COVID-19 enfeksiyonu, tüm dünyada pandeminin başından itibaren 2.3 milyon ölüme sebep oldu. Tütün kullanımı ise tüm dünyada her yıl 8 milyon ölüme sebep olmaktadır.

Pandeminin başlarında tütün endüstrisinin içinde rol aldığı, sigara içenlerde Covid-19 enfeksiyon riskinin daha az olduğu konusunda yalan haberler yayınlanmıştı. Fakat daha sonra yapılan pek çok araştırmada tütün kullanan hastalarda Covid-19 virüsüne bağlı şiddetli hastalık ve ölüm riskinin en az 2.5 kat daha yüksek olduğu gösterildi. Türk TORAKS Derneği Tütün Çalışma Grubu bu riske dikkat çekerek sigara içenlerin duman yolu ile virüsü bulaştırma ihtimalinin de arttığını belirterek 9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü’nde açıklamalarda bulundu.

FOTO: DEPOPHOTOS


SİGARA DUMANI İLE VİRÜS BULAŞTIRMA RİSKİ ARTIYOR

Sigara, nargile dumanının yarattığı riske dikkat çeken açıklamada şu sözlere yer verildi:

“Dünya Sağlık Örgütü de sigara içenlerin ellerini sıklıkla dudaklarına götürdükleri için Covid-19 virüsünü daha çabuk kapabileceklerini, akciğer kapasitelerinin azalmış olması nedeniyle de hastalığı daha ciddi geçirebileceklerini belirtmektedir. Ayrıca sigara içenler eğer virüsü taşıyorsa sigara dumanı ile başkalarına bulaştırma riskini de arttırmaktadırlar. Dünya Sağlık Örgütü, nargile gibi ortak alanlarda paylaşılarak kullanılan tütün ürünlerinin de virüsün bulaşmasını arttırdığını bildirmektedir. Bilindiği gibi tütün kullanımı, KOAH ve akciğer kanseri gibi solunum sistemi hastalıklarının yanı sıra kalp damar hastalıklarının riskini de belirgin oranda arttırmaktadır. Covid-19 enfeksiyonu da öncelikle akciğerler ve kalp damar sistemine doğrudan zarar vermektedir. Dolayısıyla, tütün ürünü kullanımına bağlı gelişen bu hastalıklar, ağır Covid-19 enfeksiyonu için doğrudan birer risk faktörü olmaktadır.”