Bodrum; Kuzey Afrika kıyılarını yalayıp Fransa sahillerine kadar uzanan Akdeniz turizm potansiyelinin tam da orta yerine oturtuluyor.

Bu iddiayı yalnızca Muğla Büyükşehir Belediyesi, ya da Bodrum İlçe Belediyesi ortaya koymuyor; uluslararası bir organizasyon olan Akdeniz Turizm Vakfı’nın Kurucu Başkanı ve Tunuslu turizm yatırımcısı Tony Zahra dile getiriyor.

★★★

Bodrum geçtiğimiz hafta iki büyük uluslararası etkinliğe ev sahipliği yaptı.

Bunlardan ilki Akdeniz’in en büyük deniz festivali The Bodrum Cup Yelken Yarışları’ydı, diğeri de Akdeniz Turizm Vakfı konferansıydı.

★★★

Zahra katıldığı her iki etkinlikte de “Akdeniz’in ekonomik güç merkezinin Bodrum” olduğunun altını çizdi.

Ve her iki etkinlikte de Turizm Bakanlığı’ndan bir “sahiplenme” göremedik.

★★★

Reflections-People Planet Prosperity” (Yansımalar - İnsanlar Gezegen Refah) temasını işleyen konferansı izleyenler arasında olan “Dünyanın En Güzel Koyları Birliği” Genel Sekreteri Galip Gür ile sohbet ettim.

Gür, Birliğin  8-14 Aralık tarihleri arasında, Michel Bujold başkanlığında Kamboçya’da toplanacağını söylüyor.

Üye ülke koylarının taahhütlerini içeren “Toyama Deklarasyonu” yol haritası bu zirvede oluşacakmış.

Birliğin 2012-2015 dönem başkanlığını da yapan Gür, gelişmiş ülkelerin “sömürgelerine” ihraç ettiği kıyı yağmacılığına dikkat çekiyor.

★★★

Birlik, önünde usta denizci Sadun Boro anısına yapılan heykelin yer aldığı Kissebükü koyunda yapılaşmaya karşı dönemin Turizm Bakanı Atilla Koç’a mektup göndermiş.

Türkiye’den yalnızca Bodrum’un üye olduğu Birlik’te 25 ülkeden 46 koy yer alıyor.

Birden çok koyun üye olduğu ülkelerden Fransa ve Vietnam’da 3’er, İspanya’da 2, Japonya’da 5, Kanada’da 2 koy bu listede...

Bir koyun birlik üyeliğine kabul edilmesi için doğal güzelliği yeterli olmuyor; kültürel, tarihi dokusunun da evrensel yaşama katacağı değerler dikkate alınıyor.

★★★

Gür, “Asıl zenginlik farklılıktan geliyor. Son yıllarda Vietnam koylarına ilgi arttı. İnsanlar Mikanos’a ya da Santorini’ye lüks oteller var diye gitmiyor ” diyor ve ekliyor:

Kos’un doğal limanı var. Biz şehrin göbeğine marina yaptık, kıyıdan denizi göremiyoruz. Kos’ta 15 taksi var. Fazlasını koyduğu anda yer bulmak zorunda. Bunun sonu yok. Deniz kenarına talep durmaz.

★★★

Gür’ün 2022 yılı başında yitirdiği babası Mehmet Rüştü Gür’ün bundan 20 yıl önce basılan  “Bodrum 1930-1980” kitabında, köşe taşlarına rastlıyoruz.

★★★

Baba Gür’ün kaleminden 1960’da Bodrum Turizm ve Tanıtma Derneği’ni kurdukları, Genel Sekreteri olan Todori Süngerci’yi İstanbul’dan transfer ettiklerini okuyoruz.

Aynı yıllarda Milli Eğitim Bakanlığı memuru olarak Bodrum’a atanan Haluk Elbe, Bodrum tarihini anlatmış her isteyene...

1958’de denizden gelen ilk turist kafilesini Tiypaldos isimli Yunan firmasına ait Ageon gemisi taşımış...

Vehbi Koç’un 1961 yılı, Süleyman Demirel’in “otantik” 1967 yılı Bodrum gezileri...

★★★

Galip Gür, “Bodrum’a ilk 5 yıldızlı otel açıldığında havalara uçmuştuk. Artık koylara asma kilit takılmalı ve hiçbir yapılaşmaya izin verilmemeli. Denizlere kirlilik karalardan geliyor. Özellikle az gelişmiş ülkelerin koyları plansız yapılaşma nedeniyle tehdit altında” diye uyarıyor.

★★★

Gür, koylarla ilgili alınan her kararda yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşlarının ortak aklının devreye girmesi gerektiğini vurguluyor.

Bodrum’da “ortak aklın” devrede olduğu bir dönem oldu mu?

Oldu; dünyada örneği olmayan ve bugün milyarlık tekneleri Bodrum koylarına çeken turizm ürünü “Mavi Yolculuk” ismini, “Mavi Anadoluculuk” akımının öncülerinden; Halikarnas Balıkçısı adıyla bilinen Cevat Şakir Kabaağaçlı (1890 - 1973 ) Sabahattin Eyüboğlu (1909-1973) ve (1915-1982) Azra Erhat koyuyor.

Bu yıl 34’üncü yıl yelken yarışlarını gerçekleştiren Bodrum Cup Kurucu Onursal Başkanı Erman Aras ve bayrağı devrettiği Süleyman Uysal da “mavi emaneti” sahipleniyor.