Anayasa Mahkemesi, Anadolu Ajansı’yla ilgili önemli bir karara imza attı. Yüksek Mahkeme, CHP'nin Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç ve 137 milletvekilinin imzasıyla açtığı iptal davasını karara bağladı.

Kararda şu ifadelere yer verildi: 

İletişim Başkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin birinci cümlesinde yer alan “...faaliyet” ve “... örgütlenme ve insan kaynakları yönetimi …" ibarelerinin içerikleri itibariyle Anayasa’ya aykırı olduklarına ve iptallerine oyçokluğuyla karar verildi.



"ÖZERKLİK VE TARAFSIZLIK ESASTIR"

Hükmün gerekçesinde, “Devletçe kamu tüzel kişiliği olarak kurulan tek radyo ve televizyon kurumu ile kamu tüzel kişilerinden yardım gören haber ajanslarının özerkliği ve yayınlarının tarafsızlığı esastır” şeklindeki Anayasa’nın 133. maddesinin üçüncü fıkrası hatırlatıldı.

Ayrıca  şu görüşlere yer verildi: 

"Ajansın örgütlenmesi ve insan kaynakları yönetimi üzerinde Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın denetim yetkisine sahip olması, Ajansın kendi faaliyetlerine ilişkin kararları alma ve uygulama konusundaki serbestisini ortadan kaldırdığından Anayasa’da güvence altına alınan kamu tüzel kişilerinden yardım gören haber ajanslarının özerkliği ilkesiyle bağdaşmamaktadır."

Kararda CHP’nin iptalini istediği diğer maddeler oy çokluğuyla reddedildi.

[old_news_related_template title="AYM'den ters kelepçeye 15 bin lira tazminat kararı" desc="Anayasa Mahkemesi, YÖK protestosunu takip ederken ters kelepçe takılan gazeteciye 15 bin lira tazminat ödenmesine karar verdi. Savcının, 'Kovuşturmaya yer yok' kararıyla kurtulan polisler yeniden yargılanacak. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/02/18/iecrop/510-1_16_9_1613628275.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/gazeteciye-ters-kelepceye-15-bin-tl-tazminat-6266294/"]

[old_news_related_template title="'Bir yerlerimle gülerim' mahkemeye göre hakaret, AYM’ye göre özgürlük" desc="CHP’li yerel siyasetçi, “Kenan Evren’e Yüce Rabbimden Rahmet Diliyorum. Mekanı Cennet Olsun” dedi. Vatandaş, “Bir partili olarak bu açıklamanıza bir yerlerimle gülerim” diyerek tepki gösterdi. Mahkeme hakaretten 1740 TL ceza kesti, AYM “İfade özgürlüğüdür” dedi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/02/23/iecrop/880nostaljik-670x371-2_16_9_1614067432.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/bir-yerlerimle-gulerim-mahkemeye-gore-hakaret-aymye-gore-ozgurluk-6276476/"]