Yapay zekâ, teknoloji dünyasının son zamanlardaki en trend ve en merak uyandıran gelişmesi olsa da çeşitli alanlarda sorunlar yaratmaya devam ediyor. Daha önce Game of Thrones yazarı George RR Martin gibi ünlü yazarların telif hakkı ihlali nedeniyle açtığı davalara şimdi de müzik şirketleri eklendi.

Amazon'un yakın zamanda 4 milyar dolarlık hisse aldığı yapay zekâ şirketi Anthropic, üç müzik şirketi tarafından telif hakkıyla korunan şarkı sözlerinin sistematik ve yaygın ihlali nedeniyle dava ediliyor.

Anthropic'e karşı dava çarşamba günü Nashville'de dünyanın en büyük müzik şirketi olan Universal Music Group'un bir parçası olan Universal Music Group Publishing (UMGP), Concord Music Group ve ABKCO tarafından açıldı.

Universal Music Publishing tarafından temsil edilen isimler arasında Taylor Swift, The Weeknd, Sting, Bad Bunny gibi birbirinden ünlü isim yer alıyor.


Kendisini "yapay zekâ güvenliği ve araştırma şirketi" olarak tanımlayan Anthropic, 2021 yılında OpenAI'nin eski çalışanları tarafından kuruldu. Ve o zamandan bu yana da en hızlı büyüyen yapay zekâ şirketlerinden biri haline geldi.

Davada, Anthropic'in yayıncıların sahip olduğu veya kontrol ettiği sayısız müzik bestesinin yasa dışı bir şekilde kopyalayıp dağıtması nedeniyle yayıncıların yasal işlem başlattığı belirtildi. Davada, "Tıpkı sayısız diğer teknoloji şirketinin düzenli olarak yaptığı gibi, Anthropic de köklü telif hakkı yasalarına uymak zorunda" ifadesi yer aldı.

Yapay zekâ şirketi ayrıca, telif hakkı kapsamındaki materyalleri ihlal etmekle suçlanıyor.

Yayıncılar jüri yargılaması ve en az 75 milyon dolar tazminat talep ediyor, ancak yapay zekâ şirketinin aleyhine bir karara varılması halinde bu rakam çok daha yüksek olabilir.

Üç yayıncıyı temsil eden hukuk danışmanlarının yaptığı açıklamada, "Tıpkı Anthropic'in, kodunun kendi izni olmadan alınmasını istememesi gibi, müzik yayıncıları veya diğer telif hakkı sahipleri de istemez. Eserlerin izinsiz kullanılmasını istiyoruz" denildi.