Dünyanın Mars'a adımları devam ediyor. Atmosferi o kadar soluk ki Mars'ı görüntülemek için özel teknikleri gerekiyor. Ancak NASA'dan gelen görüntüler Mars'ı kaplayan bulutların durağan çekimlerini yakalamayı başardı.

İki farklı açıdan çekilen videolardan biri doğrudan tepeden geçen bulutları, diğeri ise manzara üzerinden geçen bulutların gölgelerini gösteriyor.

Mars, ortalama sıcaklığı yaklaşık eksi 62C olan ve büyük ölçüde karbondioksit ve biraz su buharından oluşan bir atmosfere sahip; soğuk, yaşanılmaz bir gezegen. Ancak Mars'ta bulutların bulunması onların sıvı sudan oluştuğu anlamına gelmez.


ATMOSFERİ HAKKINDA BİLGİ VERİYOR


Bu bulutlar çok yüksek, yüzeyden yaklaşık 50 mil yüksekte. Nasa'nın Pasadena, California'daki Jet Propulsion Laboratuvarı personeli bir blog yazısında, "bu yükseklikte hava aşırı soğuk, bu da bu bulutların tipik olarak daha düşük irtifalarda bulunan su buzu bulutlarının aksine karbondioksit buzundan oluştuğunu gösteriyor" dedi.

Görüntüler, bilim insanlarına, Mars'taki atmosferik koşullar hakkında değerli bilgiler sağlıyor.

Curiosity, Mars'taki iki geziciden biri. Geçen hafta Jezero kraterine inen Perseverance, gezegende bir zamanlar yaşamın var olup olmadığını belirleme çabalarının bir parçası olarak, Dünya'ya göndermek üzere kaya örnekleri topluyor.

Görüntüler, gezicinin görevine başladığı 3.300 günden sonra, Aralık ayı ortasında çekildi. Geçen yıl mayıs ayında da NASA daha önce o yılın mart ayında gezici tarafından çekilen parlayan bulutların görüntülerini yayınlamıştı.

[old_news_related_template title="NASA'nın uzay aracı Venüs yüzeyinden çarpıcı görüntüler yakaladı" desc="NASA'nın uzay aracı Parker Solar Probe, Dünya'nın ikizi olarak nitelenen Venüs'ün yüzeyinin görüntülerini yakaladı. Parker Solar Probe, bu çalışmasıyla gezegenin kalın ve ölümcül gaz bulutu örtüsü nedeniyle tarihi bir başarı elde etmiş oldu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/11/iecrop/venus-reuters_16_9_1644568336.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/teknoloji/nasanin-uzay-araci-venus-yuzeyinden-carpici-goruntuler-yakaladi-6946124/"]

[old_news_related_template title="Rusya-Ukrayna savaşı uzaya taşındı" desc="Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan gerilim bu sabah yerini Rus işgaline bırakırken, dünyada yaşanan gerginlik uzaya da taşındı. Uzay istasyonunda bulunan 4 ABD'li astronotun ve iki Rus kozmonotun 'büyük ölçüde izole' tutulduğu iddia edildi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/24/iecrop/indir-2022-02-24t105834.893_16_9_1645689538.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/rusya-ukrayna-savasi-uzaya-tasindi-6971154/"]