Dün geceden bu yana Elazığ ve çevresinde onlarca deprem meydana geldi. İlk sarsıntı saat 20:55'de gerçekleşti. Kandilli Rasathanesi Elazığ, Mania ve Malatya'da birçok sarsıntı kaydetti. Vatandaşlar gece yarısından beri evlerine giremiyor. Öte yandan yaşanan depremlerin saatini ve şiddetini anlık olarak takip etmek mümkün. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem- Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi (BDTİM) tarafından kaydedilen depremleri aşağıdaki linkten takip edebilirsiniz. İşte anbean son depremler...

DAKİKA DAKİKA SON DEPREMLER İÇİN TIKLAYINIZ

AFAD SON DEPREMLER



ARTÇI DEPREM NEDİR?


Ana depremden sonra meydana gelen sarsıntılara artçı sarsıntı denmektedir. Artçı sarsıntılar ana depremin hissedildiği merkezde gerçekleşir ancak şiddet olarak ondan daha küçüktür. Eğer artçı sarsıntı ana depremden daha şiddetli gerçekleşirse bilinmelidir ki artçıdan önce meydana gelen deprem ana deprem değil öncü sarsıntıdır ve artçı sarsıntı adı verilen sarsıntı aslında ana depremdir.

Deprem kırık türleri: Üç çeşit kırık tipi bulunmaktadır. Bunlar; Eğim atımlı ters kırık, eğim atımlı normal kırık ve doğrultu atımlı kırıklardır.  Yeryüzünde pek çok deprem eğim atımlı ve doğrultu atımlı faylardaki kırıklar sonucunda meydana gelmektedir.

FAY NEDİR?

Yerkabuğundaki çeşitli ölçekteki kayma yüzeyleri, (üzerinde deprem olan ve hareket eden iki levha yada levhacık arasındaki ara yüzey) FAY olarak adlandırılır.

Son Tarihsel dönemde deprem oluşturmuş olan tüm faylar diri fay olarak isimlendirilir. Bu fayların dirilikleri sadece yazılı tarihsel kataloglardan değil aynı zamanda tarihi yapıları etkileyen faylanma işaretlerinden de anlaşılabilir. Genç kuvaterner çökellerini (2 milyon yıldan daha yaşlı olmayan) kesen faylar, ötelenmiş genç akarsu yatakları, ötelenmiş akarsu – denizel sekiller, basınç sırtı yada çöküntü gölcükleri, uzamış sırtlar gibi genç morfolojik şekiller oluşturmuş faylar, diri faylardır.

[old_news_related_template title="Elazığ'da saatler sonra peş peşe mucizeler yaşanıyor! Umutlu bekleyiş sürüyor..." desc="Depremin vurduğu Elazığ'dan peş peşe mucize haberler geliyor. Maden ilçesine bağlı Gezin'de enkaz altında kalan üç kişilik Dişli ailesi ile sabah saatlerinde iletişim kuruldu. Saat 8.10'da Baba Meriç, 1 saat sonra da 6 aylık hamile anne Pınar ve 12 yaşındaki çocukları Miraç Dişli sağ olarak enkazdan çıkarıldı. Hastaneye kaldırılan 12 yaşındaki Miraç tüm müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi. Merkeze bağlı Mustafapaşa Mahallesi'nde ise saat 07.30'dan bu yana 5 kadın enkaz altından sağ olarak çıkarıldı. Ekipler saat 07.30'da ilk olarak Gülsüm İnce'ye ulaşıp enkazdan sağ olarak çıkardı. Saat 09.50 civarında ise aynı apartmandan Hatun Yamış'ı sağ olarak çıkaran ekipler saat 10.40 sularında ise adı öğrenilemeyen bir kadını enkaz altından çıkardı. Saat 11.00 sularında ise iki kadın enkaz altından çıkarıldı. Ekipler telefonla bağlantı kurulan 4 kişilik Çelik ailesinin kurtarılması için çalışmalarını sürdürüyor. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/01/25/iecrop/enkaz-1_16_9_1579930840.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/enkazdan-bir-kisi-daha-sag-olarak-cikarildi-umutlu-bekleyis-suruyor-5587304/"]