Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında Denizli’nin Sarayköy ilçesindeki Tekke ve Kabaağaç köylerinde yer alan 5 ayrı parsel için acele kamulaştırma kararı çıktı. Kararda jeotermal enerji santrali (JES) üretim tesisi kurulması amacıyla belirlenen 5 parselin hazine adına tescil edilmek üzere EPDK tarafından kamulaştırılacağı belirtildi.

Turistik tesislerin de yer aldığı bölge 2000’li yılların başında turizm alanı ilan edilmişti. Bölge şifalı çamuru ve termal suları ile ün yapmıştı. Daha sona tarım alanı ve yeniden turizm alanı ilan edilen havza son olarak enerji bölgesi olarak tescillenmişti. Bölgedeki işletmelerin yanı sıra çevre örgütleri de bu karara itiraz etmiş, jeotermal enerji santrallerine karşı çıkmıştı.

‘ÖLÜM TARLASI OLMASIN’

Türkiye Barolar Birliği Çevre Komisyonu üyesi Hasan Ozan Orpak santral yapılacak alanların birinci derece tarım arazileri olduğunu belirtti. Orpak acele kamulaştırma kararının yeniden gözden geçirilmesini isteyerek; “Bölge birinci derece verimli tarım arazilerine sahip. Santraller bu alanlarda yoğunlaşıyor. İşletmeler yeterli reenjeksiyon yapmıyor. Yer altından çıkan ve içinde zehirli maddeler de barındıran akışkan havaya, tarım topraklarına ve Büyük Menderes Nehri’ne karışıyor.

Toprak çoraklaşıyor. Aydın’da kanser vakaları ciddi oranda arttı. Vatandaş bu bölgelerin de ölüm tarlalarına dönmesinden korkuyor. Ayrıca yer altında boşalan rezervuarlar olası bir depremde büyük bir risk oluşturuyor. Buraları ölüm çukuruna dönüşebilir. Yer altı kaynakları tükenmek kaynaklar değildir. Üstün kamu yararı gözetilmesi lazım. O yüzden acele karar vermemek gerekiyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmeliyiz” ifadelerini kullandı.

[old_news_related_template title="Marmaris Belediyesi ve çevrecilerden peş peşe otel inşaatı açıklaması" desc="Muğla’nın Marmaris ilçesinde yapımı durdurulduğu belirtilen Sinpaş GYO'nun bağlı ortaklığı Kızılbük GYO otel inşaatıyla ilgili Marmarisli çevreciler ile Marmaris Belediyesi’nden art arda açıklama yapıldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/19/iecrop/insaat-22-1_16_9_1660929885.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/marmaris-belediyesi-ve-cevrecilerden-pes-pese-otel-insaati-aciklamasi-7318012/"]