Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul’un depreme hazırlanması konusunda görüşlerini paylaştı.

Beklenen deprem öncesi İstanbul’da durum saptaması yapan Görür, kentin 7,2-7,6 büyüklüğünde deprem beklediğini hatırlattı.

"ÇEVRE DEPREME HAZIR DEĞİL"

Kentte yapı stokunun büyük ölçüde depreme dirençli olmadığını ve halkın deprem konusunda yeterince bilinçli olmadığını belirten Görür, “Kentsel dönüşüm çalışmaları genellikle deprem odaklı değil ve operasyonda halk da pek yok. Çevre, koşulları itibariyle depreme hazır değil” dedi.

Depreme hazırlık konusunda ise Görür, şunları söyledi:

* Bunun için tüm kent bileşenlerinde hazırlık yapılmalıdır. Kent bileşenleri yönetim, halk, altyapı, yapı stoku, çevre ve ekonomidir. Deprem öncesinde yönetim deprem tehlike analizini, risk yönetimi analizini ve afet yönetimi çalışmalarını yaparak hazır olmalıdır. Deprem sonrasında da afeti en etkin şekilde yönetmelidir. Halk depremi nasıl karşılaması konusunda bilinçlendirilmelidir.

* Kentin tüm altyapısı yol, köprü, tünel, baraj, kanalizasyon, su, doğal gaz şebekeleri, vb. deprem öncesi elden geçirilmeli ve deprem dirençli hale getirilmelidir. Deprem sonrası bu yapılar hızla kontrol edilip tamir edilmelidir.

"YAPI STOKU ELDEN GEÇİRİLMELİ"

* Kentteki yapı stoku en riskli yerlerden başlayarak elden geçirilmeli, deprem dirençsiz olanlar güvenli hale getirilmelidir. Bu işin içinde halk da olmalı, onlara uzun süreli ve düşük faizli kredi sağlanarak teşvik edilmelidir. Benzer tarama deprem sonrası yapılmalı ve binalar güçlendirilmelidir.

* Depremin aynı zamanda bir çevre felaketine dönüşmemesi için deprem molozlarının nasıl ve nereye döküleceği ve geri kazanım için ne yapılacağı önceden planlanmalıdır. Bunların bertarafı için akarsu, göl ve denizler asla düşünülmemelidir.

"BEKLENEN DEPREM MARMARA BÖLGESİNİ EKONOMİK AÇIDAN DEVRE DIŞI BIRAKABİLİR"

* Tehlikeli atıkların depremde çevreye saçılmaması için deprem öncesi önlem alınmalıdır. Beklenen deprem Marmara Bölgesini ekonomik açıdan devre dışı bırakabilir. Bu da tüm ülkenin krize girmesi demektir. Tüm iş dünyası ekip ve ekipmanlarını deprem güvenli hale getirmeli ve devre dışı kalmamak için önlem almalıdır.

[old_news_related_template title="Ekim ayında İstanbul'da deprem tatbikatı yapılacak" desc="AFAD İstanbul, 19-21 Ekim tarihleri arasında Marmara Denizi Adalar açıkları merkezli deprem afeti senaryosu üzerinden tatbikat yapılmasının planlandığını duyurdu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/02/iecrop/ist-shutter-_16_9_1630599708.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/ekim-ayinda-istanbulda-deprem-tatbikati-yapilacak-6627535/"]

[old_news_related_template title="Birinci derece deprem bölgesi ve SİT alanı olan Yesemek’te gölet skandalı" desc="Gaziantep'in İslahiye ilçesi sınırları içinde bulunan ve Göbeklitepe’den 2 bin 500 yıl daha eski bir geçmişi bulunan Hitit dönemine ait antik kent bulundu. Ancak, birinci derecede SİT alanı ve deprem riski altındaki bölgede gölet yapılmaya başlanması tepkiyle karşılandı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/01/iecrop/golet1_16_9_1630508066.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/birinci-derece-deprem-bolgesi-ve-sit-alani-olan-yesemekte-golet-skandali-6625645/"]