ABD'de mahkeme İran'ın alacaklılarının Halkbank aleyhine açtığı ayrı bir davanın Türkiye'de görülebileceğine karar vererek, davanın reddi talebini şartlı olarak kabul etti.

Davanın Halkbank aleyhine ABD devleti tarafından açılan ve İran yaptırımlarını ihlal ile suçlandığı dava ile bağlantısı bulunmuyor.

İranlı grupların saldırılarından mağdur olan 876 kişinin Halkbank aleyhine dava açma talebini inceleyen yargıç, davanın Türkiye'de görülebileceğini karar verdi ve Türkiye'de yargılamanın koşulları hakkında tarafların 2 Mart'a kadar anlaşmasını istedi.

BAZI ŞARTLAR BELİRLENDİ

Mahkemenin Türkiye saati ile gece saatlerinde yayımladığı kararda, "Davanın reddi kararı Halkbank'ın Türkiye'de yargılanmayı kabul etmesi, Türk mahkemelerinin yetkisini kabul etmesi ve zaman aşımına dayanan savunma yapmamasını şart koşmaktadır" denildi.

ANA DAVAYA AYRI AÇILMIŞTI

Dava Halkbank'ın ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını ihlal etmekle yargılandığı ana davaya ayrı olarak açılmıştı.

ABD devletinin açtığı ana davanın reddedilmesi için Halkbank talepte bulunmuş, ancak bu talep reddedilmişti. Halkbank ise ret kararını temyize götürmüştü.

HALKBANK'TAN AÇIKLAMA


Halkbank ABD'de banka aleyhine tazminat talepli açılan davanın şartlı olarak reddedildiğini, yine ABD'deki ana ceza davasının ise temyiz süreci nedeniyle beklemede olduğunu teyit etti.

Halkbank'tan dava süreci ile ilgili yapılan açıklamada, "ABD New York Güney Bölge Mahkemesi bankamızın yargı yeri uyumsuzluğu itirazını kabul ederek, 16 Şubat 2021 tarihinde davayı şartlı olarak reddetmiştir. Mahkeme, davanın Türkiye'de açılması ihtimaline dair, tarafların davanın açılabilmesine ilişkin itirazlar konusunda bir anlaşmaya vararak bu hususu, 02 Mart 2021 tarihine kadar mahkemeye sunmalarına karar vermiştir." denildi.

[old_news_related_template title="Yargıç Berman, Halkbank davasını düşürmeyi reddetti" desc="ABD'li yargıç Richard Berman, Halkbank'ın İran'nın ABD yaptırımlarını ihlal etmesine yardım ettiği suçlamasıyla, bankaya karşı açılan davayı düşürmeyi reddetti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/10/02/iecrop/depophotos_16865570_16_9_1601622859.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/halkbank-davasi-dusmeyecek-6063840/"]

[old_news_related_template title="Halkbank'ın reddi hakim talebinde flaş gelişme" desc="New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde süren davada, Halkbank’ın 14 Temmuz’da mahkemeye yaptığı “reddi hakim” talebi reddedildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/08/25/iecrop/halkbank-reuters_16_9_1598357805.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/son-dakika-halkbankin-reddi-hakim-talebinde-flas-gelisme-6006167/"]