Son yıllarda görmeye sıkça alıştığımız insansız hava araçları adeta yaşamın bir parçası olma yolunda ilerliyor. Drone yarışlarında takip edenlerin zorlanmadan bilebileceği alandan Hadi ipucu sorusu geldi. Hadi ipucu olarak "Drone yarışlarında "FPV" kısaltması hangisini için kullanılır biliyor musun?" sorusunu sordu. İşte 18 Ocak 20.30 yarışması Hadi ipucu sorusu ve yanıtı...

HADİ İPUCU SORUSU 18 OCAK

FPV açılımıyla “First Person View”, drone üzerindeki bir kameradan gelen sinyaller ile görüntü veren bir gözlük veya ekran yardımıyla sanki droneun içindeymişiz gibi görmemizi sağlayan bir sistemdir.

First Person View, birincil kişi görüş açısı olarak çevrilebilir. Prodüksiyon giderlerini yarı yarıya düşüren ve askeri kontrol mekanizmalarını kolaylaştıran Drone, Türkiye genelinde birçok iş için kullanılmaktadır. Havadan görüntüleme ve haritalama en yaygın uygulamalar arasında olsa da küçük ölçekli kargo taşımacılığı, yangın söndürme, ilk yardım ve can kurtarma gibi alanlarda da çeşitli uygulamalar bulunmaktadır.

drone-yarislari-depo

DRONE YARIŞLARI NASIL YAPILIR

Drone yarışı, drone pilotlarının inanılmaz hızlı ve çevik dronelar yaratarak, belirli bir pist üzerinde mümkün olan en hızlı şekilde giderek birbirleriyle yarışmalarıdır. Günümüzde hemen hemen bütün drone yarışları FPV (First Person View – Birinci Kişi Görüşü) sistemleri kullanılarak yapılmaktadır.

FPV sistemi, pilotların sanki droneun kokpitinde oturuyormuş gibi, drone üzerine eklenmiş bir kamera ile birinci kişi görüşü ile kontrol etmesi anlamına gelmektedir. Bazı pilotlar özel FPS monitörleri kullanırken, çoğu pilotlar da bu iş için özel olarak üretilmiş FPV gözlükleri kullanarak uçuş yapmaktadır.

FPV uçuşları genel olarak Uzaktan Kumandalı (UK) Uçaklar kullanılarak yapılmaktaydı ancak geçtiğimiz son 2 yılda, multi-rotor drone denilen daha stabil, daha kolay uçurulan ve UK Uçaklara göre daha çevik birden fazla motorlu cihazlar oldukça popüler olmaya başladı. 2013’ün sonundan 2016’ya kadar, insanlar standart olarak düşünülen multi-rotor dronelara göre çok daha küçük FPV dronelar yapmaya başladılar. Bu da eskisine göre manevra kabiliyeti daha yüksek olup aynı zamanda daha dar alanlara girebilen ve kazalara daha dayanıklı dronelar ortaya çıkmasını sağladı. Bu mini FPV dronelar kullanılmaya başladıktan sonra, FPV Drone Yarışlarının gelecekte oldukça popüler olacağı su götürmez bir gerçekti.