son gelen rakamlar da bu bakışı perçinler şekilde. TÜİK'in dün açıkladığı şubat dönemi işsizlik verilerine göre Türkiye'de son bir yılda işsiz kalan kişi sayısı 1 milyon 376 bin oldu. Toplam işsiz sayısı 4 milyon 730 bin kişiye yükseldi.

Türkiye işsizlik rakamlarını konuşurken dünyanın gelişmekte olan ülkeleri işsizlik oranında baharlarını yaşıyor.

Önce dünyanın dev ekonomilerinde açıklanan bazı işsizlik rakamlarına göz atalım.

ABD: Nisan ayında işsizlik yüzde 3.6'ya inerek Aralık 1969’dan beri en düşük seviyesine indi. Ülkede işsizlik 50 yılın dibinde.

Birleşik Krallık: Birleşik Krallık’ta işsizlik mart ayında 1974’ten bu yana en düşük seviyesinde. Ülkede işsizlik oranı yüzde 3.8 olarak hesaplandı. İş gücüne katılım oranı yüzde 76.1 ile rekor kırdı.
2019’un ilk çeyreğinde ülke ekonomisinde 100 bin kişi daha istihdam edildi.

Almanya: Mart ayında Almanya’da işsizlik 30 yılın dibine indi. Almanya’da mart ayında işsizlik oranı yüzde 4.9 seviyesinde gerçekleşti. Reuters’ın haberine göre açıklanan işsizlik oranı Doğu ve Batı Almanya’nın birleşmesinin ardından ülkede açıklanan en düşük işsizlik oranı oldu.

Fransa: Fransa’da işsizlik son 10 yılın dibinde. Ülkede işsizlik oranı nisan ayında yüzde 8.5’ten yüzde 8.4’e geriledi. Ülkede işsiz sayısı 2 milyon 441 bin olarak açıklandı.


DÜNYANIN İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 5.2


Financial Times’ta yayımlanan UBS’in küresel iş gücü araştırmasının sonuçlarına göre küresel işsizlik oranı son 40 yılın dibinde. 48 gelişmiş ülkenin rakamları üzerinden yapılan çalışmaya göre 2018’in eylül ayında dünyanın işsizlik oranı yüzde 5.2 olarak ölçüldü. Söz konusu 48 ülke dünya üretiminin yüzde 84’ünü elinde tutuyor.

DÜNYADA İSTİHDAM ARTIŞI ZİRVEDE


UBS’in baş ekonomisti Arend Kapteyn, Financial Times'a verileri yorumlarken dünyada iş gücü fiyatlarının düşmesine vurgu yaparken gelişmekte olan ülke ekonomilerinin toparlanmasının da işsizliği düşürdüğünü anlattı. Bankanın araştırmasına göre 2018 yılının ilk yarısında yıllık istihdam artışı yüzde 2.2 ile 10 yılın zirvesine çıktı.

'TEKNOLOJİYE RAĞMEN HALA İSTİHDAM YARATABİLİYORLAR'


İstanbul Bilgi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Profesör Cem Başlevent gelişmiş ekonomilerin üretimde geliştirdikleri teknolojik modellere rağmen hala istihdam yaratma kabiliyetleri olduğunu vurguladı. Başlevent sozcu.com.tr’ye yaptığı açıklamada, “Gelişmekte olan ülkeler tarım ve hizmet sektöründe insanları istihdamda tutmayı başarıyorlar” diye konuştu.

Başlevent gelişmekte olan ülkelerde iş gücüne katılım oranlarının Türkiye’den de fazla olmasına rağmen istihdam yarattıklarını anlatırken, “Türkiye'de iş gücüne katılım oranı yüzde 53 çalışma çağındaki çok sayıda insan kafadan ‘ben yokum’ diyor. Turizm ve hizmet sektörü çıkışımız olabilir” ifadelerini kullandı.



[custom_content title="205 ÜLKE ARASINDA 149'UNCUYUZ" desc="205 ülke arasında Türkiye yüzde 10.9 işsizlik oranı ile dünyanda işsizlik oranının en düşük olduğu 149. ülke oldu."]