Nikos Anastasiadis, Türkiye'yi ziyaret edecek olan Almanya Başbakanı Angela Merkel'le bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Anastasiadis görüşmede Merkel'den Rum kesimi ile Ankara arasında arabuluculuk yapmasını istedi.

DW Türkçe'nin Rum kesimi radyo yayın kurumu RIK'ten aktardığı habere göre, Anastasiadis, Merkel'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'la cuma günü yapacağı görüşmede, Türkiye'nin doğalgaz arama faaliyetlerini durdurması mesajını iletmesini istedi. Anastasiadis Avrupa Birliği'nin de (AB) bu talebi desteklediğini belirtti.

[old_news_related_template title="Yunanistan, İsrail ve Güney Kıbrıs parayı nereden bulacak?" desc="Türkiye Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon haklarına sahip çıkmak için yoğun bir çaba harcarken Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve İsrail, EastMed boru hattı projesi için anlaşma imzaladı. Projenin maliyetinin en az 10 milyar euro olması bekleniyor. Yunanistan ve Güney Kırbrıs'ın ekonomik hali ortada... Bu projenin finansmanı için AB'nin kaynak sağlayıp sağlamayacağı merak konusu. Atina merkezli düşünce kuruluşu Yunan Enerji Forumu'ndan Aleks Lagakos projenin sadece özel sermayenin desteği ile hayata geçirilebileceğini söylerken bunun zor olduğunu belirtti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/01/04/iecrop/2020-01-02t181936z_80279008_rc2u7e9a69gd_rtrmadp_3_greece-cyprus-israel-pipeline-1000x570_16_9_1578129452.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/yunanistan-israil-ve-guney-kibris-parayi-nereden-bulacak-5547773/"]

Türkiye ve Rum kesimi arasında, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki doğalgaz arama çalışmaları nedeniyle uzun süredir gerginlik yaşanıyor.

Hem Rum kesimi hem de Türkiye bölgede doğalgaz arama hakkına sahip olduğunu dile getiriyor.

Türkiye ile Libya arasında 27 Kasım'da imzalanan "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası," Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesimi başta olmak üzere birçok ülkenin tepkisini çekmişti.

Türkiye ile Libya arasındaki anlaşma Girit Adası'nın doğusunda kalan bölgenin iki ülke tarafından kontrol edilmesini öngörüyor.

Türkiye'nin bu adımına karşı Kıbrıs Rum kesimi, İsrail ve ve Yunanistan EastMed boru hattını hayata geçirmişti.

Üç ülke Akdeniz'in doğusundaki doğalgaz yataklarından Avrupa'ya gaz sevk edecek olan denizaltı doğal gaz boru hattının prensip anlaşmasını ay başında Atina'da imzalamıştı.

[old_news_related_template title="Rum kesiminde 'Türkiye' paniği!" desc="Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de, Rumların sözde ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde (MEB) yer alan 8’inci parselde sondaj çalışmalarına başlaması ülkede paniğe neden oldu. Yavuz'un bölgeye gitmesi üzerine Rum hükümeti, Türkiye'nin Ada'daki sondaj bilgilerini elde ettiğini ileri sürdü. Rum muhalefeti de Türkiye'nin sondaj bilgilerine sahip olmasının olumsuz bir durum olduğunu açıkladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/01/23/iecrop/kibris-yavuz-gemisi-reuters_16_9_1579791143.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/rum-kesiminde-turkiye-panigi-5584778/"]