Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Covid-19 salgınının önlenmesine yönelik Koronavirüs Bilim Kurulu'nun önerileri sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nde alınan tam kapanma kararının ardından Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, özel kreşler, gündüz bakımevleri ve çocuk kulüplerinin faaliyetleriyle ilgili tam kapanma döneminde çalışmaya devam edecek ailelerin de taleplerini göz önünde bulundurarak değerlendirdi.

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Bakan Derya Yanık, "Bu doğrultuda bakanlığımız tarafından izni verilen ve denetlenen özel kreş ve gündüz bakımevleri ile özel çocuk kulüpleri tam kapanma döneminde, sadece kısıtlamalardan muaf olan ailelerin çocukları için açık olacak" dedi.

Bakan Yanık ayrıca valilikler tarafından daha önce verilen yetki doğrultusunda bu kuruluşlarla ilgili yerel düzeyde kararlar verilebileceğini kaydetti.

Bakan Yanık, tam kapanma döneminde faaliyetlerine devam edecek 2 bin 310 özel kreş, gündüz bakımevleri ve özel çocuk kulüpleri ile ilgili Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’nde belirtilen önlemler ile bakanlık tarafından daha önce yayımlanan Covid-19 tedbirlerinin uygulanmasına devam edileceğini belirtti.

TAM KAPANMA'DA SAĞLIK TESİSLERİNDEKİ KREŞLER AÇIK OLACAK

Sağlık Bakanlığı, 81 il valiliğine “tam kapanma” hakkında genelge gönderdi. Genelgeye göre tam kapanma döneminde sağlık tesislerinde bulunan kreşler tedbirlere dikkat edilerek açık tutulacak.

Sağlık Bakanlığı tarafından 81 ilin sağlık müdürlüğüne 'Covid-19 Kapsamında Kamu Çalışanlarına Yönelik Tedbirler' konulu genelge gönderildi.

Corona virüsü salgınının toplum sağlığı açısından oluşturduğu riski yönetmek ve hastalığın yayılım hızını kontrol altında tutmak amacıyla Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nde alınan kararlar doğrultusunda bugün saat 19.00'dan başlanarak, 17 Mayıs günü saat 05.00'e kadar 'tam kapanma' kararı alındığı anımsatıldı.

Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü'nce asgari personel bulundurulması kaydıyla kamu kurum ve kuruluşlarındaki tüm çalışanların 10 ve 11 Mayıs'ta tam gün, 12 Mayıs Çarşamba günü ise yarım gün idari izinli sayılmalarının uygun görüldüğü kaydedildi.

Genelgede özellikle taşra teşkilatlarından gelen yoğun talepler üzerine uygulamada oluşabilecek tereddütleri gidermek amacıyla talep konusu iş ve işlemlere yönelik şu bilgilere yer verildi:

* Bakanlık makamının 14.04.2021 tarih ve 1555 sayılı yazılarının birinci maddesinde düzenleme altına alınan esnek çalışma yöntemine, sağlık hizmet sunumunu da aksatmayacak şekilde yetkilendirilmiş olan tüm idarecilerimizce (merkezde birim amirleri, bağlı ve ilgili kurumlarda en üst kurum amiri, İl Sağlık Müdürleri, İlçe Sağlık Müdürleri/Toplum Sağlığı Merkezi başkanları ve başhekimler) riayet edilerek tam kapanma döneminde de uygulama yapılabilmesi için çaba gösterilecektir.

* Sağlık tesislerimizde bulunan kreşler, çalışanlarımızın mağduriyet yaşamaması için pandemi tedbirlerine azami dikkat edilerek açık tutulacaktır.

*İhtiyaç halinde aşağıdaki konular ve sağlık çalışanlarının çocuklarına hizmet veren bakıcıların muafiyeti başta olmak üzere pandemi ile mücadele kapsamındaki iş ve işlemlerle ilgili olarak İl Hıfzıssıhha Kurullarına karar veya kararlar almak üzere teklifte bulunulacaktır.

*  Kreş bulunmayan veya kreş imkânı yetersiz olan yerler ile bakıcısı olmayan çalışanlarımız için 5., 6. ve 7. maddedeki tedbirlerin uygulanmasına gayret edilecektir.

* Çalışan eşlerin her ikisinin de Bakanlığımız personeli olması halinde kamu sağlık hizmetinin sürdürülebilirliğine yönelik gerekli tedbirlerin alınması kaydıyla okul öncesi ve ilköğretimde çocuğu bulunan çalışanlarımızın çalışma saatlerinin aynı döneme denk gelmeyecek şekilde düzenlenmesine azami gayret edilecektir.

* Tam kapanma döneminde her ikisi de çalışan çocuklu eşlerin olası olumsuzlukların yaşanmaması için aynı anda nöbete getirilmemesi için kurum amirlerince gerekli hassasiyet gösterilecek ve her türlü tedbir alınacaktır.

* Bu süreçte yukarıdaki 5. ve 6. maddede belirtilen sebeplerle yıllık izin kullanmak isteyen personele imkânların elvermesi halinde kolaylık sağlanacaktır.

* Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğünce 27.04.2021 tarihinde 17665 sayı ile yayımlanan yazı çerçevesinde idari izinli sayılan tüm Bakanlığımız çalışanlarına yönelik olarak geçmiş dönemlerdeki idari izin günlerinde yapılmış olan mutat uygulamalara riayet edilecektir.

[old_news_related_template title="İçişleri Bakanlığı'ndan yeni genelge... 81 ile gönderdi" desc="İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine 'görev belgesi düzenlenmesi' konulu genelge gönderdi. Genelgeye göre bugünden itibaren muafiyet kapsamında bulunan işyeri, fabrika ve imalathane çalışanları, İçişleri Bakanlığı e-başvuru sistemi üzerinden 'görev belgesi' başvurusunda bulunabilecek. Kamu kurum ve kuruluşlarında görevli kamu personeli için yetkili yönetici tarafından 'Kamu Personeli Görev Bildirim Belgesi' düzenlenecek. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/04/29/iecrop/icisleri-dha-1_16_9_1608048176_16_9_1614776807_16_9_1615893450_16_9_1619692899.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/icisleri-bakanligindan-yeni-genelge-6402895/"]