Merkez Bankası'nın Finansal İstikrar Raporu'nda öne çıkan mesajları şöyle:

*Kredi ve parasal büyüklüklerdeki hızlı genişleme iktisadi faaliyetteki toparlanmayı desteklemekle birlikte, enflasyon ve cari denge görünümünü olumsuz etkilemiştir.

*Cari işlemler açığı ve mevduat dolarizasyonu, kurlar ve döviz rezervleri üzerinde baskı oluşturarak, fiyat istikrarına ve makrofinansal istikrara yönelik riskleri artırmıştır.

KREDİ YAVAŞLAMASI FİNANSAL İSTİKRARI DESTEKLEYECEK


*Kademeli sıkılaşma adımlarının katkısıyla kredi büyümesi ve parasal büyüklüklerde gözlenen yavaşlama, makroiktisadi dengeleri ve finansal istikrarı destekleyecektir.

*Para politikasındaki sıkılaşmaya BDDK düzenlemelerinin koordineli bir şekilde eşlik etmesi, parasal aktarım kanalının etkin işleyişi açısından olumlu.

*Faiz oranlarındaki artış ve kredi büyümesindeki yavaşlamanın bankacılık sektörünün kârlılığı üzerinde düşürücü etkisi olabilecek.

FİYAT İSTİKRARI VAZGEÇİLMEZ BİR UNSUR


*Kredilerin sınıflandırılmasına yönelik düzenlemenin gelişimi ve kredi büyümesindeki yavaşlamaya bağlı olarak TGA oranı artabilecektir.

*Fiyat istikrarı odaklı sıkı para politikası duruşu ve ilgili paydaşlarla koordinasyon içerisinde uygulamaya konulacak diğer politikalar makrofinansal istikrara yönelik riskleri sınırlayabilecektir.

*Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın temel amacı fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmektir. Fiyat istikrarı, finansal istikrar için vazgeçilmez bir unsur, bir ön koşul olarak görülmektedir. (REUTERS)


[old_news_related_template title="Yabancı 7 milyar dolar bozdurdu, yerli 5,5 milyar dolar aldı" desc="Ekonomi yönetiminin değişimi sonrasındaki iki haftada yabancıların hisse, tahvil ve swap kanalından Türkiye'ye girişleri 7 milyar doları aşarken, yerliler bu dönemde de TL'yi tercih etmeyip 5,5 milyar dolarlık döviz ve altın aldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/11/27/iecrop/shutterstock_1431789854_16_9_1606461587.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/yabanci-7-milyar-dolar-bozdurdu-yerli-55-milyar-dolar-aldi-6143265/"]