Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2020 yılı Ağustos ayı merkezi yönetim bütçe gelişmelerini paylaştı. Buna göre merkezi yönetim bütçe giderleri söz konusu ayda 80 milyar 345 milyon 263 bin TL, bütçe gelirleri 108 milyar 565 milyon 652 bin TL olarak gerçekleşti. Toplam harcamalar içinde faiz harcamaları 11 milyar 901 milyon 204 bin TL olurken, faiz dışı harcamalar ise 68 milyar 444 milyon 59 bin TL şeklinde gerçekleşti.

Aynı ayda bütçe dengesi 28 milyar 220 milyon 389 bin TL, faiz dışı denge ise 40,1 milyar lira fazla verdi.



Bütçede vergi gelirlerindeki artış dikkat çekti. Gelir Vergisi gelirleri yüzde 5,3, Kurumlar Vergisi yüzde 62,5, dahilde alınan KDV yüzde 56,6, ÖTV yüzde 67,1, BSMV yüzde 34,8 arttı. Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde artış yüzde 370,3 olurken ağustos geliri 3.8 milyar liraya ulaştı. Geçen yılın aynı ayında bu rakam 815 milyon liraydı.

Kolalı gazozlarda yüzde 93,4, petrol ürünlerinde yüzde 33,5,dayanıklı tüketim mallarında yüzde 172,1 gelir artışı oldu.

Tera Yatırım ekonomisti Enver Erkan

ERKAN: REEL OLARAK DA ARTMIŞ OLDUĞU GÖRÜLMEKTE


Tera Yatırım ekonomisti Enver Erkan konu hakkında açıklamalarda bulundu.

Aylık bazda 6 ay üst üste açık vermiş olan bütçenin, ağustos ayında artan iç talebin vergi gelirlerini artırması ve harcamaların azalmasının etkisiyle fazla verdiğini belirten Erkan, "Bir önceki yıla göre %15 civarında artış gösteren aylık bütçe gelirlerinin, yıllık bazda enflasyona göre düzeltildiğinde reel olarak da artmış olduğu görülmektedir. Buna en çok katkıyı veren vergi gelirleri, ağustos ayında düşük faizli kredi kampanyalarıyla desteklenen özel tüketimden gelen vergilerden beslenmiştir.

Ancak, ağustos ayından sonraki kur ve faiz gelişmeleri çerçevesinde finansal koşullarda gerçekleşen sıkılaşma talepten gelen bu etkinin sönümlenmesine neden olacaktır. Vergi gelirleri tarafındaki etki, her ne kadar ithalat ve özel tüketim üzerindeki vergi yükü artırılsa da artan faizler nedeniyle azalan talep itibarıyla bu seviyede kalamayacaktır. Bütçe, ağustos ayında fazla vermekle beraber pandemi dönemindeki devlet harcamaları ve zayıflayan talebin de etkisiyle yılın genelinde geçen yıla göre açıkta artışa işaret etmektedir." ifadelerini kullandı.