Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 yılında uygulanacak asgari ücreti canlı yayında açıkladı.

Yeni asgari ücret Temmuz ayına göre yüzde 54,66 artışla 8 bin 500 lira oldu. Asgari ücretle ilgili siyasilerden de ilk tepkiler geldi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Saray, TÜİK’in sahte gıda enflasyonunun bile 5 puan altında zam açıklayarak, bu ülkenin 33 milyon vatandaşını soydu. Ne asgari ücretlinin hak ettiği oldu ne de küçük esnafın vergi yükü düşürüldü. Yine “biri istedi” diye, öyle oldu. Asıl mesele, asgari ücrete tenezzül etmeyen bir Türkiye’yi yaratabilmektir. Sadece Sarayı yolcu etmeyeceğiz, yoksuldan alıp zengine verdikleri bu düzeni de tarihe gömeceğiz.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan: Haftalardır, günlerdir merakla beklenen asgari ücret rakamı Sayın Erdoğan tarafından açıklandı. ‘Yüzde 99 zam yaptık’ diye adeta müjde verircesine açıklandı. Bu ülkede gerçek enflasyonun yüzde 200’e yaklaştığını dünya âlem biliyor. Çarşıya pazara çıkan, doğal gaz faturası, elektrik faturası ödeyen herkes gayet iyi biliyor. Biz, ‘Asgari ücret, en az gerçek enflasyon artı refah payı kadar artırılmalıdır’ dedik. Bunu yapmadınız. Milyonlarca insanı gelir kaybıyla, yoksullukla karşı karşıya bıraktınız. Üstelik bunun adı asgari ücret. Herkes biliyor ki bu ülkede çalışanların en az yarısı asgari ücretle geçinmeye çalışıyor. Asgari ücret ‘en az ücret’ değil. Neredeyse ortalama ücret olmuş durumda. Bu önemli bir konu. Sayın Erdoğan’ın bu milleti, 85 milyonu sırtında taşıdığı bir yüke, küfede taşıdığı bir yüke benzetmesi gerçekten kabul edilmez. Eğer bu yükün altından kalkamıyorsanız bırakın gidin. 85 milyon sizin sırtınızdaki küfedeki yük değildir. Siz kendiniz artık bu milletin sırtına yük oluyorsunuz. Lütfen bir an önce bırakın gidin. Öyle mayısı, haziranı falan beklemeyin. İşte Meclis elinizin altında. Seçim yapmak mümkün. Hemen mart ayında bir seçimi ilan edin. Bir an önce milletimizin bu ıstırabını bitirin.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu: Bir kez daha “Dağ fare doğurdu” Sırtlarındaki küfede milyarca doları taşıyorlar ama emekçinin alın terinin hakkını taşıyamıyorlar! Bu iktidar, bu anlayış ve bu zihniyet değişmeden sonuç değişmeyecek! Asgari değil, “İnsanca Yaşam Ücreti” için geri sayım başlamıştır…

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu: Kötü ekonomi yönetiminizin faturasını milletimize ödetiyorsunuz. Yeni asgari ücret, derde derman olmaktan uzak. Enflasyonla mücadele etmeden ücretlere yapılan artışın hiçbir anlamı olmayacaktır.

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş: Çalışanların yüzde 80'inin ayda 455 dolara mahkum olduğu başka bir ülke yok. Kölelik devri de böyleydi işte. Bunun tek nedeni de başkanlık sistemi. El ele verip bu sistemi değiştirelim, sonra da kölelik düzenini kaldıralım. Nasıl mı? Kesintisiz mücadele, örgütlenme ve sandıkla.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın: Asgari ücret yine sefalet ücreti oldu. Bu yıl sadece elektrik yüzde 90, doğalgaz yüzde 164 zamlandı. AKP iktidarının 8 bin 506 TL asgari ücretiyle vatandaşlarımız yüzde 142,6 zamlanan enerji fiyatları altında yine ezildi. Yazıklar olsun….

BUHAR OLUP GİDER

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun: Enflasyon altında inleyen milyonların talepleri yok sayıldı, asgari ücreti “tek kişi” belirledi. Sizin sırtınızdaki küfede hakkını yediğiniz milletin ahı var. 8.500 lirayla mutfaktaki yangın sönmeyecek.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı: Çalışanların neredeyse yarısı asgari ücretli ve uygun görülen ücret 8 bin 500 TL. Kirası, faturası, mutfak masrafı, eğitim masrafı derken saymakla bitmez. Asgari ücret hesaplara yatmadan buhar olup gitmeye devam edecek...

CHP Sözcüsü Faik Öztrak: İbretlik "masada emekçi olmadan" asgari ücret belirleme fotoğrafı. Milletin sırtında küfe olup sarayın beslemeleriyle o küfeye doluşanlar, "küfe" edebiyatını bıraksın. Sebebi oldukları enflasyon tsunamisiyle belini kırdıkları emekçinin, sabit gelirlinin haline baksın.

MİNAREYİ ÇALDIILAR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba: Minareyi çalan iktidar, 8 bin 500 TL asgari ücretle kılıfı da hazırlamıştır. Asgari ücret en az 10 bin 128 TL olmalıdır. Asgari ücret sonrası ilk vergi dilimi yüzde 10 seviyesine çekilmelidir.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca: Milyonlarca emekçinin, çalışanın beklediği açıklama RTE'den hayal kırıklığı olarak geldi! Sırtımızda küfe var diyerek emekçiye verdiği "değer"i açık eden tek adamın düşünerek attık dediği adımla lütfedip açıkladığı rakam 8500! Bu rakam ülkeye ihanetin, emek düşmanlığının adıdır

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu: Yetmez ama vatandaşın bu zor gününde idare eder diyerek partimizin önerdiği 10.128 lirayı bile emekçiye çok görerek 8 bin 500 TL'yi marifet gibi açıklayanlara karşı çok az daha sabır. Yüzdük, yüzdük kuyruğuna geldik. Hep birlikte göndereceğiz.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Erozan: Cidden utanma yok bunlarda… Erdoğan: “Biz iktidara geldiğimizde 184 TL olan asgari ücret 30 kat artmıştır”… diyor. AKP’nin iktidara geldiği gün 27 TL olan çeyrek altın, bugün 65 kat artarak 1800 TL

İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz: Bütün umutlarını hiç bir şey yapmadan düşecek olan baz etkine bağlamışlar. 3 ocak 2023 te Aralık 2022 enflasyonu açıklandığında sergileyecekleri şenliğe (!) hazırlanalım.

TİP Sözcüsü Sera Kadıgil: Patronlar ve sözcüleri baş başa vermiş, milyonlarca çalışanın maaşını belirlemişler, 8 bin 500 TL… Çünkü çalıyorlar! İşçiden çalıp patronlara veriyorlar. Bu düzen değişecek.

[old_news_related_template title="Asgari ücret 2023 belli oldu! İşte zam oranı..." desc="Asgari ücret zam oranı yüzde 54,54 olarak açıklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılında uygulanacak asgari ücretin 8 bin 500 TL olduğunu açıkladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/12/22/aa-20221222-29808933-29808932-cumhurbaskani_erdogan_yeni_asgari_ucreti_acikladi.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/son-dakika-asgari-ucret-2023-belli-oldu-iste-zam-orani-7532548/"]