Tüm dünya Müslümanları, Ramazan Ayı’na kavuşmanın heyecanını yaşıyor. İstanbul’da oruç için bu gece evlerde sofralar kurulacak ve huzurla oruç için niyet edilecek. Peki İstanbul için ilk imsak vakti kaçta? İstanbul için iftar vakti ne zaman? İşte Diyanetin hazırladığı İstanbul 2020 Ramazan Ayı imsakiyesi…

İSTANBUL İLK İFTAR VE SAHUR SAATLERİ

İstanbul'da ilk oruç 24 Nisan Cuma sabahı 04:29'da sahurla başladı. İstanbul'da ilk iftar vakti ise 20:00'de (İlçelere göre değişiklik gösterebilir)

[imsakiye_template desc="İSTANBUL" arry="İSTANBUL"][/imsakiye_template]

RAMAZAN AYININ ÖNEMİ

3 Aylar’ı uğurladığımız Ramazan ayı faziletlerle dolu bir aydır. Ramazan ayı, hayır ayı, yoksullara ve düşkünlere yardım ayı ve bütün anlarıyla Kur’an ayıdır. Ramazanın diriltici özelliği, bütün insanlığı hidayete ve mutluluğa ulaştırmak için insanlığa gönderilen Kur’an-ı Kerim’in bu ayda inmeye başlamasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca İslam’ın temel esaslarından biri olan oruç ibadetinin bu ayda yerine getirilmesinden dolayıdır.



İSTANBUL'UN EN ÜNLÜ CAMİLERİ

Sultanahmet Camii

17. yüzyılın en önemli eserlerinden biri olan Sultan Ahmet Camii mimari özellikleriyle ziyaretçilerini büyülüyor. 1609 yılında, Sultan Ahmet’in vurduğu kazmayla yapımına başlanan cami, mimar Sedefkâr Mehmet Ağa tarafından 1606-1616 tarihleri arasında yapılmış. Muhteşem kubbesi ve altı minaresiyle Sultanahmet Camii sıra dışı güzelliği ile İstanbul siluetinin vazgeçilmez bir parçası. Hastane, kervansaray ve mutfağı günümüze ulaşmamış olsa da külliyenin en önemli parçası cami tarafı. Camiye genellikle kuzey tarafından giriliyor. Kapı üzerindeki zincir hemen dikkatinizi çekecek. Padişahlar bu zincire çarpmamak için kafalarını eğerek camiye girerlermiş. Zincir Allah’ın büyüklüğünü hatırlatıp camiye giren herkesi eşit olduğunun bir sembolü haline gelmiş. Caminin iç avlusundaki kemerlerde bulunan mermerlerin dünyanın dört bir yanından getirildiği biliniyor. Sultanahmet Camii, Batılılar tarafından ‘Mavi Camii’ olarak adlandırılıyor. Bunun nedeni caminin iç kısmının 20 binden fazla lale, zambak, karanfil ve gül desenli mavi-beyaz İznik çinisiyle kaplı olması. Caminin içindeki 260 pencereden giren ışık günün belli saatlerinde bu mavi çinileri daha da belli ediyor. Marmara Adası’ndan getirilen mermerlerle yapılan mihrap ve minber ise sanat şaheseri. Minber kabartmalı ve altın yaldızlı kakmalı, mihrap ise selvi motiflerinin işlendiği mermerle bezenmiş. Kapılar ve pencere kepenklerinde sedef ve fildişi kakmalı ahşap kullanılmış. Caminin içindeki devasa avize ise şimdilerde ampulle aydınlık sağlasa da eskiden yağ kandillerini taşımak için tasarlanmış. Kudretin estetikle, mimari zekânın yetenekle buluştuğu, İslam dünyasının önemli bir eseri olan Sultan Ahmet Camii, İstanbul’un en turistik semti Sultan Ahmet’te yer alıyor. Özellikle akşamları aydınlatılan cami etrafında uçuşan martıları seyretmek oldukça keyifli.



Eyüp Sultan Camii

Ülkedeki en önemli dini merkezlerden biri olan Eyüp Sultan Camii, İstanbul fethi sonrası yapılan ilk cami olma özelliğini taşıyor. Cami adını Hz. Muhammed’in 1300 yılı aşkın bir süre önce İstanbul’un kuşatılması sırasında elinde sancağı ile ölen sancaktarı Ebu Eyyûb El-Ensari’den alıyor. Fatih’in isteğiyle 1458 yılında inşa edilen külliye; cami, türbe, medrese, hamam ve imaretten oluşuyor. Yenileme çalışmalarında özgünlüğünü yitiren yapı, 1766 yılındaki depremde büyük hasar görünce III. Selim’in emriyle tamamen yıkılıp yeniden yapılmış. Uzun Hüseyin Ağa önderliğindeki ekip tarafından ikinci kez inşa edilerek 24 Ekim 1800’de de ibadete açılmış. Caminin içi, bal rengi duvarları, turkuaz halıları ve devasa büyüklükteki avizesiyle ihtişamın simgesi. Burası zaman içinde sadece dini bir sembol değil, önemli bir sosyal merkez haline de gelmiş. Camiye çınar ağaçlarıyla süslenmiş avludan girdiğinizde sizi yüzlerce güvercinle karşılıyor. Burada güvercinleri beslemek oldukça keyif veriyor. Eyüp Sultan Camii’nin, Ramazan’da ve dini bayramlarda ziyaretçilerle dolup taştığını ve oldukça kalabalık olabileceğini ekleyelim. Cami aynı zamanda bulunduğu semte de adını veriyor.

[old_news_related_template title="Ramazan ayı kısıtlaması! 24 Nisan'da başlıyor" desc="Elazığ’da corona virüsü tedbirleri kapsamında 24 Nisan saat 00.00’dan itibaren Ramazan ayı boyunca geçerli olmak üzere çeşitli kısıtlama kararları alındı. Buna göre Ramazan ayı boyunca saat 18.00-20.00 arası fırınlardan pide ve ekmeğin açıktan satışını yasakladı, evlere servis yapılmasına izin verildi. Ayrıca park, meydan, yürüyüş, gezinti alanları gibi kamuya açık alanlarda dolaşmak saat 20.00-06.00 arasında yasaklandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/04/21/iecrop/sokaga-cikma-yasagi-dha_16_9_1587499264.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/valilikten-ramazan-kisitlamasi-24-nisanda-basliyor-5764514/"]

Süleymaniye Camii

Klasik Osmanlı mimarisi eseri Süleymaniye Camii, İstanbul’un Fatih semtinde yer alıyor. İstanbul’un eşsiz siluetini süsleyen en büyük eserlerden biri olan Süleymaniye Camii, en uzun süre tahtta kalan Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman ve eşi Hürrem’in ebedi istirahatgâhı. Dehasıyla bugün de hayranlık uyandıran Mimar Sinan’ın 1550-1557 yılları arasında tamamladığı kendi deyişiyle “kalfalık dönemi eseri”, bir mühendislik harikası olmasının yanında Osmanlı estetiğinin de zirvesi. Büyüklüğü yanında ferahlığı ve sonsuzluğu hissettiren sade yapısıyla bu cami, külliyenin bir parçasını oluşturuyor. Caminin 7 hektarlık külliyesi, bir zamanlar medrese, hamam, kütüphane ve aşevinden oluşuyormuş. Süleymaniye Camii’nde birçok tarihi olay sayılarla sembolleştiriliyor. 4 minare Kanuni Sultan Süleyman’ın İstanbul fethinden sonra 4. Padişah olduğunu simgeliyor. Caminin 10 şerefesi ise kuruluştan bu yana tahta geçen 10. Sultan olmasına atıfta bulunuyor. 4 fil ayağının İslam’ın 4 halifesini temsil ettiği biliniyor. Caminin duvarları şahane İznik çinileri, pencereleri ve vaiz kürsüsü sedef kakmalı ahşap ile süslenmiş. Mimar Sinan, caminin iç mimarisinde iki özel teknik kullanmış. Farklı alanlara yerleştirdiği küpler ve tuğlalar arasında bıraktığı boşluklarla yapının muhteşem bir akustiğe sahip olmasını sağlamış. Bir diğer yöntemle ise kandillerden çıkan islerin tek bir noktada toplanması için hava akımı yaratmış. Böylece çıkan islerin camiyi kirletmemesi sağlanmış. Mimar Sinan’ın yeteneğini zarafet ve güçle buluşturan, Kanuni döneminin kudretini eksiksiz hissettiren bu muazzam eseri yakından görme fırsatını kaçırmayın. Özellikle Ramazan ayında cami bahçesinde düzenlenen iftar sofraları bu mübarek ayı daha da güzelleştiriyor.

[old_news_related_template title="Dualarla dolu ve hadisli Ramazan mesajları" desc="Müslümanların ayı olan Ramazan ayına ulaşmanın mutluluğu yaşanıyor. Her ne kadar dünya genelindeki corona vürüsü salgını olumsuz etkilese de mübarek Ramazan ayında ülkemizde hazırlıklar tamamlandı. Binlerce kişi Ramazan mesajlarıyla şimdiden birbirlerine kutlama SMS'leri göndermeye başladı. Sizler için derlediğimiz haberimizden en güzel, dualar içeren, hadisli ve resimlerin bulunduğu Ramazan mesajlarını dilediğiniz kişiye kolayca gönderebilirsiniz. İşte 2020 Ramazan mesajları ve sözleri..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/04/23/iecrop/camiyeniresim_16_9_1587659996.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/ramazan-mesajlari-2020-dualarla-dolu-hadisli-ve-resimli-ramazan-mesajlari-smsleri-5769918/"]