Yemek Sepeti ve Banabi çalışanlarının düşük maaşları kabul etmeyerek başlattıkları eylem beşinci gününde.

Çalışanların önceki günlerde çağrıda bulundukları 'büyük buluşma' bugün 12.00'de pek çok ilde eş zamanlı olarak gerçekleşti. Esnaf kuryeler Ankara, İzmir, Eskişehir, Adana, Mersin, Denizli, Kütahya ve Bolu'da eylemlerine davul zurnayla devam etti.

'MOTORLARI MAVİLİKLERE SÜRECEĞİZ'


Çalışanların sosyal medya hesaplarından yaptıkları ortak açıklamada "5 Şubat'ta bütün depolardaki kuryelerle geliyoruz. Kasklarımızla motorlarımızla geliyoruz. Hakkımız için, ekmeğimiz için, alın terimiz için geliyoruz. Motorları maviliklere süreceğiz. Bu çağrıya kulak verin. Biz kazanacağız" denilmişti.

Çalışanlar, taleplerini şöyle sıralıyor:

"5 bin 500 TL maaş, prim ve yan haklar, haklarını arayan hiçbir işçi ve kuryenin işten çıkarılmaması, iş kolumuzun derhal taşımacılığa geçirilmesi ve sendikal faaliyetin güvence altına alınması."

'GEMİLERİ YAKTIK, GERİ DÖNÜŞ YOK'


Öte yandan, Eskişehir'de çalışan Yemeksepeti Banabi kuryeleri de bugün Ulus Meydanı'nda sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşların da katılımı ile eylemlerine devam etti.

Eyleme CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer de destek verdi.

Yemeksepeti Banabi kuryeleri, 'İşçilerin birliği sermayeyi yenecek', 'Direne direne kazanacağız', 'Gemileri yaktık geri dönüş yok' şeklinde sloganlar atarak, 'Sefalet zammı değil insanca yaşayabilecek ücret istiyoruz', 'Davamız ekmek davasıdır', 'İşçilerin birliği sermayeyi yenecek', 'Hıza dayalı performans bizleri öldürüyor' yazılı dövizler açtı.

'ASGARİ ÜCRETİ KABUL ETMİYORUZ'


DİSK'e bağlı Nakliyat-İş Genel Mali Sekreteri Ali Özçelik, çalışanların haklarını alana kadar haklı mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerini belirterek, "Çalışanlar ilk işe başladıklarında allayıp pulladılar. Cazip işyerleri haline getirdiler. Asgari ücret 2 bin 800 lirayken 3 bin 800 liranın üzerinde maaşla işe başladılar. Aralık ayında işveren güzel bir zam yapacağını belirtmesine rağmen yaptığı zam, vermekle zorunlu olduğu asgari ücret rakamıdır. Yani çalışanlara bir zam yapılmamıştır. Asgari ücret üzerinden çalışmaları istenmektedir. Vermek istediği maaş 4 bin 250 lira asgari ücret rakamıdır. Mücadelelerinden vaz geçmeyecekler ve hak ettiklerini alana kadar da kontak çevirmeyecekler" dedi.

5 BİN 500 LİRA İSTİYORLAR


Yemeksepeti Banabi adına konuşan Mehmet Ceylan da asgari ücreti kabul etmediklerini ifade ederek şöyle konuştu:

"Bizim işverenden talebimiz maaşlarımız 5 bin 500 lira olması yönünde. Şu anda eylemimizin 5'inci günündeyiz. 55'inci günde olsa biz hakkımızı almadan kontak çevirmeyeceğiz. Sosyal haklarımızı bize hiçbir şekilde vermemişlerdir. Sosyal haklarımız alabilmek için mücadelemizi sürdüreceğiz. Devletin belirlemiş olduğu asgari ücret zammı yapıldı. Primlerimizin üzerine bir zam yapılmadı. Bizleri yarış atı gibi çalıştırıyorlar ama hak ettiğimiz ücreti de vermiyorlar. Biz asıl haklarımızı istiyoruz. Yöneticilerimiz isteklerimize kulak tıkadı."

[old_news_related_template title="Esnaf kuryeler isyanda: Yemek Sepeti ve Banabi çalışanları da eylemde" desc="Maaşlarına yapılan düşük zammı kabul etmeyerek kontak kapatma eylemine giden Trendyol Express çalışanlarının kazanımlarından sonra eylemler taşımacılık iş kolundaki diğer önemli firmalara da sıçradı. HepsiJet ve Scotty çalışanlarının eylemlerinden sonra Yemek Sepeti ve Banabi'nin esnaf kuryeleri de bugün eyleme başladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/01/iecrop/dc7d4334-0474-4c8a-a8f2-8c04a6a47aba_16_9_1643706636.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/son-dakika-esnaf-kuryeler-isyanda-yemek-sepeti-ve-banabi-calisanlari-da-eylemde-6924333/"]

[old_news_related_template title="Esnaf kurye eylemleri diğer sektörlere sıçradı: Güçlü itiraz başladı" desc="Artan hayat pahalılığına rağmen yapılan düşük zamlar birçok sektörde eylem dalgası yarattı. Esnaf kuryelerle başlayan süreç, tekstil, gıda ve perakende sektörlerine sıçradı. Doç. Dr. Ümit Akçay, pandemi sürecinde elde edilen yüksek kârlılıktan işçilerin de paylarını istediklerini söyleyerek 'Otoriter emek rejimine karşı güçlü bir itiraz başladı' diyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/03/iecrop/06-kurtarildi_16_9_1643886100.gif" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/esnaf-kurye-eylemleri-diger-sektorlere-sicradi-guclu-itiraz-basladi-6928816/"]

[old_news_related_template title="Trendyol Express çalışanları kazandı" desc="İki gün önce maaşlarına yapılan yüzde 11'lik zammı protesto etmek için kontak kapatma eylemlerine başlayan Trendyol Express çalışanlarının eylemleri sonuç verdi. Sözleşmeli teslimatçıların maaşlarına yüzde 39 zam yapıldı ve aylık toplam hak edişlerinin 12 bin 500 TL + KDV olacağı belirtildi. Teslimatçıların hak edişleri yakıt, araç masrafı gibi giderler sonrası 4 bin TL'ye düşüyordu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/26/iecrop/whatsapp-image-2022-01-26-at-12.52.04_16_9_1643191209.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/trendyol-express-calisanlarindan-suresiz-eylem-karari-6912991/"]

[old_news_related_template title="İşte tüm ayrıntılarıyla esnaf-kurye modeli" desc="Trendyol Express çalışanlarının eylemleri ile gündeme gelen esnaf kurye modeli son yıllarda e-ticaret sitelerinin vazgeçilmezi. Dünya genelinde bir süredir uygulanan bu model Türkiye'de de iyiden iyiye yaygınlaştı. Türkiye'de 100 binden fazla kişinin bu sisteme dahil olduğu tahmin edilirken çalışma koşullarındaki zorluklar tartışma konusu oldu. Sozcu.com.tr tüm yönleriyle bu modeli mercek altına aldı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/27/iecrop/shutterstock_1730162416-1_16_9_1643277803.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/iste-tum-ayrintilariyla-esnaf-kurye-modeli-caresizligi-kullaniyorlar-6914993/"]