F-16 savaş uçakları alım talebine yönelik ABD'den onay bekleyen Türkiye'nin, İsveç'in NATO üyelik onayını Ekim sonrasına bırakmayı planladığı belirtildi.

İngiliz haber ajansı Reuters'ın haberine göre, konuya yakın iki kaynak Türkiye'nin İsveç onayını ABD'nin 20 milyar dolar değerindeki F-16 satışına onayıyla birlikte, aynı dönemde tamamlamak istediğini dile getirdi.

AKP'li bir yetkili, "F-16 ve İsveç meselesindeki güven eksikliği göz önüne alındığında, Türkiye NATO üyeliğini onaylamak için acele etmiyor ve ABD'nin eş zamanlı adımlar attığına dair işaret arıyor" dedi.

Türkiye, İsveç'in üyeliğine onay vermek için ülkenin terör örgütleriyle mücadele etmesini, suçluların Türkiye'ye iadesini ve Türkiye'ye savunma ekipmanı satışında sınırlamaların kaldırılmasını istiyor. Vilnius'ta Temmuz ayında yapılan NATO zirvesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç'in NATO'ya üye olması için Türkiye'nin öne sürdüğü taleplere bir yenisini ekleyerek, Türkiye'nin üyeliğe yeşil ışık yakması için Avrupa ülkelerinin Türkiye'nin AB üyeliğinin "önünü açmasını" istemişti.

Ancak İsveç'in NATO üyeliğini de görüşecek olan TBMM Dışişleri Komisyonu'na Meclis'in açıldığı 1 Ekim'den bu yana, İsveç'in üyeliğinin onaylanmasına ilişkin yasa teklifi gönderilmedi. (Reuters)