ABD Kongresinin iki kanadından senatör ve temsilcilerin yer aldığı konferans komitesi, 857 milyar dolarlık savunma bütçesini de içeren NDAA tasarısına son halini verdi. Tasarının son hali kamuoyu ile paylaşılırken Türkiye'ye F-16 satışlarını kısıtlayıcı koşullara bağlayan maddeler yer almadı.

İKİ İFADE YER ALMADI

Temsilciler Meclisi'nde kabul edilen söz konusu eklemelerle, Silah İhracatı Kontrol Yasası kapsamında Türkiye’ye yeni F-16 satışının yapılmaması ve F-16 modernizasyon kitlerinin satılmaması hükmü konulmuştu.

Bu maddenin muafiyeti ise, "Senato ve Temsilciler Meclisi ilgili komitelerine söz konusu satışın ABD’nin önemli ulusal güvenlik menfaatlerine temas ettiği ve bu silahların Yunan hava sahasını mükerrer şekilde ihlal etmeyeceğini temin etmek için atılacak somut adımlar sunulduktan sonra başkan bu maddeye muafiyet uygulayabilir" şartlarına bağlanıyordu. Fakat güncel metinde bu ifadelerin kaldırıldığı görüldü.

Türkiye, yeni, F-16'lar ve modernizasyon kiti talep ederken, ABD Başkanı Joe Biden'ın da bunların satışına sıcak baktığı belirtildi.


Fakat metne bakıldığında dikkat çekici bir detay öne çıkıyor. Metinde, ülke ismi vermeden dikkat çekici bir yorumda bulunulması gözlerden kaçmadı. Metinde, "Biz NATO müttefiklerinin bir başka NATO müttefikinin hava sahası üzerinde izinsiz uçuş yapmaması gerektiğine inanıyoruz" ifadesi yer aldı.

Yunan medyası bu ifadeyi Kongre'nin Biden yönetimine bir mesajı olarak yorumlarken, "Bu ifade Beyaz Saray'ın F-16 anlaşmasını Kongre'ye göndermeden önce Ankara'nın Ege'deki hamleleri ile ilgili çözüme ulaşılması gerektiğine dair bir mesaj" ifadesine yer verdi.

Öte yandan her ne kadar Türkiye karşıtı iki yasa tasarısı metinden çıkarılsa da ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı senatör Robert Menendez Türkiye'ye F-16 satışını veto edeceğini geçen ay duyurmuştu. Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden ise son dönemde Türkiye'ye F-16 satışına sıcak baktığına dair sinyaller vermişti.