Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Ukrayna’dan tahıl sevkiyatına ilişkin açıklamalarda bulundu.


Kanal 7'nin canlı yayınında konuşan Kalın, "İlk geminin yarın sabah Ukrayna’dan ayrılma ihtimali yüksek görünüyor" dedi. Ukrayna ve Rusya tarafıyla sürekli temas halinde olduklarını ve İstanbul’daki Koordinasyon Merkezi’nin ihracat rotalarıyla ilgili son çalışmaları kısa süreden tamamlamasını beklediklerini kaydeden Kalın, “Yarına kadar detaylar tamamlanırsa ilk geminin yarın sabah limandan ayrılma ihtimali yüksek görünüyor” diye konuştu.

Rusya’nın 24 Şubat’ta başlayan işgali sonucu dünyanın başlıca hububat üreticilerinden Ukrayna’nın ihracatı durma noktasına gelmişti. Arzdaki daralma sonucu yükselen tahıl fiyatları yoksul ülkeler başta olmak üzere dünya genelinde gıda krizine yol açtı.

Türkiye’nin ve Birleşmiş Milletler’in arabuluculuğunda Rusya ve Ukrayna, geçen hafta tahıl koridoru anlaşmasını İstanbul’da imzaladı. Ukrayna’dan buğday, arpa, ayçiçeği başta olmak üzere ziraat ürünlerinin ihracatının yeniden başlamasını öngören anlaşma, ticaret gemilerinin güvenli koridorlarla Ukrayna’dan Türkiye’ye ulaşmasına ve sonrasında uluslararası pazarlara ilerlemesine imkan verecek.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, önceki gün yaptığı açıklamada “Ukrayna tahıl sevkiyatına hazır. Sevkiyata başlamak için Türkiye ve Birleşmiş Milletler’den işaret bekliyoruz” demişti.

[old_news_related_template title="Ukrayna lideri Zelenskiy'den tahıl açıklaması: Türkiye'den işaret bekliyoruz" desc="Ukrayna lideri Zelenskiy, ülkesinin Karadeniz limanlarından tahıl sevkiyatına başlamaya hazır olduğunu ancak Birleşmiş Milletler ve Türkiye'nin işaretini beklediğini açıkladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/29/iecrop/zeelnskiy-reuters_16_9_1659093377.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/ukrayna-lideri-zelenskiyden-tahi-aciklamasi-turkiyeden-isaret-bekliyoruz-7277274/"]

[old_news_related_template title="Türkiye ile Ukrayna arasında tahıl sevkiyatı görüşmesi" desc="Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov ile tahıl sevkiyatı konusunda yapılan hazırlıkları görüştü." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/29/iecrop/hulusi-akar-1_16_9_1659110018.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/turkiye-ile-ukrayna-arasinda-tahil-sevkiyati-gorusmesi-2-7277789/"]