Merkez Bankası'nın (TCMB) haftalık olarak yayımladığı verilere göre toplam harcamalar iki hafta önce 21.3 milyar TL seviyesinde bulunuyordu.

Corona virüsünün Türkiye'ye etkilerinin artmasıyla birlikte sürecin ekonomiye etkisi piyasalarda yakından takip ediliyor. Gecikmeli veriler yerine kısa vadeli istatistikler, özellikle sektörler arası farklı etkilerin anlaşılması için izleniyor.

Harcamaların sektörel dağılıma bakıldığında market harcamalarındaki güçlü seyir devam etti ancak genel olarak tüm sektörlerde düşüş görüldü. Düşüşler havayolu, giyim gibi sektörlerde daha da belirgin oldu.

HARCAMALAR GERİLEDİ

Banka ve kredi kartı ile yapılan süpermarket harcamaları 3.5 milyar TL civarından iki hafta önce 5.3 milyar TL'ye yükseldikten sonra geçen hafta 4 milyar TL seviyesinde gerçekleşti.

Banka ve kredi kartı ile giyim ve aksesuar kaleminde 27 Mart ile biten haftada harcamalar 370 milyon TL'ye geriledi. Bu kategoride harcamalar iki hafta önce 1.63 milyar TL seviyesindeydi.

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Oğuzhan Özbaş, bu hafta sonunda yaptığı açıklamada, yüksek frekanslı veriler incelendiğinde Mart ayının ilk yarısında kartla yapılan harcamalar içerisinde süpermarket harcamalarının belirgin bir şekilde artarken, hava yoluyla ulaşım harcamalarında düşüş görüldüğünü belirtmişti.

Ancak Özbaş, seyahat harcamaları dışında "tüketimde henüz belirgin bir zayıflama" sinyali almadıklarını vurgulamıştı. REUTERS

[old_news_related_template title="BDDK'dan flaş kredi kartı kararı!" desc="Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) kararı ile bireysel kredi kartları için asgari ödeme oranı yüzde 20'ye indirildi. Ayrıca, kredi kartı borcu ötelenen vatandaşlara 31 Aralık 2020'ye kadar asgari tutar da dahil ödemesiz dönem tanımlanabilmesine imkan sağlandığını duyuruldu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/03/30/iecrop/bddk-dha_16_9_1585590762.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/son-dakika-bddkdan-flas-kredi-karti-karari-5713819/"]