TBMM Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre; Şentop, Türkiye'nin parlamenter diplomasiye büyük önem verdiğini belirterek, diplomatik görüşmelerin bölgesel ve küresel krizler için çözüm önerileri gelişmesinde büyük rol oynadığını söyledi. Macaristan ile Türkiye'nin köklü dostluk bağları olduğunu kaydeden Şentop, iki ülke parlamentoları arasındaki temas ve iş birliğinin artırılmasını istedi.

"İLK GÜNDEN BERİ GİRİŞİMLERDE BULUNUYORUZ"

Ukrayna'da yaşanan krizin bir an önce sona ermesi yönündeki temennisini dile getiren Meclis Başkanı Şentop, şunları kaydetti:

* Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı, uluslararası hukukun açık bir ihlalidir ve bunu kabul edilemez buluyoruz. Saldırılara derhal son verilmesi için Rusya nezdinde ilk günden beri girişimlerde bulunuyoruz. Bu savaşın kazananı olmayacağını, kaybedenlerin iki ülke halklarının olacağını anlatmaya çalışıyoruz.

* Hepimizin önceliği, akan kanın, gözyaşının, yıkımın durdurulması olmalıdır. Bunun için insani bir ateşkesin ve akabinde kapsamlı bir ateşkesin sağlanması gerekmektedir.

Türkiye'nin, krizin başından bu yana barışın tesisi için sergilediği çabayı anlatan Şentop, "Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği ve çağrıda bulunduğu üzere, Rusya ve Ukrayna Devlet Başkanlarını da bir araya getirme konusunda bir gayret içerisindeyiz. Bunun sonucu etkileyecek olumlu bir gelişme ortaya çıkaracağını düşünüyoruz" diye konuştu.

Krizin, büyük bir göç dalgasını da tetiklediğini hatırlatan Şentop sözlerini şöyle tamamladı:

* 8 yıldır dünyada en çok mülteciye ev sahipliği yapan ülke olarak emin olun ki Ukrayna kaynaklı büyük ve hızlı göç dalgası konusunda durumunuzu en iyi anlayan Türkiye'dir. Küresel bir sorun olan göçün sorumluluğunu, yükünü sadece kriz bölgelerine komşu ülkelerin taşıması büyük haksızlıktır.

* Bu küresel soruna küresel bir yaklaşımla ve küresel dayanışmayla karşılık vermek lazım. Bu yaşadığımız kriz gerek Avrupa'nın gerek bölgemizin gerekse dünyanın güvenlik bakımından yeni tedbirlere yeni uluslararası platformlara, anlayışlara ihtiyacı olduğunu gösterdi.

Macaristan Ulusal Meclisi Başkanı Lazlo Köver de Türkiye'nin barış müzakerelerindeki rolünü takdir ettiklerini belirterek, "Rusya ve Ukrayna arasındaki bu savaş alanında Türkiye'nin gayretlerine büyük bir saygıyla bakıyoruz" dedi.

SLOVENYA

TBMM Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre; TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının kabul edilemez olduğunu vurguladı. Ortaya büyük bir güvenlik krizinin çıktığını belirten Şentop, bu süreçte en fazla sivillerin zarar gördüğünü ifade etti.

Yaşanan insani krizin giderilmesi için Türkiye'nin elinden gelen gayreti göstermeye devam edeceğini vurgulayan Şentop, şunları söyledi:

* Savaşın devam ettiği bir ortamda tarafları dışişleri bakanları düzeyinde bir araya getiren 10 Mart Antalya Toplantısı, diplomasi adına bir başarıdır, önemli bir başlangıçtır.

* Yine Dışişleri Bakanımız dün Moskova'da bugün de Ukrayna'da görüşmeler gerçekleştiriyor.

* En kısa zamanda da Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla Rusya ve Ukrayna Devlet Başkanları'nı bir araya getirmeyi arzu ediyoruz. Bunun için gayret gösteriyoruz.

Türkiye ile Slovenya'nın diplomatik ilişkilerinin olumlu seyirde ilerlediğini kaydeden Şentop, 28- 29 Mart'ta Slovenya'da yapılacak olan Avrupa Birliği ve Aday Ülkeler Parlamento Başkanları toplantısına katılacak olmaktan duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.

Rusya- Ukrayna krizinde Türkiye'nin barışçıl ve diyaloga dayalı tutumunun çok kıymetli olduğunu belirten Slovenya Ulusal Konsey Başkanı Alojz Kovsca ise şunları kaydetti:

* İki ülke ile de görüşebilen nadir ülkelerden birisiniz. Türkiye'den beklentimiz hakikaten çok yüksek.

* Sizlerin iki tarafı da müzakere masasına oturtmanızı, oturtmaya devam etmenizi bekliyoruz.

POLONYA

TBMM Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre; TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Ukrayna'daki zorunlu göçün en büyük yükünü Polonya'nın üstlendiğini belirterek mevkidaşına teşekkür etti.

Türkiye'nin mülteciler konusunda her zaman Polonya'nın yanında olduğunu aktaran Şentop, "8 yıldır dünyada en çok mülteciye ev sahipliği yapan ülke olarak emin olun ki Ukrayna kaynaklı büyük ve hızlı göç dalgası konusunda durumunuzu en iyi anlayan Türkiye'dir. Bu insani krizin, göçün büyük yükünü siz üstlendiniz. Türkiye olarak bu konuda her zaman yanınızdayız" dedi.

Şentop, savaş sebebiyle meydana gelen göçle ilgili ayrıca şunları söyledi:

* Türkiye 5 milyonun üzerinde mülteciyi yaklaşık 8 yıldan fazla bir zamandır misafir ediyor. Bunu biz yaşadık. Siz de benzer bir durumdasınız. 2 milyonun üzerinde mülteci ülkenizde var.

* Bu şekilde meydana gelen göçler küresel bir sorun, buna küresel bir dayanışma içerisinde karşılık vermek lazım. Yükün sadece kriz bölgelerine komşu ülkelerin sırtında kalmaması gerekir.

Acil olarak ateşkesin sağlanması gerektiğine dikkat çeken Şentop, "Uluslararası kurumlar, öncelikle güvenliği ve barışı sağlamalı ve korumalı. Saldırıları caydıracak bir güçte ve kararlılıkta olmalıdır. Bu krizle beraber yeniden bölgemizin ve Avrupa'nın güvenliğini değerlendirmemiz gerekiyor" dedi.

Polonya Meclis Başkanı Elzbieta Witek ise savaşın bir an önce sonlandırılması gerektiğini söyleyerek, Türkiye'nin tutumuna teşekkür etti.