Konuya yakın kaynakların Bloomberg’e verdiği bilgiye göre yetkililer, uluslararası yatırım bankalarının yurt içinde liraya erişimi üzerindeki kısıtlamaları gevşetecek muafiyet düzenlemesi üzerine çalışıyor.

Bankacılık Düzenleme Ve Denetleme Kurumu (BDDK), temmuz ayında uluslararası kalkınma bankalarının FX swap, TL plasman, TL depo ve repo yoluyla yurt içi bankalardan sağlayacağı finansman işlemlerinde TL’ye erişim kısıtlamalarından muaf tutulmasına karar vermişti.

Benzer bir muafiyet düzenlemesinin üzerinde çalışıldığını kaydeden yetkililer, konuya ilişkin düzenlemenin yakın zamanda duyurulabileceğini belirtti. Aynı kaynaklar muafiyetlerin kademeli olarak genişletilmesi ile swap piyasasında normalleşmenin amaçlandığını kaydetti.

BDDK konuya ilişkin olarak yorum yapmadı.

Daha önceki muafiyetlerden yararlanacak olan Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ve Uluslararası Finans Kurumu BDDK tarafından getirilen bir dizi swap muafiyeti sonrası lira kredilerini artmayı hedefliyor.

[old_news_related_template title="TL neden değer kaybediyor?" desc="Ağustos 2018'in ardından TL bir kez daha dolar ve euro gibi yabancı para birimleri karşısında rekor değer kaybı yaşıyor. Sozcu.com.tr'ye konuşan Spinn Danışmanlık'tan ekonomist Özlem Derici Şengül, tekrar bir kur şoku yaşandığını, TL'deki son değer kaybı dalgasında TCMB rezervlerine dair endişeler, yabancıların ülkeden çıkışı ve yurt içinde artan döviz talebinin etkili olduğunu söyledi. Merkez Bankası'ndan faiz artışı adımı gelebileceğini belirten Şengül, salgın döneminde turizmin durması ve ihracatın azalmasının ülkeye döviz girişini engellediğini, özel sektörün iki yıldır dış borç azaltma eğiliminin de döviz arzını azalttığını, bunları da kuru yükselttiğini söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/08/06/iecrop/shutterstock_80010928_16_9_1596710852.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/tl-neden-deger-kaybediyor-5973176/"]

[old_news_related_template title="BDDK 'yatırım ve kredi kanallarına' swap imkanı sağladı" desc="Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), yurt içi para ve sermaye piyasalarına yatırım yapma ve Türk şirketlerine kredi kullandırma kaydıyla, yurt dışı yerleşiklerin TL erişimini sınırlayan düzenlemelerde esneklik sağladığını duyurdu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/07/28/iecrop/bddk-dha_16_9_1585330963_16_9_1595924219.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/bddk-yatirim-ve-kredi-kanallarina-swap-imkani-sagladi-5956939/"]