İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından MİT görevlisi şehidin cenaze törenine ilişkin görüntüleri yayınladıkları iddasıyla aralarında OdaTV yöneticileri Barış Pehlivan, Barış Terkoğlu ile Yeniçağ yazarı Murat Ağırel'in de aralarında bulunduğu 8 kişi hakkında başlatılan soruşturma tamamlandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, 1’i firari, 6’sı tutuklu toplam 8 gazeteci şüpheli olarak yer aldı. İddianamede şüphelilerin, "Devletin Güvenliğine ve Siyasal Yararlarına İlişkin Gizli Kalması Gereken Bilgileri Açıklama, İstihbarat faaliyeti ile ilgili bilgi ve belgeleri ifşa etmek" suçlaması yapıldığı öğrenildi. İddianamede 8 şüpheliye "Devlet Sırlarına Karşı Suçlar" ve "MİT Kanununa muhalefet etme" suçlamasıyla 8 yıldan 19 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları istendi. İddianamede yer alan firari şüphelinin bir gazeteci olduğu belirtildi.

AVUKAT HÜSEYİN ERSÖZ'DEN TEPKİ

OdaTV yöneticileri Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu'nun Avukatı Hüseyin Ersöz yaptığı açıklamada, müvekkilleri hakkında hazırlanan iddianamenin hem "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri açıklamak" hem de MİT kanununa muhalefet suçundan hazırlanmasına tepki gösterdi.

"TEK FİİLDEN İKİ SUÇLAMA YAPILMAZ"

İddianamenin hem MİT Kanununa Muhalefetten hem de TCK'nın 329. Maddesinden açıldığını belirten Ersöz, "Bu 'Bir koyundan iki post çıkarma' çabasıdır. Hukukun evrensel ilkesi, tek fiilden iki suçlamanın yapılamayacağını söyler. Savcıların bunu bilmemesi mümkün değil. Zira bu Hukuka Giriş dersinin konusudur." dedi.

"DAVAYI AĞIR CEZA MAHKEMESİNDE AÇMA GAYRETİNİN YANSIMASI OLDU"

Avukat Hüseyin Ersöz, açıklamalarının devamında şöyle konuştu:

* Bu hukuka aykırı yaklaşımın davayı Ağır Ceza Mahkemesi'nde açma gayretinin yansıması olduğu açık. Eğer dava sadece MİT Kanununa Muhalefetten açılsaydı, yargılamayı yapacak mahkeme de Asliye Ceza Mahkemesi olacaktı.

* Ancak Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi Kararları yok sayılarak TCK'nın 329. Maddesinden de açılan dava, yargılamanın Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmesini sağlayacak.

* Mahkemenin iddianameyi kabulü ile ayrıntıları öğreneceğiz ama bir kez daha ifade edelim ki, 3 satırlık haberden koparılmaya çalışılan fırtına ülkedeki basın özgürlüğüne düşürülen ve de telafisi mümkün olmayacak kara bir leke haline geldi.

* Suçlamaların dayanaksızlığı karşısında, Mahkemenin hukuka uygun davranması halinde tutuklu gazetecileri serbest bırakması kaçınılmaz olacaktır.

"MİT mensuplarının ve faaliyetlerinin ifşa edilmesi edilmesi" iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında OdaTV yöneticileri Barış Pehlivan, Barış Terkoğlu, OdaTV muhabiri Hülya Kılınç, Yeniçağ yazarı Murat Ağırel ile Yeni Yaşam gazetesi Yazı İşleri Müdürü Aydın Keser ve Yeni Yaşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Çelik tutuklanmıştı.

[old_news_related_template title="Türkiye'deki coronadan kaynaklı ölü ve vaka sayısı açıklandı" desc="Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'deki corona virüsü salgınıyla ilgili son güncel verileri açıkladı. Son 24 saat içinde 109 kişinin daha hayatını kaybetmesi sonucu ölü sayısı 2 bin 600'e yükseldi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/04/24/iecrop/bakan-koca-sozcu1_16_9_1587746579.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/son-dakika-turkiyedeki-coronadan-kaynakli-olu-ve-vaka-sayisi-aciklandi-5772665/"]

[old_news_related_template title="Duayenlerden corona salgınıyla ilgili çok konuşulacak yorum!" desc="Duayen gazeteci Uğur Dündar ve usta kalem Yılmaz Özdil'in 65 yaş üstü vatandaşların durumu, corona virüsü salgını ve ekonomi konusu ile ABD Başkanı Donald Trump'ın insan vücuduna dezenfektan enjekte edilmesi şeklindeki açıklamalarını yorumlayacağı Halkın Vicdanı programı bu akşam saat 20:20'de sozcu.com.tr'de..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/04/24/iecrop/15bolum4_16_9_1587743120.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/duayenlerden-cok-konusulacak-trump-yorumu-5772612/"]