CEVAP VE DÜZELTME METNİ

SÖZCÜ GAZETESİ’NİN MÜVEKKİLLERİMi HEDEF ALAN GERÇEK DIŞI, İFTİRA NİTELİĞİNDEKİ YAZISINA CEVABIMIZDIR.

Sözcü Gazetesi’nin 28.04.2023 tarihli nüshasında manşetten ve devamında 7. sayfasında ayrıca gazeteye ait internet sitesinde "Erdoğan’ın aile şirketine haciz tebligatı” başlıklarıyla yayınlanan İsmail Şahin tarafından kaleme alınan sözde haber ile kamuoyunun gerçek dışı bilgilerle yanlış yönlendirilmesinin önüne geçmek üzere bazı bilgileri paylaşmak zaruri olmuştur.

Tekzip talebimize konu haber metninde müvekkillerimin dahili olmadığı bir konuda bizzat isimleri zikredilerek hedef gösterilmiş ve mesnetsiz ithamlarda bulunularak Müvekkillerimin halk nezdinde güven ve saygınlığını yanında ticari itibarını sarsmayı amaçlamıştır. Ancak bu kötü niyetli sözde gazetecilerin, kamuoyunu yanıltarak gündemi meşgul etme çabalarına geçit verilmeyecektir.

ÖNCELİKLE BELİRTMEK GEREKİR Kİ, EN TEMEL GAZETECİLİK İLKESİ GEREĞİ BASIN MESLEK AHLAKINA SAHİP HER GAZETECİ, İDDİALARINI KALEME ALMADAN ÖNCE HABERİN GERÇEKLİĞİNİ ARAŞTIRMAK VE KAMUOYUNA DOĞRU BİLGİYİ ULAŞTIRMAKLA MÜKELLEFTİR. KALDI Kİ SÖZDE HABERE KONU OLAN HACİZ İDDİASINDA MÜVEKKİLLERİM TARAF BİLE DEĞİLDİR!

Sözde haber başlığına bakan herhangi bir kişide ilk bakışta Müvekkillerimin hacze taraf olduğu algısı oluşacağı aşikardır. Müvekkillerim taraf olmadığı bir haciz konusuyla ilişkilendirilmiş, manipülatif bir amaçla algı oluşturularak itibar suikastı yapılmaya çalışılmıştır. Kötü niyetli olarak, toplum nezdinde müvekkillerimi tahkir etmek maksadıyla hacze uğramış olarak yansıtan bu yayın gazetecilik meslek etiği ile bağdaşmamaktadır. Muhatabın tek amacı müvekkillerimi küçük düşürmek, kötülemek ve yıpratmaktır.

Müvekkillerim sözde haberde iddia edildiği gibi hacze taraf olmamıştır.

Sözde haberde bahsi geçen BMZ Group A.Ş'ye gönderilen Birinci Haciz İhbarnamesi 13.04.2023 tarihinde şirket tarafından tebliğ alınmıştır. Gönderilen haciz ihbarnamesi ile borçluların, BMZ Group A.Ş nezdinde hak ve alacağı bulunması halinde bu hak ve alacaklar üzerine haciz konulması talep edilmiştir. Birinci Haciz İhbarnamesinde yazılı dosya borçluları Mübariz GURBANOĞLU ve Palmali International Holding CO LTD.’nin BMZ Group Denizcilik ve İnşaat Sanayi A.Ş.'den herhangi bir alacağı bulunmadığından BMZ Group A.Ş tarafından haciz ihbarnamesine usul ve yasaya uygun olarak itiraz edilmiştir.

Sonuç olarak yazı içeriğinde bahsi yapılan olay tamamıyla hayal ürünü bir kurgudan ibarettir. Bu sebeple tekzibe konu yazı içeriğinde müvekkillerin adının kullanılması habercilik adına kamuoyunu gerçek bilgilerle aydınlatma noktasında hiçbir kaygısı olmayan gazetenin kasıtlı yayın anlayışını bir kere daha gözler önüne sermektedir.

Sözcü Gazetesi’nin ve eser sahibinin gerçeğe aykırı, hiçbir somut gerekçesi olmayan, hakaret ve iftira niteliğindeki sözde haberiyle ilgili tüm yasal haklarımızı hızlı, eksiksiz ve etkin bir şekilde kullanacağımızı bildirir, Sözcü Gazetesi’nin haber değeri taşımayan tekzibe konu yazısına itibar edilmemesini diler, kamuoyuna saygılarımızla sunarız.

​Syn. RECEP TAYYİP ERDOĞAN – SÜMEYYE ERDOĞAN – ESRA ALBAYRAK- NECMEDDİN BİLAL ERDOĞAN - - BMZ GROUP DENİZCİLİK VE İNŞ. SAN. A.Ş- MUSTAFA ERDOĞAN VE ZİYA İLGEN​ Vekili Av. AHMET ÖZEL






 

Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi SOCAR, iş insanı Mübariz (Mansimov) Gurbanoğlu ve sahibi bulunduğu Palmali Grup’tan alacakları için ihtiyati haciz süreci başlattı.  Uluslararası Tahkim Mahkemeleri, Gurbanoğlu’nun SOCAR’a 240 milyon dolar tazminat ödemesine karar vermişti.

SOCAR’ın avukatı Elif Sevüktekin Ergun, Gurbanoğlu’nun şirketlerine, banka hesaplarına, gayrimenkullerine ve üçüncü kişi ile kuruluşlardan alacaklarına ihtiyati haciz uygulanması için 5 Nisan 2023 günü İstanbul 27. İcra Müdürlüğü’ne talepte bulundu.

Üçüncü kişilerden alacaklar için haciz müzekkeresi gönderilmesi istenen üç şirket var. Bunlardan ikisi TEDAŞ ve kripto para borsası BTCTurk’ün kurucusu Eliptik Yazılım ve Ticaret A.Ş. Üçüncü şirket ise kamuoyunun çok yakından tanıdığı BMZ Group Denizcilik ve İnşaat Anonim Şirketi.

ÇOCUKLARI VE KARDEŞİ YÖNETİMDE

Yönetiminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ailesinden isimlerin yer aldığı BMZ Group, bir dönem sahip olduğu gemilerle gündeme geldi.

2013’te Erdoğan’ın oğlu Necmeddin Bilal Erdoğan, kardeşi Mustafa Erdoğan ve eniştesi Ziya İlgen ortaklığı ile kurulan BMZ Group’un yönetiminde Erdoğan’ın kızları Esra Erdoğan Albayrak ve Sümeyye Erdoğan Bayraktar da yer alıyor.

SOCAR’dan Mansimov’un BMZ’den alacakları olduğu iddiasıyla haciz müzekkeresi gönderilmesi talebi üzerine şirketin avukatı Ahmet Özel, İstanbul 27. İcra Dairesi’ne itirazda bulundu.

13 Nisan 2023’te gönderilen yazıda, “Mübariz Gurbanoğlu ve Palmali International Holding’in BMZ Group’tan herhangi bir alacağı bulunmadığından haciz talebiniz yerine getirilmemiştir” ifadeleri kullanıldı.

BMZ’nin gemileri önce Mansimov’a kiralandı sonra Socar’a satıldı


Türkter ve Yardımcı Tersanesi ile Mayıs 2013’te yapılan sözleşme gereği, BMZ Group Denizcilik ve İnşaat Sanayi şirketinin siparişiyle, 5 adet 7 bin 150 DWT taşıma kapasitesine sahip petrol tankerleri inşa edildi.

2015’e kadar bu tankerler BMZ Denizcilik Şirketi’ne teslim edildi ve 10 yıllığına Palmali Denizcilik Şirketi’ne kiralandı. Gemiler suya indirildiğinde BMZ Group Denizcilik şirketinin adına kayıtlıydı.

Söz konusu gemiler Palmali Grubu’nun Albaraka Türk Bankası’ndan kullanarak BMZ Group’a devrettiği 90 milyon dolar kredi ile inşa edilmişti.

Gemiler suya indirildikten bir süre sonra Malta’da kayıtlı Oil Transportation and Shipping Services Co. Limited şirketi üzerine kaydedilerek Malta bayrağı taşımaya başladı.

5 gemi Eylül 2016’da İlham Gadimzada adına Malta’da açılan 5 gemi firmasına
devredildi ve gemilerin adı değiştirildi.

15 Aralık 2016’da söz konusu gemiler İlham Gadimzada üzerine kayıtlı şirketlerden SOCAR Logistics DMCC şirketine devredildi.

Gemiler SOCAR Logistics’e geçtikten sonra Palmali Holding ile kira sözleşmesi iptal edilerek Moskova’da kurulu Frachtmortans adlı şirkete kiralandı.

Tahkim SOCAR’ı haklı bulmuştu


5 Kasım 2020 Londra Uluslararası Tahkim Mahkemesi’nin ve 26 Ocak 2021 Londra Denizcilik Tahkim Derneği ve 3 Şubat 2021’de Birleşmiş Milletler Uluslararası Ticaret Hukuku Komisyonu’nda tahkim şartlarına göre yürütülen süreçlerin sonucunda Gurbanoğlu, SOCAR’a toplam 240 milyon dolar tazminat ödeyecek.