Dünya Bankası'nda başkan yardımcılığı ve baş ekonomistlik görevine Harvard Üniversitesi'nden kadın profesör Carmen Reinhart atandı. 15 Haziran'da göreve başlayacak olan Reinhart 1955 yılında Küba'da doğmuş, 1966'da ailesiyle birlikte ABD'ye göç etmişti.

Uluslararası finansal sistem, borç ve bankacılık krizleri başta olmak üzere birçok alanda çalışmaları olan Reinhart, Uluslararası Para Fonu ve ABD Merkez Bankası'nda (Fed) danışmanlık görevlerinde bulunmuştu.

Dünya Bankası'nın bir önceki baş ekonomisti de Yale Üniversitesi'nden bir kadın profesör olan Penny Goldberg idi. Goldberg, görevi Mart'ta bırakmış ve Yale Üniversitesi'ndeki görevine dönmüştü.

[old_news_related_template title="Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye 100 milyon dolarlık corona kredisi" desc="Dünya Bankası corona virüsü salgınının sağlıkla ilgili etkilerine karşı aldığı önlemleri desteklemek için Türkiye'ye 100 milyon dolar (695 milyon TL) tutarında krediyi onayladığını açıkladı. İlk 5 yılı geri ödemesiz olan kredinin 10.5 yıl vadesi bulunuyor. Dünya Bankası kredi projesinden dolaylı olarak 20 milyon vatandaşın faydalanacağını söylüyor. Kredi projesinin başında Dünya Bankası Kıdemli İnsani Kalkınma Uzmanı Ahmet Levent Yener bulunuyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/04/27/iecrop/shutterstock_630501020-1_16_9_1587970752.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/son-dakika-dunya-bankasindan-turkiyeye-100-milyon-dolar-kredi-5776571/"]

SALGIN DÖNEMİNDE ZORLU GÖREV


Reinhart, corona virüsü salgını nedeniyle küresel krizin olduğu ve düşük gelirli ülkeler ile gelişmekte olan ülkelerin artan borç sorunuyla karşı karşıya olduğu bir dönemde göreve geldi.

Geçen hafta Bloomberg'e konuşan Reinhart, salgının gelişmekte olan ülke ekonomilerine darbe vurduğunu belirterek, Nijerya, Güney Afrika ve Türkiye'nin kötüye gittiğini, Ekvador ile Arjantin'in borçlarını ödeyemeyerek şimdiden temerrüde düştüğünü dile getirmişti.

Reinhart ayrıca, Bir Kuşak Bir Yol projesi kapsamında birçok ülkeye altyapı yatırımları için borç veren Çin'e söz konusu borçlar için kolaylık sağlaması çağrısını yapmıştı.

Reinhart'ın bir diğer Harvard Üniversitesi profesörü Kenneth Rogoff ile 2010'da yaptıkları bir çalışma, veri hataları ve kemer sıkma politikası önerileri nedeniyle tartışmalara neden olmuştu.