Ramazan ayıyla birlikte kısa sürede olsa beslenme ve yaşam alışkanlıklarımız değişti. Bu ayı sağlık anlamında iyi geçirebilmek için bir dizi kurala uymak gerekiyor. Sahur için hazırlıklarını tamamlamak isteyenler haberimizde yer alan linkten il il imsak saatlerini öğrenebilirler.

İL İL İMSAK VAKİTLERİ İÇİN TIKLAYIN

ANKARA İMSAK VAKTİ



İSTANBUL İMSAK VAKTİ



İZMİR İMSAK VAKTİ



SAHURA MUTLAKA KALKIN

Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Gözde Ağca "Sahurda, öncelikle su içilerek yemeğe başlanması sindirim için önemli. Sahur sonrasında tekrar uyunacağı unutulmadan reflü (mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçışı) şikayetlerinin oluşmaması için yağlı ve ağır yiyecekler tercih edilmemeli. İftara kadar tok kalmak için sahurda yeterli protein almak çok önemli. Tok tutması için proteinden zengin yumurta, peynir, süt, yoğurt sahurda tercih edilebilir. Burada önemli olan bir nokta da salam, sosis gibi işlenmiş ürünler, poğaça - hamur işi ve patates kızartması gibi yağlı yiyeceklerden uzak durulması. Susama hissinin oluşmaması için az tuzlu, az baharatlı, az yağlı ve sıvı içeriği yüksek bir öğün hazırlanmalı. Sahurda da sıvı tüketiminizi arttırmak için çorba, şekersiz komposto, ayran tüketebilirsiniz. Gün boyunca kan şekerinizin dengede olması için sahurda kompleks karbonhidratlar unutulmamalı. İftarda olduğu gibi sahurda da taze sebzeler, yeşillikler masada yerini almalı. Hem protein hem karbonhidrat için, çorba sonrası yumurta ve peynirinizin yanında tam tahıllı ekmek veya çavdar ekmeği tercih edebilir, yoğurdunuzun içerisine yulaf ezmesi ve taze meyve ekleyerek tok kalmanızı sağlayacak bir sahur yapabilirsiniz" dedi.

İHA