Corona virüsü salgını sonrası binlerce şirket evden çalışma yöntemine geçti. Milyonlarca çalışan ise bu durumu ilk defa tecrübe ediyor. Peki evden çalışma sürecinde fazla mesai yapanlar mesai ücreti alabilecek mi? Ya da resmi tatillerde evden çalışanlar mesai ücreti almaya hak kazanır mı?

Sözcü gazetesi sosyal güvenlik yazarı Sezgin Özcan konu hakkında sozcu.com.tr'ye açıklamalarda bulundu.

Corona salgınından önce çalışanların iş yerlerine giriş çıkış saatleri sistemler üzerinden takip edilebiliyordu. Ancak şu an çok sayıda kişi işlerini evden yürütüyor. Uzaktan çalışma diye bir uygulama olduğunu söyleyen Özcan, "Kişiyle iş sözleşmesi yapılırken uzaktan çalışma şartları da belirlenir. Burada normalde işin nasıl yapılacağı, çalışma süreleri gibi unsurlar vardır. Hatta uzaktan çalışmada geçirilen iş kazaları bile iş yerinde geçirilmiş kabul edilir. Ancak virüsten kaynaklı evden çalışmak, tam olarak uzaktan çalışma durumu değil. Usul ve esasları kimse sormuyor. Mevcut sözleşmeye ek bir protokol yapıldığını sanmıyorum." açıklamasında bulundu.

"İSPAT EDEBİLİYORSA HAK KAZANIR"


Özcan, evden çalışma sürecinde fazla mesai ücreti konusunda ise şunları söyledi:

Genel olarak eğer çalışan fazla çalıştığını ispat edebiliyorsa ve bunun kontrolü mümkünse, bu durumda fazla çalışma ödemesi alınabilir. Bunu ortaya koyabilirse mesai ücretine hak kazanılabilir.

RESMİ TATİLLERDE EVDEN ÇALIŞANLAR MESAİ ALIR MI?


Peki evden çalışma sürecinde, resmi tatillerde evinden çalışan kişiler mesai ücreti almaya hak kazanır mı? Sezgin Özcan konu hakkında yaptığı açıklamada, resmi tatillerde evden çalışmaya devam eden çalışanların, mesai ücreti almaya hak kazanacaklarını söyledi.

AVUKAT SÖBE: İŞVEREN TARAFINDAN İŞÇİYE VERİLMİŞ BİR İŞ OLARAK YAPILIYOR İSE...


Avukat Cenk Söbe de konu hakkında sozcu.com.tr'ye açıklamalarda bulundu.

İş Kanunu'na göre yapılan uzaktan çalışmanın mesaiye dahil olduğu belirten Söbe, "Evden çalışma işveren tarafından işçiye verilmiş bir iş olarak yapılıyor ise mesai ücretine hak kazanır. Ancak bu, normal çalışma rutininde, iş yerinden çıkıp eve geldiğinde e-maillere bakması, iş için bazı çalışmalar yapması anlamında değil, işveren ve işçinin kararlaştırması ve işin uzaktan yapılması halinde geçerli olur." açıklamasında bulundu.

Söbe, işverenin çalışanı, işe hazır bir şekilde tutması ve evden çalıştırması durumunda resmi tatillerde de mesai ücreti almaya hak kazanılacağını belirtti.

[old_news_related_template title="Corona nedeniyle söylenen yere gitmeyip kovulan personel tazminat alabilir mi?" desc="Corona virüsün etkili olduğu bir bölgede görevlendirilen çalışanın, 'işverenin işçiyi koruma ve kollama yükümlülüğü'ne dayanarak bu görevi kabul etmeme hakkı bulunuyor. Uzmanlar çalışanın bu nedenle işten çıkarılması durumunda ise tazminat alabileceğini söylüyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/03/11/iecrop/shutterstock_kovulma_16_9_1583932750.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/corona-virus-nedeniyle-verilen-isi-yapmayan-personel-tazminat-alabilir-mi-5673957/"]