SÖZCÜ'nün başlattığı #KYKBorçlarıSilinsin kampanyasına destek çığ gibi büyürken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da KYK mağduru gençlerle buluştu.

Üniversiteyi bitirdikten sonra Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) borçları ile karşı karşıya gelen yaklaşık 3 milyon 100 bin üniversiteli genç borcunu ödeyemedi. 300 bini hakkında ise yasal işlem başlatıldı. Borçlarını ödeyemeyen gençler, bir süredir sosyal medya üzerinden kampanya yürüterek borçların silinmesini istiyor.

SOSYAL DEVLET DEĞİL SOSYAL TEFECİLİK

SÖZCÜ‘nün gençlerin sesi olarak #KYKBorçlarıSilinsin kampanyasına destek veren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) borcu mağduru gençlerle buluştu. CHP Genel Merkezi'nden telekonferans yöntemiyle gençlerin önerileri dinleyip notlar alan Kılıçdaroğlu, borçlara ilişkin "Tamamının silinmesi lazım" dedi. Kılıçdaroğlu bu teklifi MHP ve AKP’ye de sunacaklarını belirtti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 13 bin öğrenciye karşılıksız burs verdiğini anımsatan Kılıçdaroğlu, "Siz bursu veriyorsunuz bir de geri istiyorsunuz. Geri isteyecekseniz iş vereceksiniz. Bunun adı sosyal devlet değil sosyal tefeciliktir" diye konuştu.

DEVLET YANINIZDA OLMALI

Borçların silinmesi önerisine ilişkin 'Ödeyenler neden ödedi ?' şeklinde yapılan eleştirileri de değerlendiren Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

- Kredi borcunu ödeyen arkadaşın maddi durumu iyidir, ödemiştir. Siz nasıl ödeyeceksiniz? Belki iş bulmuştur. Ama siz bulamadınız. Sosyal devlet, düşük gelirlinin yanında olan devlettir. Türkiye Cumhuriyeti sosyal devlet mi? Sosyal devleti sorgulayacaksınız. Sizin benden daha fazla hakkınız var. Benim işim var, sizin yok. Benim evim var, sizin yok.

- "Beni işsiz bırakan iktidara oy vermeyeceğim" demelisiniz. Siz güçlüsünüz ama gücünüzün farkında değilsiniz. Tek tek mücadele edip talepte bulunuyorsunuz. Size iş bulmayana oy vermezseniz Türkiye'yi değiştirebilirsiniz.

300 BİN KİŞİ İCRALIK OLDU

3 milyon 100 bin genç KYK borcunu ödeyememiş durumda. Toplam borç 5.3 milyar liraya dayandı. Her yıl da 19.2 oranında gecikme zammı biniyor. 300 bin genç ise öğrenim kredisi yüzünden icralık oldu. TBMM Plan Bütçe Komisyonunda benimsenen yasa teklifi ile borçlara yapılandırma geliyor ancak büyük bölümü işsiz olan gençler, borçların yapılandırılmasını değil, silinmesini istiyor. TBMM’de bu konuda CHP-MHP ve İYİ Partili vekillerin 20 ayrı kanun teklifi var ancak iktidar yeşil ışık yakmadığı için ele alınmıyor.