Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen Libya Zirvesi 4 saat sürdü. Zirvede alınan kararlara ilişkin açıklamayı Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres birlikte yaptı.

Olumlu bir görüşme gerçekleştirildiğini ifade eden Angela Merkel, şu ifadeleri kullandı:

* Libya'daki temsilcileri General Hafter ve Başbakan Serrac'ın da burada olması gelecekte atılacak adımlar konusunda fikirlerini dile getirebildiler. 5 artı 5 kişilik askeri bir komitenin oluşması için isimler verildi. İki taraf da masa başına oturdu ve daha pekiştirilmiş bir ateşkesin oluşturulması sağlanabilir.

* Silah ambargosuna saygı gösterilmesiyle beraber, ateşkesin devamlılığın sağlanması için hemfikir olundu. Bu sürecin takipçisi olacağız ve siyasi çözümlerin bulunmasıyla sürdürülmesini sağlayacağız.

* Şu anda sahada vekil güçlerin üzerinden devam eden bir çatışma olduğunu görüyoruz. Bu yeni süreçte Libya'ya kendi geleceklerine özgürlük içerisinde karar verebilme fırsatı sağlayacağız.

* Zor bir yola çıktık. Libya içerisinde de çok sayıda anlaşmazlık var. Tüm katılımcılara teşekkür ediyorum.

[old_news_related_template title="Libya zirvesi sürerken ülkenin petrol akışının durduğu iddia edildi" desc="Almanya Başbakanı Angela Merkel'in ev sahipliğinde Berlin’de Libya Konferansı için liderler toplandı. Toplantı devam ederken ülkedeki petrol sahalarının kapatıldığı belirtildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/01/19/iecrop/libya-gaz-reuters_16_9_1579448064.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/libya-zirvesi-surerken-ulkenin-petrol-akisinin-durdugu-iddia-edildi-5576738/"]

"LİBYA'DA DURUMA ASKERİ BİR ÇÖZÜM BULUNAMAZ"

Merkel'in ardından değerlendirmelerde bulunan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, katılımcılar tarafından Libya'da askeri bir çözüm bulunamayacağı görüşünün savunulduğunu belirtti.

Üç noktaya dikkat çeken Guterres, şöyle konuştu:

* Bugün Berlin'de üye ülkeler son derece güçlü bir sinyal verdi. Libya'daki krize barışçıl bir çözüm bulunması için elimizden geleni yapacağımızı söyledik.

[caption id="attachment_5576917" align="alignnone" width="879"] Libya Konferansı'na katılan liderler - (Reuters)[/caption]

* Üç noktaya değinmek istiyorum; hiçbir şekilde Libya'daki duruma askeri bir çözüm bulunamaz. Tüm katılımcılar, birkaç kez bu ifadeleri kullandı.

* Çatışmanın tarafları da aynı şekilde bu fikirdeydi. Tüm katılımcılar çatışmaya ve Libya'nın iç işlerine müdahale edilmesinden kaçınılması konusunda fikir birliğine vardılar. İkinci olarak da tüm aktörlerden çatışmayı tırmandıracak her türlü eylemden kaçınma çağrısında bulunduk.

* Hem katılımcılara, hem de uluslararası kamuoyuna, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin silah ambargosuna saygı göstermeleri çağrısında bulunuyorum. Tabii ki siyasi sürece dönülmesi de son derece önemli. (DHA)

[old_news_related_template title="Reuters kritik zirve öncesinde bu kareleri paylaştı: Berlin'de Türk bayrakları dalgalanıyor" desc="Bugün Almanya'nın başkenti Berlin'de kritik bir zirve gerçekleşecek... Kaosun ve savaşın bitmek bilmediği Libya'da ateşkes sağlamak üzere bugün liderler bir araya gelecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da bugün gittiği Berlin'de uluslararası haber ajansları Türk vatandaşlarının bayraklı fotoğraflarını paylaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Berlin'e gider gitmez ikili görüşmelere başladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/01/19/iecrop/bayrak-reuters_16_9_1579435594.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/son-dakika-kritik-gorusmeye-saatler-kala-reuters-bu-fotograflari-paylasti-berlinde-turk-bayraklari-dalgalaniyor-5576577/"]