İstanbul'da Beykoz Tokatköy Mahallesi'nde belediye, vatandaşları zorla evinden çıkartıp yıkıma başlamıştı.

Mahalleli ise çatılara çıkarak yıkıma tepki gösterirken polis, biber gazı ve plastik mermiyle evini yıktırmamak için direnenlere müdahale etmişti.

Tokatköy’deki yıkım bugün de devam etti. Bazı vatandaşlar yine evlerini terk etmezken neredeyse mahallenin her sokağına polis yerleştirildi.



POLİS DE USULSÜZ İŞLEMLERİN FARKINDA

Mahalle derneği Beytoder Başkanı Ahmet Kanbur, “Polis, mahalleye gece yarısı geldi. Sözlü anlaşma yaptılar bizlerle. Onlar da görüntülerden rahatsız olmuşlar, öyle söylediler. Usulsüz işlemlerin farkındalar. 'Boş evleri yıkacağız, dolu evlere dokunmayacağız' dediler. Bize 'müdahale etmeyin, biz de size müdahale etmeyeceğiz' dediler. Şu anda boş evleri yıkmaya başladılar. Ancak bu durum sadece bugünlük. Yarın daha farklı bir uygulamaya geçebilirler yine” dedi.

HUKUKİ SÜREÇ DEVAM EDERKEN EVLERİ YIKIYORLAR

Mevcut yasal durum ve itirazlardan bahseden Kanbur, şunları söyledi:

“Öncelikle kentsel dönüşüm için imar planı gerekiyor. Zaten burası rezerv alan ilan edildi. Bizim toplam 90 tane davamız var. Bunun içinde yıkım ve tahliye için yürütmeyi durdurma davaları da var.

Ana davada bilirkişi rapor hazırladı ve hukuka aykırılığı ortaya koydu. Zaten bundan sonra hızlandılar. Taciz, baskı arttı. Çünkü bir an önce hiçbir engelle karşılaşmadan burayı yıkıp bitirmek istiyorlar.

İmar planının iptal olmasından korktular. Rezerv yapı ilan edilmesiyle ilgili bir  dava da var. Bilirkişi atandı bu davada da. 28 Eylül’de gelecek o da. Yani asıl amaç burayı 28 Eylül’e kadar bitirmek.

Mahkeme, yürütmeyi durdurma kararlarını da 28 Eylül’den sonrasına attı. Belediye de bunu fırsat bilip yürütmeyi durdurma dahi olsa, hukuki süreç devam etse dahi evleri yıkmaya girişti.

Pazartesi mesela, yürütmeyi durdurmayla ilgili iki tane davası olan bir ailenin evini tahliye edip yıktılar. Şimdi mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı gelirse ne olacak?”

KENDİMİ ÇATIDAN ATMAK İSTEDİM

"20 senedir burada yaşıyorum, doğma büyüme Beykozluyum. Burada bir kentsel dönüşüm yapılmak istendi. Muvaffakatnameyi önümüze sundular. Biz belediyeye kayıtsız şartsız, mahkeme açmamak şartıyla iade edeceğimizi söyleyen bir madde vardı. İmzalayanlar da geri çektiler. Evimi boşaltmayacağıma dair yürütmeyi durdurma kararı almıştım. 22 Haziran’da elektrik, sularımızı kesmeye gelmeden önce bu karar kaldırıldı. 2 aydır elektrik, su, doğalgaz olmadan yaşıyordum. Evime bin tane polisle geldiler. İnanın kendimi atmak istedim çatıdan."

EVİMİZ YIKILDI, BİR ODADA 5 KİŞİ YAŞIYORUZ

"Ters kelepçeyle gözaltına alındım. 20 kişi gözaltına alındı, ailem de vardı. İki küçük çocuğum var 14 yaşında epilepsi hastası, 5 yaşında kızım var içeriye gaz bombası attılar. Bir gün gözaltında kaldım. Hiçbir tutanak falan tutmadan eşyalarımı alıp bir yere koymuşlar. Bir yer bulup oraya sığınacağım. Bir odaya kapandık 5 kişi yatıyoruz. Bugün yine aynı şekilde 500’e yakın polis, TOMA’lar, kepçeler evleri yıkıyorlar. Davam devam ederken gelip benim evimi yıktılar. Böyle giderse en son çadır kuracağım."

[old_news_related_template title="Beykoz'da zoraki dönüşüm: Mahalleli yola barikat kurdu!" desc="İstanbul Beykoz'a bağlı Tokatköy Mahallesi'nde kentsel dönüşüm kapsamında evlerini yıktırmak istemeyen mahalleli ile belediye arasında kriz sürüyor. Bu sabah, belediye yetkilileri polis eşliğinde mahalleye gelirken mahalleli evlerinin yıkılmasına karşı çıkmak ateşler yakarak yola barikatlar kurdu. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/22/iecrop/dbf6f9f8-98a1-4959-b46a-92461e276e54_16_9_1661150319.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/beykozda-zoraki-donusum-mahalleli-yola-barikat-kurdu-7321459/"]