ABD güçlerinin Mayıs ayında çekilmeye başladığı Afganistan’da saldırılarını arttıran Taliban, bir vilayet merkezinde daha kontrolü ele geçirdi.

Taliban güçleri son olarak Afganistan'ın güneybatısındaki Ferah vilayetinin merkezini ele geçirdi. Düzenlediği saldırılarla kontrol alanını genişletmeye devam eden Taliban’ın ele geçirdiği vilayet merkezi sayısı 7’ye yükselmiş oldu.

Ferah vilayeti meclisi üyesi Shahla Abubar yaptığı açıklamada, “Taliban, bugün öğleden sonra, güvenlik güçleriyle yaşanan kısa süreli bir çatışmanın ardından Ferah şehrine girdi. Valiliğin ofisini ve polis merkezini ele geçirdiler” dedi.

Yerel kaynaklar tarafından yapılan açıklamada, Taliban’ın Bellh vilayetinin yönetim merkezi Mezar-ı Şerif kentine ilerlediği belirtildi. Taliban daha önce Tahar, Kunduz, Sar-i Pul, Nimruz, Cüzcan, Samangan vilayet merkezlerini ele geçirmişti.

ABD Başkanı Joe Biden, 14 Nisan’da yaptığı açıklamada Afganistan’daki ABD askerlerinin 1 Mayıs'tan itibaren geri çekilmeye başlayacağını ve sürecin 11 Eylül'e kadar tamamlanacağını duyurmuştu.

Biden daha sonra yaptığı açıklamada, 11 Eylül tarihini öne çekerek çekilmenin 31 Ağustos’ta tamamlanacağını açıklamıştı.

[old_news_related_template title="Avrupa Birliği'nde Afganistan çatlağı" desc="Türkiye'de gündemden düşmeyen Afgan mülteci krizi Avrupa Birliği'nde çok büyük bir çatlak yarattı. 6 üye ülke AB yetkililerine bir mektup göndererek, 'Afganları motive ediyorsunuz' açıklamasını yaptı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/10/iecrop/afgan-retuers_16_9_1628589625.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/avrupa-birliginde-afganistan-catlagi-6585403/"]

[old_news_related_template title="Pentagon'dan Afganistan uyarısı: Doğru yönde gitmiyor" desc="ABD'nin 20 yıl sonra çekilme kararı aldığı Afganistan'la ilgili Pentagon'dan çarpıcı bir açıklama geldi. Ülkedeki durumun doğru yönde gitmediğini belirten Pentagon Basın Sekreteri John F. Kirby, ABD'nin gerektiğinde hava saldırıları ile terörle mücadele desteği vereceğini aktardı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/10/iecrop/john-kirby-pentagon_16_9_1628587498.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/pentagondan-afganistan-uyarisi-dogru-yonde-gitmiyor-6585336/"]