Hamurun, etin, peynirin, yağın buluşup meydana getirdikleri Pide, bence yiyeceklerin en lezzetlisidir. Yediden yetmişe herkesin damağını kendine dost etmiştir.

Pide Osmanlı’dan beri sofralarımıza konuk olmuştur. Hatta, dünyanın ilk tüketiciyi koruma kanunu olan “Kanunname-i ihtisab-ı Bursa”da, özellikleri teker teker belirtilmiştir. 1502 tarihinde II. Bayezid tarafından çıkarılan yasaya göre pidenin unu, ekmek unundan daha saf olmalıdır. Unun ince elekten elenmesi, üzerinde yeterince haşhaş bulunması ve gevrek pişirilmesi şarttır.

Pide ilk zamanlar sade, ince ve yuvarlak olsa da, giderek bugün bildiğimiz lezzetli pidelere dönüşmüştür.

Amacımız, pidenin geçmişinin peşine düşmek değil!

Bu güne kadar yediklerimizi yarıştırmak! 

Bundan bir hafta önce, Instagram hesabımdaki takipçilerime iki soru sormuştum: “En çok nerenin pidesini seviyorsunuz? En çok neli pideyi tercih ediyorsunuz?”

Sorularımı umduğumdan daha çok takipçim yanıt verdi.

Sonuçlara geçmeden önce, herkesin bildiğini bir kez daha söyleyelim.

Pide bence Karadenizlidir. Çünkü en lezzetlileri, hırçın Karadeniz’in kıyılarında yapılır.

Karadeniz’de pazar günü demek, pide günü demektir. O gün herkes evinde, lokantalarda kendine pide ziyafeti çeker.

Uzatmadan sonuçları açıklayalım.

Samsun’un Bafra pidesi, en çok puanı toplayan oldu. Onu yine Samsun’un Çarşamba ve Terme ilçelerinin pideleri izledi.

Benim kişisel sıralamamda da Bafra pidesi ilk sırada yer alır. İnce, uzun, görüntü olarak Fransızlar’ın ünlü baget ekmeğini andıran pide, kapalıdır ve içi kıymalıdır. Fırından çıkınca üstüne has yayla tereyağı sürülür.

Çarşamba ve Terme pideleri, lezzet konusunda Bafra pidesi ile baş başa giderler.

Bir kaç izleyicim de çiğ kıymayla yapılan Alaçam Pidesi’ni öve öve bitiremediler.

Sıralamanın ikinci kenti ise Giresun oldu.

Gerçekten de, Görele’nin yayla yağı ve peyniri ile yapılan pidesine doyum olmaz. Bu pidenin Görele’de tadına bakma fırsatı bulan şanslılardan biriyim.

Görele’yi Espiye izledi. Kıymalı yumurtalı pidesi, Giresun Yağlısı damak çatlatacak kadar lezzetli olduğuna bizzat şahit oldum.

Tirebolu pidesini de asla unutmamak gerekir.

Ordu pidelerini de, pide sever takipçilerim öve öve bitiremediler. Özellikle de  Ünye pidesini yere göğe sığdıramadılar. Ordu’da bir pazar günü öğle yemeğinde, pidecide yer bulamadığımı hatırlıyorum. Çoluk çocuk herkes o gün pide ziyafeti çekiyordu.

Ordu’nun fırın yağlısını yiyebilmek için epey bir süre beklemiştim.

Trabzon da sıralamada epey üst sıralarda yer aldı. Özellikle Sürmene’nin tereyağlı ve peynirli pidelerine uzun uzun övgüler düzüldü. 

Trabzon fırınları da, meşhur ekmeklerinin yanı sıra pideleri ile de yarışırlar. Özellikle Vakfıkebir tereyağı ile yapılan Trabzon Yağlamasının lezzeti dillere destandır. Kenarları yüksekçe olan yuvarlak pidenin içine yağ konarak yapılır. 

Bu pide öyle çatal bıçakla yenmez. Kenarları kopartılıp, ortadaki yağlı içe batıra batıra yenir.

Tabi Trabzon’un kıymalı-yumurtalı pidesi de, bu seçimde epey üst sıralarda yer aldı.

Sıralamada Karadenizli olmayan ama epey puan alan bir başka ilde, Aydın oldu. Bu ilin Bozdoğan, Yenipazar, Söke, Nazilli pideleri z

aten birbirleriyle kıran kırana yarışırlar. Biri ötekini beğenmez! Gerçekten de ben, Bozdoğan’da yediğim, Bozdoğan Yuvarlağı’nın tadını onca yıl geçmesine rağmen unutamıyorum.

Az puan almalarına rağmen, Bursan’ın Cantık pidesini, Emirdağ’ın yumurtalı pidesini, Manisa Alaşehir pidesini de unutmamak gerekir.

İkinci sorum ise: Neli pideyi seversiniz? Olmuştu.

Bunun yanıtı açık ara kıymalı pide oldu. Onu kıymalı -yumurtalı izledi. Hani fırından çıkınca pidenin içine iki yumurta kırarsınız ve sarısını pidenin hamuru ile patlatırsınız ya, o cinsten işte. Lezzetini sizin hayalinize bırakıyorum.

Kuşbaşılı pide de sıralamada üst sıralarda yer aldı. Benim favorilerimden kavurmalı da beğenilen pidelerin arasına girdi.  

Karışık ve yalnız peynirli pideler ise sıralamada alt sıralarda kaldı.

Gelelim lezzetli pide yapan mekanlara. Bunun yanıtını bulmak zor. Herkes kendi pidecisinin en iyi pideyi yaptığını iddia ediyor. Onun için liste uzayıp gidiyor.

Ben burada kendi şahsi listemi sıralayacağım. Yani benden sınıfı geçenleri size önereceğim:

İstanbul, Ümraniye’de Lider Pide.

Kozyatağı’nda Coşkun Kuru.

Kadıköy’de Haçapuri.

İçerenköy’de Kaçkar Pide.

Sarıyer’de Pideban.

Beylerbeyi’nde Karpi.

Karadeniz Ereğlisi’nde Hasan Kuru.

Samsun Çarşamba’da Galip Usta.

Bafra’da Niyazi Kesim.

Ordu’da Meşhur Ordu Pidecisi ve Dıgı.

Çeşme’de Dost Pide.

Bozdoğan Mikado.

Nazilli Kısmet Pide.

Yenipazar Hukul Pide.

Marmaris Selimiye Mavi Pide.

Pide ülkesinde pideci sayısı bu kadar değil. Bu adresler benim listemde olanlar. Kimbilir, daha ne kadar çok lezzetli pide yapan pideci vardır. 

Onun için ismini geçirmediklerim bana kızmasınlar!