Anne karnındaki bebekleri sarmalayan ve anneyle bebek arasındaki besin, oksijen ve diğer maddelerin alışverişini sağlayan yapı olan plasentada ilk kez mikroplastik parçacıkları bulundu.

Vücuttaki mikroplastiklerin sağlık üzerindeki etkisi henüz bilinmiyor, ancak bilim insanları parçacıkların, uzun süreli hasara neden olabilecek ya da fetüsün gelişen bağışıklık sistemini bozabilecek kimyasallar taşıyabileceklerini söyledi. Mikroplastik parçacıklarının, annenin yeme içme veya solunumu aracılığıyla plasentaya ulaştığı tahmin ediliyor.

AMBALAJ VEYA KOZMETİK OLABİLİR

Çalışma, Environment International dergisinde yayımlandı ve İtalya'nın başkenti Roma'daki San Giovanni Calibita Fatebenefratelli Hastanesi'nde Doğum Bilim ve Jinekoloji Direktörü olan Antonio Ragusa tarafından yönetildi.

Çalışmada 6 plasentanın incelendiği ifade edilirken, mikroplastik parçacıkları, normal gebelik ve doğumları olan 4 sağlıklı kadından alınan plasentaların hem fetüs hem anne tarafında, hem de fetüsün geliştiği zarın içinde tespit edildi.

Analiz edilen tüm parçacıkların mavi, kırmızı, turuncu veya pembeye boyanmış plastikler olduğu ve parçacıkların kaynağının ambalaj, boya, kozmetik veya kişisel bakım ürünleri olabileceği belirtildi.

KAN DOLAŞIMIYLA TAŞINABİLİR

Tespit edilen mikroplastiklerin çoğunlukla 10 mikron (0.01mm) boyutunda olduğu ve bunun da parçacıkların kan dolaşımında taşınabilecek kadar küçük olduğu anlamına geldiği ifade edildi. Çalışmada araştırmacılar, plasentanın fetüsün gelişimini desteklemede ve dış çevre ile bir arayüz görevi görmedeki önemli rolü nedeniyle, muhtemel olarak zararlı plastik parçacıklarının varlığının büyük bir endişe kaynağı olduğu sonucuna vardı.

Mikroplastiklerin fetüsler üzerindeki olası etkilerinin fetüsün yavaş gelişmesini de içerdiği belirtilirken, plasentadaki mikroplastiklerin etkisi üzerine bilgi edinmek için daha fazla çalışma yapılması gerektiğine vurgu yapıldı.

'CYBORG BEBEĞE SAHİP OLMAK GİBİ'

Çalışmayı yöneten Antonio Ragusa konuyla ilgili olarak, "Bir Cyborg (biyolojik ve yapay kısımları olan varlıklara verilen isim) bebeğe sahip olmak gibi; artık sadece insan hücrelerinden oluşmuyor, biyolojik ve inorganik varlıkların bir karışımından oluşuyor" ifadelerini kullandı. (DHA)

 

[old_news_related_template title="Karton bardakta 25 bin mikroplastik parçacığı var" desc="Araştırmacılar karton bardaklardaki plastik parçacıkların ne kadar ciddi sorun sağlık sorunlarına yol açtığını görmek için bir deney yaptılar. Kağıt bardakların içine sıcak su döktüler ve 15 dakika boyunca bu sıcak suyu beklettiler. Ortaya çıkan sonuç: 25 bin plastik parçacık bulunan bu bardaklar sağlık açısından risk yaratıyor" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/11/20/iecrop/shutterstock_660338956_16_9_1605853772.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/teknoloji/karton-bardakta-25-bin-mikroplastik-parcacigi-var-6133190/"]