İstanbul seçimlerinin kıyasıya tartışıldığı günü hatırlayalım.
Hani genç AKP’lilerin ellerinde çekçekli bavullarla YSK’ya girerken fotoğraf verdiği 16 Nisan.
Ve aynı zamanda Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın, ABD Başkanı Trump ile Beyaz Saray’daki masası önünde yaptığı görüşme fotoğraflarını paylaştığı gün.
İşte o gün Türkiye Varlık Fonu (TVF) yönetim kurulu, şirketin başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Saray’da toplanmış. Toplantıya Başkanvekili Berat Albayrak (Ya ayağının tozuyla ABD’den gelir gelmez katıldı ya da imzası arkadan geldi) ile yönetim kurulu üyeleri katılmış.
Saray’da toplanan TVF yönetiminin profiline dair anımsatma yararlı olabilir: TVF’nin Cumhurbaşkanlığı’na bağlanmasıyla birlikte, geçen yıl eylülde değiştirilen yöneticinin Saray, mali sektör ve reel sektör aktörleriyle örtüşen bir yapısı da var. Yani her bir üye aynı zamanda başka bir büyük bir kurumun başı...
Erişah Arıcan (Borsa İstanbul Başkanı), Fuat Tosyalı (Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Başkanı), Hüseyin Aydın (Türkiye Bankalar Birliği Başkanı, Ziraat Bankası Genel Müdürü), Rifat Hisarcıklıoğlu (TOBB Başkanı), Salim Arda Ermut (Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı).
Meraklısı hatırlayacaktır. Normalde TVF’nin şirket merkezinin adresi İstanbul Akmerkez. Ama bir Cumhurbaşkanı’nın şirket toplantısı için Akmerkez’e gitmesinin ülkemiz hayatının olağan akışına aykırı olduğu tabiidir. Yönetim kurulu üyeleri T.C. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi”ne gitmiş. Ki bu da geçenlerde değindiğimiz, egemenliğin yeni mekanının Saray olduğu gerçeğinin, ekonominin yönetimi açısından da yeni bir teyididir.

ALT FON BELGESİ DEĞİŞTİ

“Peki o gün ve ertesi gün haberi çıkmayan, açıklaması duyurusu yapılmayan bu toplantıyı nereden öğrendin?” derseniz, cevaplayayım: Ticaret Sicil Gazetesi’nden.
25 Nisan tarihli Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayınlanan yönetim kurulu kararı, TVF’ye bağlı kurulmuş Piyasa İstikrar ve Denge Alt Fonu kuruluş belgesinde değişiklikler yapıyor. Alt Fon’un Yatırım Komitesi Başkanı artık Erişah Arıcan (Bakan Albayrak’ın hocası olduğu bilinen Arıcan’ın görev listesi giderek uzuyor.) Üyeleri ise Zafer Sönmez, Çağatay Abraş. Portföy yöneticisi ise Can Sümer.
TVF bünyesindeki Alt Fon’un kurucu belgesinde yapılan değişikliklerin izin sürmek için adeta karşılaştırmalı metin analizi yapmak gerekiyor.

İŞLEME ESAS ORANLAR YÜKSELDİ 

Altında şirket başkanı Erdoğan’ın imzası olan değişiklikler teknik olmakla birlikte önemli görünüyor:

- Alt Fon için alınacak kredinin limiti yükselmiş. Düne kadar portföy değerinin yüzde 20’sine kadar kredi alabilecekken bu oran yüzde 50’ye yükseltilmiş.
- Alt Fon portföyünde repo yapılabilecek varlıkların rayiç değer oranı yüzde 20’yken, yüzde 100’e yükselmiş.
- Ana sermayeye eklenecek, sermaye hesabına dahil etmek üzere yüzde 100’e kadar kredi sağlanabilecek.
- Alt Fon’a kamu alacakları (6183 Sayılı Yasa kapsamında) takip ve haciz yapılabileceği maddesi eklenmiş.

Bu kararların 16 Nisan tarihli oluşunun bir önemi de şu:

Geçen hafta TVF ile Eximbank arasında 150 milyon Euro tutarında sermaye benzeri kredi için imzalanan sözleşme için bu değişikliğin beklendiği anlaşılıyor.
Nakit arayışına dönük tüm bu karmaşık ve şeffaf olmayan işlemlerin borç krizine nasıl deva olacağını ise birlikte göreceğiz.