İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun mazbatasını alarak resmen göreve başladığı 28 Haziran 2019 günü, İBB Genel Sekreteri ve beş yardımcısı topluca istifa etti.

Adil Karaismailoğlu


Beş yardımcıdan Adil Karaismailoğlu önce bakan yardımcısı, sonra Ulaştırma ve Altyapı Bakanı oldu. Beş yardımcıdan biri de daha önce İBB Ulaşım Daire Başkanlığı görevini yürüten, Ulaştırmadan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Muzaffer Hacımustafaoğlu’ydu. Bu ikilinin yolu birkaç yıl sonra dev bir ihalede tekrar kesişti.

Muzaffer Hacımustafaoğlu


Bu defa biri ihaleyi veren idarenin en tepesinde, diğeri ise ihaleye katılan müteahhit firmanın sahibi olarak.

İhalenin 31 Ekim 2022 günü düzenlendiği sonradan anlaşıldı. Çünkü ihale ilanı yayınlanmadı, ihale saklandı. İhale, tüm işlemler bittikten, süreç tamamlandıktan tam 45 gün sonra Kamu İhale Kurumu kayıtlarına girdi.

İSTİSNA UYGULANDI

Söz konusu ihale Bartın Çevreyolu ihalesiydi. İhaleyi düzenleyen Karayolları Genel Müdürlüğü uzmanları yaklaşık maliyeti tam 2 milyar 446 milyon 18 bin 156 lira 35 kuruş olarak hesapladı. Bakan Adil Karaismailoğlu, ihale kanununun asıl usul olarak belirlediği, rekabete imkan sağlayan açık usul yerine, deprem gibi olağanüstü ve önceden öngörülemeyen haller için öngörülen istisna “21-b Pazarlık” usulünü tercih etti. AKP iktidarı, bu usulü özellikle büyük ihaleleri istediği firmaya verme aracı olarak kullanıyordu.

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun Bartın Çevreyolu ihalesini eski mesai arkadaşına gizli yapılan ihale ile verdiği ortaya çıktı.


Bu usulde ihale için duyuru ilanına çıkılması şartı yoktu. Yani kimselere duyurmadan istenilen firmalar ihaleye çağırılıyor, kapılar kapatılıyor. Gizli kapaklı sonuçlandırılıyordu.

ARKADAŞA ÖZEL DAVET


Adil Karaismailoğlu, eski mesai arkadaşı Muzaffer Hacımustafaoğlu’nun sahibi olduğu KCT Yol Yapı İnşaat’ı milyarlık ihaleye özel olarak davet etti. Karayolları Genel Müdürlüğü’nde yapılan ihaleye 4 firma daha davetliydi. Sonuçta ihale 2 milyar 195 milyon 988 bin TL’ye Muzaffer Hacımustafaoğlu’nun şirketi KCT ile AKM Yapı İş Ortaklığı’na verildi. 25 Kasım 2022’de imzalanan sözleşmeye göre, 10 Aralık’ta başlayıp 6 Ekim 2023 günü tamamlanacak.

İstifadan 5 gün sonra şirkete ortak oldu


Ticaret sicil kayıtlarına göre KCT firması 2010 yılında Cenk Tosun ve Mustafa Kalafatoğlu tarafından limited şirket olarak kuruldu. 2017’de anonim şirkete çevrilen şirketin sermayesi 500 bin TL olarak bildirildi ve tek sermayedar Erdal Günaydın olarak kayıtlara geçti. Sermaye 2018 yılında 2 milyon liraya yükseltildi. Muzaffer Hacımustafaoğlu aynı zamanda İstanbul Otobüs A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini de üstleniyordu. Ekrem İmamoğlu 23 Haziran 2019’da yapılan ikinci seçimi kazanınca Muzaffer Hacımustafaoğlu, İBB Genel Sekreteri ve dört yardımcısıyla birlikte 28 Haziran’da istifa etti. Hacımustafaoğlu, istifadan 5 gün sonra KCT’ye ortak oldu.